בני זוג שלפחות אחד מהם הוא תושב הארץ או אזרח ישראלי, אשר נישאו בחו"ל במסגרת נישואים אזרחיים נדרשים לשנות את הסטטוס במרשם האוכלוסין לנשוי או נשואה. לאחר השלמת הרישום, באמצעות הצגת מסמכים רלוונטיים, נחשבים בני הזוג כנשואים לכל דבר ועניין.
זוגות אשר נרשמו במשרד הפנים ומעוניינים להתגרש בישראל אחרי נישואים אזרחיים, נדרשים לעשות זאת על פי הדין הדתי החל עליהם, מלבד זוגות חד מיניים שרשאים להתגרש רק בבית המשפט לענייני משפחה.
בני זוג יהודים, מוסלמים, נוצרים או כל עדה מוכרת אחרת בארץ, שאינם מעוניינים להינשא על פי הדין הדתי, וכן זוגות שאינם יכולים להינשא כדין כמו זוגות חד מיניים, רשאים להתחתן במסגרת נישואים אזרחיים בחו"ל, אולם הם אינם יכולים להינשא בארץ בחתונה אזרחית, אלא בנישואים המוכרים על ידי בתי הדין הדתיים בלבד פרט לזוגות חסרי דת.
כל אזרח או תושב ישראלי אשר נישא בחו"ל לאזרח ישראלי או זר נדרש להירשם כנשוי במרשם האוכלוסין בישראל. כדי לרשום נישואים אזרחיים שנערכו בחו"ל, על אחד מבני הזוג שהוא תושב ישראלי להתייצב במשרד הפנים לצורך הגשת הבקשה לרישום. אם שני בני הזוג הם אזרחי המדינה, הם יכולים להתייצב בנפרד כדי להגיש את הבקשה. אם אחד מהם זר, רק נוכחות התושב הישראלי נחוצה.
כיצד יש לבצע את הרישום?
על בן הזוג שהוא תושב או אזרח ישראל לפנות ללשכת רישום האוכלוסין הסמוכה לאזור מגוריו ולהתייצב פיזית בלשכה לצורך הגשת הבקשה. אם שני בני הזוג הם תושבים או אזרחי ישראל, הרישום יכול להיעשות על ידי אחד עבור שניהם. אם אחד מהם אזרח זר, נדרשת נוכחות של בן זוג תושב ישראלי.
את הבקשה לרישום נישואין אזרחיים יש להגיש על גבי טופס הודעה על שינוי מעמד אישי. כאשר הצדדים מעוניינים לשנות את שם משפחתם, יש להגיש בקשה נוספת לשינוי שם משפחה. יש לצרף לבקשה תעודות זהות של שני בני הזוג. דרכונים ישראלים ותמונת פספורט צבעונית ועדכנית.
תעודת נישואין מקורית מהמדינה שבה נערכו הנישואים
יש להציג בלשכה תעודת נישואין מקורית חתומה ומאושרת מטעם הרשות המוסמכת לעריכת נישואין במדינה שבה נערך טקס הנישואים. במקרה שתעודת הנישואין לא הונפקה באנגלית, עברית או ערבית יש צורך לתרגם אותה באמצעות נוטריון. אם התעודה ניתנה על ידי רשות דתית, היא חייבת להיות מאושרת על ידי הרשות האזרחית המוסמכת של אותה מדינה.
לאחר שהוגשה הבקשה, יבחן פקיד רשות האוכלוסין את המסמכים ואם הם תקינים הוא ירשום את בני הזוג כנשואים, באמצעות שינוי מצבם המשפחתי לנשוי או נשואה במרשם האוכלוסין וינפיק ספח חדש ומעודכן לתעודת הזהות שלהם, ואם בבעלותם דרכון, שינוי שם המשפחה יעודכן גם בו.
אם רשות האוכלוסין דחתה את הבקשה לרישום, יכולים בני הזוג להגיש ערר על כך בתוך 21 ימים מיום קבלת ההחלטה, בלשכת הרשות שבה התקבלה. לאחר קבלת החלטה בערר נשלחת אל המערערים הודעה מנומקת בכתב. אם בערר הוחלט שלא לבצע את הרישום, קיימת אפשרות לעתור לבית המשפט לעניינים מינהליים.