פעמים רבות נדרשים בני זוג במסגרת גירושין למנוע את יציאתם מהארץ של בן הזוג השני או הילדים. סיבות נפוצות להגשת בקשה לצו עיכוב יציאה מן הארץ יכולות להיות עקב אי תשלום דמי מזונות, חשש לבריחה של בן הזוג עם הקטינים ועוד.
צו עיכוב יציאה מן הארץ הינו סעד קיצוני אשר מפעיל לחץ כבד ביותר על בן הזוג עליו הוא הוטל. עם זאת, לא אחת מוגשות בקשות להמצאת צו זה לצורך זכייה בהישגים במסגרת הליך הגירושין המתנהל בבית המשפט. יש להדגיש כי בקשה להוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ, שנעשית כבקשה טורדנית או קנטרנית, עלולה לגרום נזקים כבדים דווקא למבקש אותה.
מתי יש לבקש צו עיכוב יציאה מהארץ?
מקרים בהם עולה חשד אצל אחד מבני הזוג, שעמיתו עלול לנסות ולברוח מן הארץ בטרם הסתיים הליך הגירושין (למשל, תוך השארת אישה עגונה), קמה לו עילה להגשת בקשה לצו עיכוב יציאה מהארץ כנגד בן הזוג הסורר. כמו כן, במקרים בהם קיים חשש סביר כי בן הזוג ינסה להתחמק מתשלום מזונות או ינסה לברוח עם הקטינים, רשאי בן הזוג השני להגיש בקשה לעכב יציאתו מן הארץ.
צו עיכוב יציאה מן הארץ במקרה של אי תשלום מזונות
במקרים בהם הגבר (ולעיתים רחוקות האישה) אינו משלם את חוב המזונות לפי פסק דין חלוט שניתן בעניינו, רשאית האישה להגיש תביעה כנגדו בלשכת ההוצאה לפועל. במידה וראש ההוצאה לפועל סבור כי הגבר עלול לנסות ולברוח מן הארץ, תוך שהוא משאיר את אשתו וילדיו מול שוקט שבורה, רשאי הוא להוציא כנגדו צו עיכוב יציאה מן הארץ.
צו למניעת בריחה במהלך הליך גירושין
במקרים בהם קיים חשש אמיתי לכך שאחד מן הצדדים ינסה לברוח מהארץ עוד במהלך הגירושין, קיימת עילה לצד השני להגיש כנגדו בקשה להוצאת צו עיכוב יציאה מן הארץ. גבר אשר בורח בטרם פקעו הנישואין עלול להשאיר את אשתו עגונה, ואישה אשר בורחת מן הארץ בטרם הסתיים ההליך בעניינה, עלולה להביא לפגיעה קשה במשפחתה ובילדיה.
קראו גם בתחום:
- תביעת מזונות מבעל לשעבר המתגורר בחו"ל
- האם האמא תשלם מזונות זמניים לילדים במשמורת האב?
-
תביעה לגביית מזונות קטינים מהורי האב
עיכוב יציאת קטין מהארץ
על פי רוב, מבקשים ההורים להוציא צווי עיכוב יציאה מהארץ לקטינים אשר תוקפם ייפוג רק עם הפיכת הקטינים לבגירים. עיכוב יציאתם של קטינים מהארץ נועד למנוע ניסיונות חד צדדיים של אחד ההורים להרחיק את הקטינים מבן הזוג השני. יש לציין כי הוצאת הקטינים במקביל לדיון משפטי בעניינם, ללא קבלת רשות מבעל הדין השני, עלולה להיתפס כניסיון לחבל בניהול המשפטי התקין.
מהו תוקפו של צו עיכוב יציאה מהארץ?
צו עיכוב יציאה מן הארץ תקף לשנה מרגע שהומצא בעניינו של בעל דין. עם זאת, ההורה אשר הצו הוצא כנגדו, רשאי כמובן להגיש התנגדות מנומקת לבית המשפט, וערעור על החלטתו לערכאות המתאימות. לעיתים, אדם אשר הוצא כנגדו צו עיכוב יציאה מן הארץ, יכול לצאת לחו"ל בכפוף להפקדת ערבות על פי החלטת בית המשפט.
כיצד יש להגיש בקשה לצו עיכוב יציאה מן הארץ?
בקשה לצו עיכוב יציאה מן הארץ מוגשת בצירוף עם תצהיר המפרט את נסיבות הגשתה. בעל הדין המגיש את הבקשה אמור לצרף לה ראיות ועובדות התומכות בה, כמו גם פרטים פורמאליים כגון – פרטי בן הזוג, שמו באותיות לטיניות ועוד.