www.what2do.co.il

תביעה עסקית בבית המשפט לענייני משפחה, האם העדר סמכות?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 02/05/2025
תביעה עסקית בבית המשפט לענייני משפחה, האם העדר סמכות?

חוק ביהמ"ש לענייני משפחה - תשנ"ה 1995 קובע כי במסגרת ערכאת בתי המשפט לענייני משפחה יידונו "ענייני משפחה" בלבד. החוק הגדיר "ענייני משפחה" ככוללים בין היתר "תובענה אזרחית בין אדם או עזבונו שעילתה סכסוך בתוך המשפחה - יהא נושאה או שוויה אשר יהא".

 

במילים אחרות, על מנת שבית המשפט לענייני משפחה יקנה לעצמו סמכות לדון בסוגיה, חייבים להתקיים שני תנאים מצטברים. האחד – שהצדדים לסכסוך יענו על הגדרת "בן משפחה" בחוק ההקמה. השני – שעילת הסכסוך הוא ב"חיק המשפחה". החוק מוסיף ומגדיר מיהו "בן משפחה" (אח, הורה, נכד וכדומה).

 

הפסיקה קבעה כי די בכך שהסכסוך המשפחתי תרם תרומה נכבדה וחשובה להיווצרותה של עילת התביעה, כדי שעילת התביעה תראה כ"סכסוך בחיק המשפחה".

 

תביעה בין סב לנכד


במקרה דנן, התביעה הוגשה על ידי הנכד כנגד סבו. הנכד טען כי הסב התנהל באופן בלתי סביר במניות חברה משפחתית בה הייתה שותפה אימו המנוחה. לטענת התובע, בגין התנהגותו זו, גרם הסב לנזקים עצומים לחברה ופגע בירושתו מאימו.


השופטת קבעה, לאחר שחזרה ובדקה את כתב התביעה, כי לא נמצא כל טיעון המתייחס אפילו לכאורה לסכסוך משפחתי אשר תרם להיווצרות עילת התביעה (אף לא בדוחק). השופטת ציינה כי שאלה זו הופנתה לעברו של ב"כ התובע במסגרת הדיונים בבית המשפט.

 

      קראו עוד בתחום:

 

עורך הדין ענה בתגובה כי מדובר בסכסוך שעילתו במשפחה משום שעסקינן ב"דילול מניות וחלוקת נכס באמצעות צוואה". בפסק הדין נדחתה טענה זו והשופטת סברה כי מדובר במחלוקת עסקית פשוטה ולא סכסוך משפטי. למעשה, הסכסוך המשפחתי נבע מתוך המחלוקת העסקית ולא להיפך.


"לא התקיימו התנאים המוקדמים והמצטברים לסמכות בית המשפט לענייני למשפחה, ובהיעדר עילה, אפילו היה זוכה התובע בדינו, הוא לא יוכל לממש את פסק דינו כי זה יימצא פסק דין נטול", קבעה השופטת בפסק הדין, "אינני יכולה להימנע אפוא מהמחשבה שעצם ההגשה לביהמ"ש לענייני משפחה נעשתה אפוא מטעמים של חסכון בזמן המתנה לקביעת הדיונים בביהמ"ש המחוזי".

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.