www.what2do.co.il

האם חסוי יכול לתרום מח עצם לאחותו?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 26/01/2014
האם חסוי יכול לתרום מח עצם לאחותו?

לבית המשפט לענייני משפחה בחיפה, הגיעה בקשה למען התרת ביצוע תרומת מח עצם מחסוי, עבור אחותו, חולת הסרטן.

 

החסוי, הוא יליד 1958, הסובל מפיגור שכלי ברמה בינונית, חולה אפילפסיה ובעל הפרעות התנהגותיות קשות. החסוי מתגורר במעון מזה שלושים שנה. בעבר אמו של החסוי היתה האפוטרופוסית שלו, אך עם הזדקנותה של האם, משמשת אחותו כאפוטרופוסית בלעדית על גופו ורכושו.

 

התורם היחיד שנמצא מתאים הוא האח החסוי

 

בחודשים האחרונים, האחות אובחנה כחולת סרטן מסוג לוקמיה מילואידית חריפה, ונאלצה לעבור טיפולים כימותרפיים. לדבריה, החלמתה מתאפשרת באמצעות תרומת מח עצם בלבד, והתורם היחיד שנמצא מתאים, הוא אחיה החסוי. בנסיבות אלה, הגיעה האחות לבית המשפט, בבקשה להתיר ביצוע תרומת מח עצם מאחיה.

 

הדילמה המוסרית במקרה זה היא כפולה, מצד אחד התורם הוא חסוי ובשל מצבו הנפשי הוא פסול דין ואין לו זכות משפטית להביע את עמדתו ולאשר את ביצוע התרומה. ומן הצד השני, בעל הזכות היחידה להחליט במקומו היא האחות האפוטרופוסית, שנמצאת בסכנת חיים, ומצבה הקשה מהווה ניגוד עניינים.

 

האחות טיפלה בחסוי לאורך השנים במסירות וברגישות רבה

 

מהתסקיר שערכה עובדת סוציאלית, עולה כי האחות היתה בקשר רצוף וטוב עם אחיה, עד שחלתה. האחות בקרה במעון ודאגה במסירות רבה ובאהבה לצרכיו, וכן, שמרה על יחסים טובים עם הצוות הרפואי במעון.

העובדת הסוציאלית הוסיפה בתסקיר, כי האחות הוכיחה במשך שנים רבות את מסירותה לאח, ולאחר שנערכו ניסיונות רבים למצוא תורם מתאים, בקרב בני המשפחה המורחבת ובמאגר הארצי, ללא הצלחה, פנתה האחות לאחיה החסוי, כמוצא אחרון.

 

תהליך שאיבת מח עצם הוא פשוט ואינו כרוך בסיכונים

 

חוות דעת רפואית של מומחה הציגה את תהליך השאיבה כפרוצדורה רוטינית, שכמעט אינה כרוכה בסיכונים. התהליך מבוצע בחדר ניתוח, שם נשאב מעצם האגן האחורי, באמצעות מחטים, מח העצם מעורב בדם.

כל התהליך אורך בין שעה וחצי לשעתיים והתורם משתחרר לביתו עוד באותו היום או למחרת, לעיתים נזקק התורם למנת דם. לצורך הניתוח במקרה זה, יש צורך להרדים את החסוי, אך הסיכון שהוא ייפגע מההרדמה, או מהשאיבה הוא נמוך. האדם שביקש ללוות את החסוי, לאורך כל ההליך הרפואי, הוא גיסו של החסוי, בעלה של המבקשת.

 

לצורך פסק הדין מינה בית המשפט אפוטרופוסית זמנית, שנפגשה עם החסוי, עם הצוות הרפואי של המעון בו שוהה החסוי ועם העובדת הסוציאלית, וציינה שכולם היללו פה אחד את תפקודה של האחות ותמכו בבקשתה.

 

רווחתו הנפשית של החסוי תלויה בבריאותה של אחותו

 

בית המשפט הסתמך על התיעוד הרפואי, וקבע כי אין כל סכנה בנטילת מח העצם מהתורם החסוי, מאחר והגוף מחדש תוך חודש ימים, את מה שניטל ממנו, בדיוק כמו בתרומת דם. הסיכון היחידי הוא בהרדמה הכללית, אך הסכנה הצפויה לחסוי היא קלושה, בעוד שלמבקשת זוהי התקווה האחרונה להציל את חייה. עוד קבע בית המשפט, כי הצלת חייה של האחות תועיל גם לרווחתו הנפשית של החסוי, והיא תוכל להמשיך לדאוג לו במסירות כבעבר.

 

לאחר שבחן בית המשפט את התיעוד הרפואי, את הנזק הרפואי שעלול להיגרם לחסוי כתוצאה מהשאיבה, אל מול טובתו הגופנית והנפשית ותרומתה של האפוטרופוסית לחוסנו הנפשי של החסוי. הוא החליט להתיר את הבקשה להליך הרפואי ולאפשר לחסוי לתרום לאחותו מח עצם, בשאיפה להציל את חייה.  

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.