בית המשפט לענייני משפחה הינו ערכאה ייחודית בעלת סמכות לדון בעניינים משפטיים בין בני משפחה. האם במסגרת המונח "בן משפחה" נכנס גם הורה של בן זוג לשעבר? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט השלום בראשון לציון. מדובר בתביעה אשר הוגשה על ידי גבר כנגד הורי גרושתו ועילתה לשון הרע. ההורים טענו כי יש להעביר את סמכות הדיון בסוגיה לבית המשפט לענייני משפחה, שם מתנהלים הליכים מקבילים בין התובע לבין בתם. הגבר טען כי יש להעניק הסמכות לבית משפט השלום וזאת משום שהורה של בן זוג לשעבר אינו בגדר "בן משפחה".
קראו עוד בתחום:
- משקל פער של שלוש שעות בסוגיית מרוץ הסמכויות
- למי הסמכות לדון בהטרדה מאיימת בתוך המשפחה?
- מזונות זמניים מעבר לנתבע בכתב התביעה, אימתי?
- בקשה לדחיית תביעת משמורת בשל העדר סמכות למרות המרת דת
בית המשפט סקר בפסק הדין את הפסיקה הרלבנטית לעניין זה וניכר כי ישנן גישות שונות לסוגיה זו. השופטת, חנה קיציס, ציינה כי לשיטתה המונח "הורה בן זוג" כהגדרתו בחוק בית המשפט לענייני משפחה מקפל בתוכו גם הורים של בני זוג לשעבר. השופטת הוסיפה כי ניתן ליצוק למונח תוכן זה, הן מבחינה תכליתית והן מבחינה לשונית.
נסיבות המקרה הספציפי
"לדידי, מבחן הסמכות בסוגיות הנוגעות לבני משפחה איננו מבחן סטאטי אלא דינאמי. אי לכך, יש לבחון את נסיבות המקרה הספציפי ולהעניק לו את הפרשנות הראויה", כתבה השופטת בפסק הדין, "דהיינו, אין לבדוק רק את תאריך סיום הקשר הזוגי מול הגשת התביעה ויש לבחון גם את - עילת התביעה, מהות הסכסוך, מועד התגבשות עילת התביעה, מועד הגירושין, הליך הגירושין לגופו, הנפשות הפועלות בסכסוך וכדומה".
במילים אחרות, השופטת קבעה כי ככל שבמקרה דנן מדובר במחלוקת הנובעת באופן ברור מהסכסוך המשפחתי, יש לקבוע כי גם העניינים המשפטיים בין הגבר לבין הורי גרושתו הינם "בתוך המשפחה". לפיכך, יש להעביר את התביעה לבית המשפט לענייני משפחה.