אב בישראל חייב לשלם מזונות ילדים לילדיו וזאת מכוח הדין העברי ודיני המשפחה. חבות זו של האב במזונות כוללת גם את החובה המוטלת עליו לטפל באופן ישיר בילדיו. במידה והאב איננו מקיים קשר עם הילדים, יכול בית המשפט להטיל עליו דמי טיפול אשר ישולמו להורה המטפל במקומו בילדים.
האם נסיבות הולדתו של הילד הינן בעלות השלכה לגבי דמי הטיפול אשר יפסקו בעניינו? האם במקרה בו האב נשוי לאחת, והפך ל"אב בעל כורחו", לאחר שהמאהבת עשתה כל שביכולתה להיכנס להריון (הפסיקה עם שימוש באמצעי מניעה ולקחה טיפולי פוריות), יש לפסוק דמי טיפול מופחתים? סוגיה זו נדונה בבית המשפט לענייני משפחה.
מדובר במקרה בו האישה טענה כי העובדה שהאב מתכחש לבתו גורמת לכך שכל עול גידול הקטינה מונח על כתפיה. לטענתה, דבר זה צריך לבוא לידי ביטוי בפסיקת "דמי טיפול ראויים". האב טען, לעומת זאת, כי האם איננה יכולה להלין אלא על עצמה. לדבריו, ההחלטה להביא את הקטינה לעולם הייתה שלה ורק שלה. האב הוסיף כי מדובר היה בהחלטה חד צדדית אשר התקבלה ללא הסכמתו וחרף התנגדותו הנחרצת הנובעת ממצבו המשפחתי (נשוי פלוס שלוש).
האב התנגד להריון באופן נחרץ
בפסק הדין נכתב כי מטרתם של דמי הטיפול היא לפצות את ההורה המשומרן עבור הטיפול הישיר בילד ו\או עבור הוצאותיה לטיפול חיצוני (שמטרף, מטפלת, בייביסיטר, קייטנות, מעון וכדומה). במקרה דנן, עולה כי בין אם ההריון היה מתכונן ובין אם לאו, האב התנגד לו באופן שאיננו משתמע לשני פנים.
"ההחלטה להביא את הקטינה לעולם הייתה החלטה חד צדדית של האם", נכתב בפסק הדין, "כמו כן, השתכנעתי כי במערכת היחסים בין הצדדים לא נשקלה אפשרות כניסתה להריון של התובעת אשר הציגה לנתבע מצג לפיו אינה מעוניינת בילד".
קראו עוד בתחום:
- משמעות המשמרות בקביעת מזונות לפי חוק המזונות
- מחלוקת בין אישה לעורך הדין לגבי שכר הטרחה בתביעת גירושין
- הגדלת דמי מזונות בשל טיפולים פסיכולוגיים
זאת ועוד, מדובר באישה בוגרת בת 43 ובגבר בן 53, נשוי ואב לילדים בגירים. השופט קבע כי ניתן לקבל את טענותיו של האב לכך שהתובעת ידעה כי הוא איננו מעוניין בילדים נוספים וידיעה זו הייתה לה בטרם נכנסה להריון. זאת ועוד, גם לאחר כניסתה של התובעת להריון, ביקש האב את הפסקת ההריון בשלביו הראשונים.
לסיכום, בית המשפט קבע כי היות והאב מחויב לשאת במזונותיה ההכרחיים של בתו, ובהתחשב ביכולתה הכלכלית הלא מבוטלת של האם (כ-9,000 שקלים בחודש), יש לפסוק במקרה זה "דמי טיפול מופחתים".
במקרים אלו, בהם אם פנויה מחליטה להביא ילד לעולם מחוץ למסגרת הנישואין, כאשר נוכחותו של אב בחיי הקטין אינה וודאית כלל וכלל, הרי מלכתחילה היא לוקחת על עצמה אחריות גדולה יותר.