פסקי דין מזונות ילדים הינם פסקי דין אשר אינם סופיים. במהלך השנים, ובשל התפתחויות בצרכים, ביכולות ובמערכת היחסים בין הצדדים (ההורים והקטינים), ניתן לשנות את דמי המזונות בהתקיים תנאים מסוימים. אחד הטעמים להגשת תביעת הפחתת מזונות הינה כאשר עסקינן בבן מרדן.
הדין היהודי, אשר חל על בני זוג יהודים, קובע כי ילד חייב להתנהג כלפי אביו בכבוד ובמידת היחס המקובלת כלפי הורה. חובה זו עולה גם מן הדיבר הראשון – "וכיבדת את אביך ואימך", וגם מן המוסכמות החברתיות. כמו כן, מבחינה משפטית ניתן להביא להפחתת מזונות, כולם או מקצתם, כאשר מדובר בילד מרדן.
מהי התנהגות סרבנית?
התנהגות סרבנית מצידו של קטין כלפי אביו יכולה לבוא לידי ביטוי במספר אופנים. ראשית, אי ציות לקיום הסדרי ראיה או אי כוונה לקיים קשר רציף עם האב. צמצום הסדרי הראיה יכולים להוות במקרים רבים עילה לצמצום חובת המזונות.
עם זאת, ישנם מקרים בהם צמצום הסדרי הראיה לא מביא לביטול או הפחתה של המזונות. מקורם של מקרים אלו הוא כאשר האשם בהפרת הקשר איננו מצוי בקטין.
משמעות גילו של הקטין
בבוא בית המשפט לבחון סוגיה העוסקת בילד מרדן, נותן השופט שיקול דעת המאזן בין החובות והזכויות של הצדדים. לאמור, לעיתים גם לא נשללות מזונותיו של קטין מרדן וזאת על מנת למנוע מהקטין להגיע כדי חרפת רעב.
לעיתים, גם ילדים בגירים זכאים לקבל מזונותיהם מאביהם, אם במהלך השירות הצבאי ואו במהלך תקופת הלימודים. יודגש כי הפסיקה מבדילה באופן משמעותי בין התנהגותו של ילד קטין וילד בגיר. בתי המשפט נוטים להחמיר עם הילד ככל שהוא בוגר יותר ומשקל רב יותר ניתן לרצונו החופשי של קטין בוגר.
ההיגיון הוא בכך שמילדים בגילאים 14, 15 ומעלה ניתן לצפות הבנת המשמעות של התנהגות מעליבה ומשפילה כלפי האב, והבנה כי להתנהגותם השלכה כלכלית שכן אין לצפות ולדרוש מאב כזה רווחה כלכלית. שונה המצב לגבי ילדים קטנים שאינם מסוגלים להבין את משמעות התנהגותם, התנהגות הנובעת ממצב נפשי. קל וחומר כאשר עסקינן בבגיר הזכאי למזונות.
שיקולי בית המשפט
בתי המשפט בוחנים היטב מהו הגורם העיקרי אשר הביא להתפתחות מערכת היחסים העכורה בין האב לבין ילדו. האם מדובר במעשיו של האב, אשר הביאו את הקטין להתנהג כפי שהוא מתנהג (לדוגמא, אלימות מילולית או פיסית, או אף חוסר התייחסות במשך שנים).
לסיכום, הכללים להפחתת מזונות ילד מרדן נקבעו בפסיקת בית המשפט העליון:
- מזונות קטין יישללו ממנו בנסיבות של מרידה רק כאשר הקטין הינו מעל גיל 6. מזונות קטין מתחת לגיל 6 לא יישללו ממנו אפילו אם מופרות הוראות המשמורת.
- אין זה משנה אם מקורו של הסירוב למלא אחר הוראות המשמורת טמון באם המשמורנית או בקטין עצמו.
- פטור האב ממזונות ילדו אין פירושו כי דין הקטין לרעוב. עם זאת, במידה והאם יכולה לשאת במזונותיו של הקטין, לא יוותרו דמי המזונות על כנם. דהיינו, האב פטור ממזונות הקטין כל אימת שגם חרף שלילת המזונות לא יסבול הקטין ממחסור.