www.what2do.co.il

חשש ל``ממזרות`` בדין השרעי, האם תיערך בדיקת האבהות?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 01/05/2025
חשש ל``ממזרות`` בדין השרעי, האם תיערך בדיקת האבהות?

על פי הדין העברי, ילד אשר נולד לאישה נשואה מגבר זר הינו "ממזר". מדובר במעמד דתי-חברתי בעייתי ביותר, אשר עלול להזיק לילד בבגרותו. לדוגמא, ההלכה היהודית אוסרת במפורש על נישואי ממזרים ומדובר ב"פגם" העובר מהממזר גם לילדיו.

 

אי לכך, במקרים בהם אבות מבקשים בדיקת אבהות מחשש לבגידת האישה, נוטים השופטים להימנע מהוכחת ממזרות. עם זאת, כיצד יש לנהוג במקרה זהה בין בני זוג מוסלמים, זאת כאשר הדת המוסלמית איננה פוסלת ממזרים כפי שעושה הדין העברי.

 

      קראו עוד בתחום:


התובע והנתבעת, הינם בני זוג מוסלמים אשר נישאו בשנת 2000. שנתיים לאחר מכן נולדה לאישה ילדה אשר נרשמה במרשם האוכלוסין כבתו של בעלה. במסגרת תביעתו, עתר הבעל לבית המשפט, כי יורה על ביצוע בדיקת רקמות בכדי לקבוע (או לשלול) באמצעותה את אבהותו על הקטינה. הבעל טען כי הוא אינו אביה של הקטינה, שכן היא נולדה כתוצאה מיחסים שקיימה הנתבעת במהלך נישואיהם, עם גבר אחר.

 

האם מדובר בנזק לקטינה - מה הקשר לעיקרון טובת הילד?

הנתבעת הגישה בקשה לסילוק התביעה על הסף, שם טענה כי על פי הוראות הדין המוסלמי שעל פיו יש להכריע בתביעה, מושתק התובע מלהעלות כל טענה לסתירת אבהותו על הקטינה ולשלילתה. בית המשפט דחה את הבקשה לסילוק התביעה על הסף, והורה כי בנסיבות העניין ראוי כי תחילה יוזמן תסקיר פקיד סעד מטעם לשכת הרווחה (לשם בחינת טובת הקטינה לרבות השלכות בירור התובענה על מעמדה).

 

תסקיר זה נתן המלצה שלא לבצע בדיקת סיווג רקמות ושלא לברר את התביעה. פקידת הסעד הביעה חשש כי מדובר בגילוי אשר עלול להדביק תו פסול בקטינה. לטענתה, עלולה הקטינה לסבול מנזקים בלתי הפיכים גם כעת ובעיקר בעתיד כשתהיה בגירה. בין השאר דובר על נידוי חברתי קיצוני ומשברים נפשיים ואישיים.

 

האם יש משמעות לאיחור בהגשת התביעה (הקטינה בת שנתיים)?

בית המשפט ציין כי העלאת סוגיית אבהות הקטינה כאשר האחרונה רשומה מזה שנתיים כבתו של התובע, איננה נעשית בתום לב. כמו כן, מדובר בעניין שאינו עולה בקנה אחד עם עיקרון טובת הילד.

 

 

"הדברים אמורים במיוחד שעה שבירור התובענה לגופה עלול להותיר את הקטינה בסופו של יום ללא אב רשום ומבלי שהיא תדע מיהו אביה מולידה", נכתב בפסק הדין. השופט הוסיף כי למסקנה זו יש להגיע גם בכפוף לתסקיר אשר הוצג מטעם פקידת הסעד. כאמור, פקידה זו מונתה מטעם בית המשפט לבחון סוגיה מורכבת זו. השופט ציין כי ב"כ של התובע לא השכיל לסתור את האמור בתסקיר, ועל כן יש לקבל את חוות דעתה של פקידת הסעד כפי שנרשמה.

הלכות הדין העברי – טובות גם לגבי בני זוג מוסלמים

השופט ציין בפסק הדין כי הקטינה רשומה כבתו של התובע ותחת שמו. אם כתוצאה מהבדיקה יסתבר שהתובע אינו אביה, הרי שבהכרח תיגרם לקטינה פגיעה חברתית חמורה בשל הדבקת תווית של ילדה שנולדה לאישה נשואה מגבר זר. תווית זו חומרתה והשלכותיה המזיקות משולות קמעא, לאותה תווית של "ממזרות" על פי הדין העברי.

 

אומנם, על פי הדין העברי התוצאות של "ממזרות" הן חמורות יותר בשל איסורי החיתון, אולם אותה תווית חברתית שמוכתם בה קטין בהיוודע בין הרבים כי נולד לגבר זר ולא לבעלה של אימו, הן זהות בשני המקרים. במקרה דנן, השופט קבע כי יש להעדיף מצב בו הקטינה תהא רשומה כבתו של התובע - גם אם במחיר של התנכרות של התובע מחובתו כלפיה - וזאת על פני אותה אפשרות לפיה תירשם הקטינה כמי שזהות אביה אינה ידועה.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
2 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.