www.what2do.co.il

מזונות הורים - מזונות קשיש

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 27/02/2011
מזונות הורים - מזונות קשיש

אנשים מבוגרים אשר מגיעים למצבים סיעודיים או נופלים לפת לחם, נדרשים פעמים רבות לקבל מזונות מילדיהם הבוגרים. שימו לב, חוק המזונות קובע כי הורים זכאים לקבל מזונות מילדיהם הבוגרים הכוללים מזון, ביגוד, תמיכה כלכלית, טיפולים רפואיים וכדומה. החוק מבוסס על הדיבר "כיבדת את אביך ואימך" ועל פי יש חובה המוטלת על הילדים לזון את הוריהם ולא ל"להשליכם לעת זקנה".

כמו כן, על פי החוק, רשויות מקומיות ורשויות ציבוריות יכולות לחייב ילדים לזון את הוריהם במקרים בהם הקשיש איננו מסוגל לעשות זאת בכוחות עצמו. לדוגמא, ילדים להורים במוסדות סיעודיים חייבים לשאת בתשלום עלות האשפוז. שימו לב, חובה זו מוטלת על הילד גם כלפי הורי הוריו והורי הורי בן זוגו. לאמור, החוק מחייב את הילד לשלם מזונות לבני משפחתו הקרובים, ולבני משפחתו מצד אשתו, כל אימת שהוא מבוסס מבחינה כלכלית.

 

חוק המזונות קובע כי לא בכל "מחיר" יזון הילד את אביו או אמו הקשישים. כמו כן, ידוע כי מזונות האישה ומזונות הילדים של האב חשובים לא פחות ממזונות בני משפחתו והוריו. החוק מציב שלושה מבחנים מצטברים אשר רק כאשר הם מתקיימים יש לדרוש את תשלום המזונות מצד הילד.

 

ראשית, ההורה צריך להוכיח כי מצבו הכלכלי של הילד מאפשר לו לזון את הוריו תוך שנותרת לו הכנסה מספקת לספק את צרכיו הכלכליים ולשלם מזונות עבור אשתו וילדיו הקטינים. שנית, הקשיש אינו מסוגל לשלם את מזונותיו של עצמו והוא אינו יכול להשיג פרנסה זו במסגרת עבודה או ממקור הכנסה אחר (נכסים, חסכונות וכדומה). שלישית, בן המשפחה הקשיש איננו יכול לקבל מזונותיו מבן זוגו או כל בן משפחה אשר קודם בקרבה המשפחתית לילד.

במקרים בהם מגיעות תביעות אלו לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, נדרש השופט לבחון מהו כושר השתכרותו של התובע ומהן אפשרויות ההכנסה שלו. כמו כן, השופטים בודקים האם הילד הנתבע הינו במצב כלכלי מספיק טוב והאם הוא יכול לשאת בתמיכה הכלכלית של התובע.

האם קשיש המקבל קצבה רשאי לתבוע מזונות הורה?

שימו לב, קשישים אשר מקבלים קצבה מטעם המוסד לביטוח לאומי יכולים במקרים מסוימים להגיש תביעה למזונות הורים. במקרים אלו יהיה על הקשיש להוכיח בבית המשפט לענייני משפחה כי סכום הקצבה המשתלמת לו איננו מספיק עבורו בכדי להתקיים.

מהו היקף תשלום המזונות וכיצד הוא נקבע?

היקף תשלום המזונות, והחלוקה בין ילדיו של הקשיש, נקבע למעשה על ידי בית המשפט לענייני משפחה. בבואם של השופטים לבחון סוגיה זו, עליהם לבדוק היטב מהו כושר הכנסתו של הקשיש, מהם צרכיו האמיתיים, כיצד ניתן לסייע לו ואיך לחלק את הנטל בין הילדים. כמו כן, ילדים יכולים להגיע עם ההורה הקשיש להסכם אשר יובא בשלמותו לאישור בית המשפט.

האם התנהגות לא נאותה שוללת קבלת מזונות

במקרים בהם הנתבע מצליח להוכיח בבית המשפט כי לאורך השנים התובע התנכר אליו או התייחס אליו בחוסר כבוד, יכול בית המשפט לפסוק מזונות חלקיים או לבטל את חובת תשלום המזונות לחלוטין. דומה המקרה למקרים בהם ילדים להורים גרושים אינם מעוניינים לפגוש את האב ובית המשפט מבטל את תשלום המזונות עבור הילדים. כמו כן, שינוי נסיבות מהותי (כגון התנכרות לאחר קבלת פסק דין המזונות להורה) יכול אף הוא להביא לפתיחת התיק מחדש והפחתת או הגדלת התשלום.

האם ילדים חייבים לשלם את דמי המוסדות של הוריהם?

אחת מזכויותיו המוכרות בחוק של הורה קשיש הינה הזכות לקבל תשלום מילדיו עבור שהותו במוסדות לעת זקנה או לצורך טיפולים שונים. החוק בתחום דיני המזונות קובע כי ילדים מחוייבים לשאת בתשלומים עבור מוסדות אלו ומדובר בחלק ממזונותיו של הקשיש.

 

כללים אלו נקבעו באופן ברור על ידי משרד הבריאות ומשרד העבודה והרווחה. על פי הנוהלים הללו, במקרים בהם מדובר בקשיש הזקוק למעון לזקנים עצמאיים ותשושים, המחלקה לשירותים חברתיים תגיש פנייה לילדיו בנוגע לתשלום דמי ההחזקה במעון.

 

השתתפות הילדים יכולה להגיע במקרים מסוימים עד לתשלום מלא של שהות הקשיש במעון. קשישים סיעודיים זכאים למימון אשפוזם במוסדות ובתי החולים המתאימים על ידי ילדיהם (זאת כאשר נכסיהם וקצבותיהם אינן מספיקות). משרד הבריאות מוסיף בעניין זה כי במידה והילדים אינם מוכנים לשאת בתשלום הנקבע, ניתן לנקוט נגד הסרבנים בהליכים המתאימים.

האם המדינה יכולה לתבוע בשם הקשיש?

שר הרווחה או הרשות המקומית רשאים לתבוע בשמו של נזקק למזונות את החייב בתשלום. שימו לב, תביעה זו יכולה להיות מוגשת נגד החייב גם כאשר הקשיש איננו נותן את הרשאתו לכך. שימוש בהוראות אלו, הנובעות מכוח חוק שירותי הסעד, נעשה בד"כ במקרים של השמת קשישים מבוגרים בבתי אבות. אמנם לא מדובר בעניין נפוץ במיוחד, אך חשוב לדעת שהוא קיים ומגיע מדי פעם לפתחן של הערכאות המשפטיות.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 4)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.