אחד העניינים החשובים ביותר במסגרת גירושין עם ילדים הינו פסיקת מזונות ילדים. דמי המזונות הינם חובה אשר מוטלת על כתפיו של גבר לזון את ילדיו. חובה זו, אשר מוצאת ביטוי גם במשפט העברי, נחשבת לאחד מן הביטויים החשובים ביותר בקיום תא משפחתי. במקרים בהם הליכי הגירושין נעשים בין בני זוג אשר במהלך נישואיהם נולדו להם ילדים משותפים, קיימת חובה על הגבר לזון ילדיו. מיותר לציין כי חובה זו רובצת על כתפיו של גבר גם כאשר בני הזוג לא התחתנו מעולם או כאשר מדובר ב"ידועים בציבור".
דמי מזונות נפסקים על ידי בית המשפט תוך ניסיון התחקות אחר צורכיהם של הילדים - בהווה ובעתיד. עם זאת, על כס השופט לא יושב מלאך או נביא. אי לכך, פעמים רבות משתנות הנסיבות בהתאם לצרכי הילדים ולא אחת מוגשות תביעות להגדלת דמי מזונות. תביעה להגדלת מזונות יכולה להיות מוגשת על ידי ההורה המשמורן ו/או על ידי הקטינים.
בתי המשפט פסקו בעבר כי פסק דין למזונות הוא אינו מחסום בפני התדיינות חוזרת בתחומים אלה. צדדים לתביעת מזונות יכולים לשוב ולדון בסכום המבוקש כל אימת שמתקיים בעניינם שינוי נסיבות מהותי. בדומה לפסיקה להפחתת מזונות, גם כאן מונח נטל הראיה על הטוען לשינוי המזונות.
מהו שינוי נסיבות לצורך הגדלת מזונות?
הלכה פסוקה היא כי לא כל שינוי מהווה שינוי נסיבות מהותי המצדיק הגדלת מזונות. בתי המשפט פסקו בעניין זה כי לא מדובר בשינוי של מה בכך אלא נהפוך הוא – ההלכה קבעה כי יש לבחון שינוי זה באופן מגביל ומצומצם. מיותר אפוא לציין כי מזונות ילדים, אשר הינם חלק מפסק דין, לא ישונו בנקל.
כמו כן, בתי המשפט מתייחסים לפסקי דין בעניין מזונות כפסקי דין כמעט חלוטים, גם במקום בו החלטת בית המשפט נעשתה חרף מחלוקות קשות בין הצדדים. פעמים רבות מוסדרים דמי המזונות במסגרת הסכם גירושין או במהלך דיון כולל בתביעת גירושין. אי לכך, כל אימת שהמזונות לא זכו לדיון נפרד וענייני, קיימת לצדדים עילה לתקוף את החלטת בית המשפט.
קראו עוד בתחום:
- תביעת מזונות עצמאית לאחר אישור הסכם גירושין, האמנם?
- שינוי דמי מזונות - תביעות נגדיות
- שיתוף האב בקביעת הוצאות חריגות לקטין
- הגדלת דמי מזונות בשל טיפולים פסיכולוגיים
עצם העובדה שהילדים גדלו ועל כן גדלו הוצאותיהם אינה יכולה להיות עילה מוצדקת להגדלת מזונות. בתי המשפט, בבואם לפסוק דמי מזונות, לוקחים בחשבון לא רק את בגרותם של הילדים, אלא גם את תקופת שירותם הצבאי. עם זאת, מצבים רפואיים חריגים או צרכים לימודיים שלא ניתן היה לדעת אודותיהם (לדוגמא, קבלה לבית ספר יוקרתי) יכולים בהחלט להיות סיבה מוצדקת לפתיחת תיק המזונות.
אימתי יקבל בית המשפט תביעה להגדלת מזונות?
במקום בו הילדים או ההורה המשמורן טוענים כי יש להגדיל את המזונות, עליהם לעמוד בשלושה תנאים מצטברים. ראשית, הגדלת מזונות תיעשה רק בכפוף להוכחה של שינוי נסיבות מהותי וקשר סיבתי ישיר בין הצורך להגדלת המזונות לבין הנסיבות. שינוי נסיבות זה יכול להיות תלוי באם (לדוגמא, פיטורים מעבודה או קשיים כלכליים) או בילדים (צרכים רפואיים או לימודיים חריגים).
שנית, הצד הטוען לשינוי צריך להוכיח בבית המשפט כי השינוי המתבקש לא היה ניתן לצפייה מראש כאשר התקבל פסק הדין הראשוני בעניינו. לבסוף, על הטוען להגדלת מזונות לשכנע את בית המשפט כי הוא פעל בתום לב וכן פיו וליבו שווים.
למשל, בית המשפט דחה בעבר את בקשתה של אישה להגדלת מזונות לאחר שעזבה את עבודתה בתור שכירה ופנתה למסלול עצמאי. במקרה דנא, האישה כשלה בעסקיה ועל כן הגישה תביעה להגדלת דמי המזונות. הגבר טען כי אין הוא צריך לשאת בנזקיה הכלכליים של האישה. בית המשפט קיבל את טענתו של הגבר וקבע כי האישה לא נהגה בתום לב ועל כן דינה להתמודד עם קשייה בגפה.