עוולת הרשלנות הינה עוולה אשר יושבת במרכזו של משפט הנזיקין. הנשיא בדימוס, אהרון ברק, הגדיל להגדיר את עוולת הרשלנות כעוולה המרכזית בדיני הנזיקין בישראל. יסודותיה של עוולת הרשלנות הינם קיומה של חובת זהירות, הפרת חובה זו, גרימת נזק, וקשר סיבתי בין הפרת החובה לבין קרות הנזק.
על פי רוב, אדם אשר הופרה חובת הזהירות כלפיו יכול להגיש תביעה נזיקית לפיצויים מהמזיק (לדוגמא, בגין רשלנות רפואית או רשלנות מקצועית). האם מתקיימת חובה זהירות זו בין בעל לאישה? במידה והתשובה לשאלה זו חיובית, האם הפרת חובה זו מהווה עילה לתביעה נזיקית בין בני זוג?
קראו עוד בתחום:
- פיצויים לבעלי גט על ידי קרן העגונות - תביעה של ארגון נשים
- פיצויי לגבר על ידי האישה כתמורה לקבלת גט
- כחצי מיליון שקלים פיצויי לבעל מסורב גט
- תקיפת בת זוג - האם האישה תקבל פיצויים?
מעצם טיבו של קשר הנישואין, קיימת בין הצדדים חובת זהירות מושגית. דברים אלו הינם ברורים וידועים ואף מוכרים בפסיקות בתי המשפט. נישואים בין בעל ואישה מהווים למעשה את התקיימותם של יחסים מיוחדים המבוססים על קרבה, רגש ושותפות גורל. הלכה פסוקה היא כי על כל אחד מבני הזוג מוטלת חובה לנהוג כלפי האחר בכבוד, הגינות והתנהגות המאפשרת לבן הזוג ניהול של אורח חיים תקין וסביר". אי לכך, הפרה של חובה זו מהווה הפרת חובת זהירות קונקרטית אשר חייב אחד הצדדים כלפי רעהו.
דוגמא לפסקי דין
לאחרונה, התפרסם פסק דין אשר ניתן בבית המשפט לענייני משפחה על ידי השופט גרמן גרשון. בפסק דין זה נדרש השופט לבחון האם אישה זכאית לפיצויים בעקבות התנהגות אלימה מצד בעלה. מדובר בבעל אשר עמדו כנגדו שבעה אישום שונים של התעללות באשתו. אישומים אלו תיארו מקרים בהם נגרמו לאישה נזקים גופניים ונפשיים של ממש.
בית המשפט מינה מומחית מטעמו על מנת לבחון האם התקיים קשר סיבתי בין הנזק הנפשי אשר נגרם לאישה לבין אירועי תקיפה בהם הורשע הבעל. כמו כן, בית המשפט בדק האם נגרם לאישה נזק ממשי, מהו שיעורו, ומהו שיעור הפיצוי לו זכאית האישה בגין הכאב והסבל.
יש לציין כי במקרה זה ניתן הורשע הבעל בעבירות פליליות בשבעה אישומים שונים. בית המשפט פסק כי הבעל ישלם לאישה סך של 16,500 שקלים עבור נזקיה הנפשיים והפגיעה בהשתכרותה העתידית בגינם. כמו כן, השופט פסק עבור האישה פיצויים נוספים על סך 33,000 שקלים עבור נזקים בלתי ממוניים.
בפסק דין אחר, אשר ניתן על ידי השופטת מימון בבית המשפט לענייני משפחה, נפסק כי בעל אלים ישלם פיצויים לאשתו בשיעור של 90,000 שקלים. במקרה זו דובר על בעל אשר הפר כלפי אשתו של חובת הזהירות ונהג ברשלנות תוך התעללות נפשית ופיסית. השופטת ציינה כי התנהגותו של הבעל במקרה דא הייתה כדי רשלנות לפי פקודת הנזיקין והפרה של חובת הזהירות בין בני זוג.
יש לציין כי חובת הזהירות בין בני זוג מתחילה, על פי הפסיקה, כבר ממועד האירוסין. ההלכה הפסוקה קובעת כי "יחסי ארוס וארוסה, איש ואישה, הינם מעצם טיבם וטבעם יחסי קרבה מיוחדים, בעצם קרבה מיוחדת זו מתקיים היסוד הנדרש לקיום עוולת הרשלנות והוא האחריות המושגית".