אלימות במשפחה הפכה בשנים האחרונות לתופעה שכיחה ונפוצה בחברה הישראלית. לצערנו, כמעט מדי שבוע אנו שומעים על אירועים אלימים בתוך המשפחה אשר מסתיימים לעיתים בצורה הרסנית וקטלנית. ואכן, נשים רבות מוצאות עצמן קורבן לאלימות במשפחה. אלימות במשפחה יכולה להיות בהיבט הפיסי של המילה. עם זאת, לעיתים מדובר במקרים של אלימות מילולית, אלימות כלכלית וכדומה.
בשל שכיחותן של תופעות אלה, הערכאות המשפטיות נדרשות לעסוק בהן באופן תכוף. כמו כן, נשים רבות פונות בעקבות אלימות במשפחה לבית המשפט על מנת לקבל סיוע מרשויות החוק. אחד הכלים החשובים ביותר הנמצאים בידיו של קורבן אלימות במשפחה הינו צו הרחקה. צו הרחקה מהווה למעשה סעד זמני וראשוני המאפשר לאדם להביא להרחקתו של אחר מבית המגורים או ממנו. צו הרחקה זה הינו בעל מטרה אחת ויחידה - להגן על בני משפחה הסובלים מאלימות מצד קרוביהם.
קראו עוד בתחום:
- אלימות בהסדרי ראיה ובקשה לצו הרחקה במעמד צד אחד - האם תלונת סרק?
- צו הרחקה בוטל לאחר שנה וזאת בגין העדר עילה להארכתו
- בקשה לצו הרחקה על רקע מתיחות בין בני זוג
עם זאת, נשאלת אפוא השאלה כיצד ניתן להרחיק אדם מביתו ומהו היקף ההוכחה הדרוש למהלך כגון דא.
יודגש כי המאמר לפניכם מתייחס לאלימות במשפחה מצד גברים, אך אין ספק כי הדברים נכונים גם בנתיב הנגדי (אלימות כלפי גברים במשפחה). כמו כן, לעיתים, צו ההרחקה מבוקש על מנת להגן על הילדים ולא בכל מקרה הצד האלים הוא הבעל. ייתכן בהחלט כי האלימות תופנה כלפי בני המשפחה מצידם של דודים, אחים, אחיינים, סבים וכדומה. הכלים העיקריים עימם ניתן להתמודד עם אלימות במשפחה הינם צו הרחקה וצו הגנה.
מהו צו הרחקה?
חיי הנישואין מטילים על בני הזוג חובות וזכויות האחד כלפי השני. מבחינת הבעל, האחרון מחויב מתוקף הנישואין לדאוג לאשתו לכל מחסורה, לזון אותה ולספק לה מדור. חובת המדור באה לידי ביטוי בהעמדת מדור שקט ושליו לטובת האישה. דהיינו, מגורים שאינם מופרעים על ידי הטרדות והתנכלויות מצידו של הבעל.
קל וחומר שהבעל איננו רשאי להתעלל באשתו ו/או לנהוג כלפיה באלימות כלשהי. עם זאת, כאשר האישה סובלת מאלימות במשפחה, פתוחה בפניה הדרך להוציא את הבעל מהבית באמצעות צו הרחקה. האישה יכולה להגיש בקשה לצו הרחקה ביחד עם תביעת מזונות אישה או בקשה נפרדת לקבלת צו מניעה קבוע. הלכה פסוקה היא כי האישה יכולה לקבל את הצו האמור גם כאשר האלימות הפיסית איננה חמורה. לא אחת, צו כגון דא ניתן גם על בסיס דיכוי נפשי, השפלה או התעללות פסיכולוגית. במסגרת זו, בית המשפט רשאי להוציא כנגד הבעל צו הרחקה המונע מהאחרון להיכנס לדירת המגורים.
התנגשות בין שתי זכויות יסוד
ואכן, קיימת כאן התנגשות מסוימת בין שתי זכויות בסיסיות. זכותה של האישה למדור שליו מחד, וזכותו הקניינית של אדם על ביתו מאידך. על פי רוב, בית המשפט מכבד את זכות הקניין של הבעל כל אימת שהוא לא עושה בה שימוש פסול ופועל באופן ברוטאלי כנגד זכותה של האישה למדור שליו. כמו כן, היות וזכות הקניין הינה זכות יסוד חוקתית, הרי שבתי המשפט יעניקו את צו ההרחקה רק במקרים בהם לא ניתן למנוע את האלימות וההטרדות בדרכים חלופיות. יצוין כי בתי המשפט קבעו למשל שניתן להגשים את ההגנה על האישה במסגרת צו הרחקה בתוך הבית. למשל, חלוקת הדירה לשניים תוך כדי הפרדה בין בני הזוג. לעיתים, נתיב זה יהיה עדיף על פני הרחקה מוחלטת של הבעל מהדירה.
חשוב להדגיש כי צו הרחקה לא נועד על מנת להפריד בין הניצים כדי שאלה יוכלו לבחון היטב את המשך הקשר ביניהם. מדובר בסעד שמטרתו הגנה פיסית ונפשית על האישה במקרים קיצוניים. לדוגמא, במצבים בהם קשה להניח את האצבע על הצד האלים, ייתכן והדבר ייפגע בסיכוייה של האישה לקבל את צו ההרחקה המבוקש.
חשוב לציין כי בבקשה למתן צו הרחקה אין משמעות מבחינת הזכות הקניינית והבעלות על הנכס. דהיינו, ניתן גם להרחיק בעל מדירה, אף כאשר זו רשומה תחת בעלותו באופן בלעדי. עם זאת, ברור אפוא כי צו הרחקה איננו פוגע בזכות הקניין מבחינת הבעלות על הנכס. במקרים מסוימים, היחסים בין בני הזוג גרמו לכך שהבעל כבר עזב את הבית. בסיטואציות כגון דא, דרכה של האישה לצו ההרחקה תהיה קלה יותר.
תלונות שווא
לעיתים, נשים מגישות בקשה למתן צו הרחקה אשר איננה אלא בקשת שווא. מדובר לא אחת בניסיון שגוי של האישה לצבור יתרון משפטי כנגד הבעל מבחינת הליכי גירושין שבפתח. בסיטואציות כגון דא, וככל שיוכח שהבקשה הייתה בקשת סרק, הדבר עלול לעמוד לאישה לרועץ. בתי המשפט נוטים להתייחס באפס סובלנות כלפי תלונות סרק של נשים. לא אחת, יוטלו על האישה הוצאות משפט משמעותיות היכולות להגיע עד כדי אלפי שקלים.
עם זאת, ברור אפוא כי לא מדובר בהלכה פסוקה אשר נועדה לרפות את ידיהן של נשים הסובלות מאלימות. כאשר אישה בוחנת אפשרות של הגשת בקשה לצו הרחקה, מומלץ להתייעץ עם עורכי דין העוסקים בתחום. עורכי הדין יוכלו לבור את המוץ מן התבן ולהעריך את סיכויי קבלת הבקשה.