תביעה לאכיפת פסק חוץ של תובע כנגד אביו
עובדות המקרה
תביעה לאכיפת פסק חוץ שהגיש התובע כנגד אביו- הנתבע. פסק הדין נשוא הבקשה הוא פסק דינו של ה- Supreme Court במחוז קווינס שבמדינת ניו-יורק, ארה"ב מיום 07/06/05 בו חויב האב לשלם לבנו סך של כ- 103,712.09 $. האב מתנגד לאכיפת פסק החוץ ואף הגיש בקשה נפרדת לדחיית התביעה על הסף.
האם יש להורות על ביצוע פסק החוץ?
1. הליך של אכיפת פסק חוץ נועד להעמיד לרשותו של נושה שעניינו נדון והוכרע במדינה זרה את כלי האכיפה של המדינה בה מצוי החייב או שבה מצויים נכסי החייב. בדונו בבקשה לאכיפת פסק חוץ, אין בית המשפט משמש כערכאת ערעור על הערכאה הזרה אשר הוציאה מתחתיה את הפסק ; הוא אינו בודק את נכונותו של הפסק הזר ואינו בוחן את נימוקי הפסק לגופם.
2. סע’ 3 קובע שלושה תנאים מצטברים אשר בהתקיימם רשאי בית המשפט בישראל להכריז על פסק חוץ כבר אכיפה בישראל, והם: הפסק ניתן במדינה שלפי דיניה בתי המשפט שלה היו מוסמכים לתיתו; הפסק אינו ניתן עוד לערעור; החיוב שבפסק ניתן לאכיפה על פי הדינים של אכיפת פסקי דין בישראל ותוכנו אינו סותר את תקנת הציבור.
3. נטל ההוכחה בדבר התקיימות שלושת התנאים הנ"ל מוטל על כתפי הצד העותר לאכיפת הפסק ועליו לעשות כן על ידי צירוף תצהיר לבקשת האכיפה המאשר את העובדות המוכיחות את קיומם של כל אחד מן התנאים הקבועים בסע’ 3 . לצורך כך, על התצהיר לעמוד בסטנדרטים גבוהים של הוכחת הדין הזר וללבוש צורה של חוות דעת בנוגע לאותו דין זר ולתחולתו על המקרה הנדון.
4. בענייננו, הבן צירף חוות דעת מומחה לדין האמריקאי; מסקנתו של המומחה, בחוות דעתו היא כי פסק החוץ מקיים אחר שלושת התנאים המפורטים בסע’ 3 לעיל ומשום כך עומד הוא בדרישות החוק לאכיפת פסקי חוץ. לפיכך, הבן הרים הנטל לצורך הוכחת התקיימות תנאי סע’ 3 לחוק.
5. על הצד המתנגד לאכיפת פסק החוץ בטענה לפגיעה בעיקרי הצדק הטבעי לעורר בלב בית המשפט בו מתבקשת אכיפת הפסק הזר חשש ממשי שזכויותיו אכן נפגעו. במקרה דנן, ניתנה על פי דין ניו- יורק למשיב אפשרות הוגנת להעלות את כל טענותיו ולהוכיחן, שלא כפי שטען ואולם אלה נדחו.
לסיכום,
יש לקבל את התביעה ולהכריז על פסק החוץ כאכיף.