החוק למניעת הטרדה מאיימת מגדיר בסעיף 2 הטרדה מאיימת כהטרדתו של אדם בידי אחר בכל דרך שהיא או נקיטת איומים כלפיו, בנסיבות הנותנות בסיס סביר להניח כי המטריד או המאיים עלול לשוב ולפגוע בשלוות חייו, בפרטיותו או בחירותו של האדם או כי הוא עלול לפגוע בגופו.
הטרדה מאיימת כלפי אדם יכול שתהא, בין השאר, באחד מאלה:
- בבילוש, במארב או בהתחקות אחר תנועותיו או מעשיו, או בפגיעה בפרטיותו בכל דרך אחרת.
- בנקיטת איומים בפגיעה בו או במאיים עצמו.
- ביצירת קשר עמו בעל פה, בכתב או בכל אמצעי אחר.
- בפגיעה ברכושו, בשמו הטוב, או בחופש התנועה שלו.
החוק קובע כי הטרדה מאיימת היא הטרדתו של אדם בידי אחר בכל דרך שהיא או נקיטת איומים כלפיו, לרבות, באחת ההתנהגויות המנויות כאמור, וזאת בנסיבות הנותנות בסיס סביר להניח כי המטריד או המאיים עלול לשוב ולפגוע בשלוות חייו, בפרטיותו או בחירותו של האדם או כי הוא עלול לפגוע בגופו.
קראו עוד בתחום:
- מאסר של 3 וחצי שנים בגין עבירות של אלימות במשפחה
- אלימות במשפחה - צו הגנה
- אלימות במשפחה: מאסר ממושך ופיצוי גבוה
- מאסר למורשע בעבירות אלימות במשפחה למרות התנגדות המשפחה
צו הטרדה מאיימת, אימתי?
ניתוח החוק מעלה, כי בית-המשפט רשאי ליתן לתת צו הטרדה מאיימת, רק כאשר מתקיימים שני יסודות מצטברים, האחד צופה פני עבר, והאחר צופה פני עתיד:
- המבחן שצופה פני עבר הינו: האם בוצעה בעבר הטרדה מאיימת, כהגדרתה בחוק.
- המבחן שצופה פני עתיד הינו: האם יש בסיס סביר להניח שהמשיב, נשוא הצו, יבצע שוב הטרדה מאיימת כלפי המבקש.
כבר נקבע בפרשת "שובל נ’ ניסים" מפי כב’ השופט דרורי:
"העילה המיוחדת, שהיא החידוש של חוק מניעת הטרדה מאיימת, היא זו: אם אדם ביצע הטרדה בעבר, או נקט איומים כלפיו (זה היסוד הראשון, שכולל את המעשה שבוצע בעבר), ובנוסף לכך הנסיבות נותנות בסיס סביר להניח כי אותו אדם יטריד או יאיים שוב ויפגע בשלוות חייו, בפרטיותו או בחירותו או בגופו של אותו אדם (היסוד השני, הצופה פני עתיד), כי אז, רק לאחר שהתקיימו שני היסודות הללו יחדיו ובאופן מצטבר, רשאי בית משפט ליתן צו למניעת הטרדה מאיימת...
קראו גם:
- החלטה בבקשה לצו הגנה מפני אלימות נפשית
- שלילת דמי שימוש בדירה עקב אלימות הגבר
- אלימות במשפחה - גם הטרדה הינה הפרה של צו הגנה
יודגש כי חוק מניעת הטרדה מאיימת, נחקק לאחר חקיקתו של חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, ויש בו הגבלה לא מעטה על חירות האדם, אשר מבקש הצו רוצה להגבילו. מן הראוי כי הפעלת חוק מניעת הטרדה מאיימת, אשר נתונה לסמכותו של בית המשפט השלום, תיעשה באופן מושכל, כאשר, מצד אחד, תוגשם תכליתו ומטרתו, המגולמת בשמו ובסעיף 1 שבו..., ומצד שני, יש להיזהר שלא להיסחף, יתר על המידה, שכן בכך פוגעים אנו בחירויות היסוד של האדם, ובהן חופש התנועה.
כיצד מכריע ביהמ"ש?
מתן צו הטרדה מאיימת, יש בו כדי להגביל באופן משמעותי את חירותו של מי שניתן נגדו הצו, ולפיכך בתי המשפט נוהגים בזהירות ובאופן מידתי בבואם להפעיל סמכותו זו. שכן מול זכותו של נפגע לשקט ולשלווה עומדת זכותו של הפוגע שלא תוגבל חירותו שלא לתכלית ראויה, ובמידה העולה על הנדרש.