רישום שם האב לילד שנולד לאישה פנויה
סעיף 21 לחוק מרשם האוכלוסין קובע כי שם אביו של ילד שנולד לאישה פנויה יירשם על פי הודעת האב והאם כאחד, או על פי פסק דין של בית משפט או בית דין מוסמך.
הוכחת אבהות, מהן הראיות שיש להניח בפני בית המשפט?
עפ"י הנחיית משרד הפנים, ירשום פקיד הרישום את דבר האבהות עפ"י הודעת ההורים אם נמסרה עד מלאות לקטין 3 שנים, לאחר מכן לא יבוצע הרישום אלא על פי פסק דין של בית המשפט המוסמך.
חשיבות נכונות רישום שם האב הביולוגי
אין צורך להכביר במילים בנושא חשיבות נכונות רישום שם האב הביולוגי. הרישום כוחו יפה כלפי כולי עלמא, ולא רק כלפי התא המשפחתי המצומצם. כך לדוגמא, ההיסטוריה הרפואית-משפחתית של אדם והמידע על מוצאו הגנטי של חולה - חיונית לדיאגנוזה הרפואית, לברור מצבו של החולה ולעתים, גם לטיפול בו.
ידיעת הזהות של האב הגנטי מסייעת להתחקות אחר היסטוריה רפואית במשפחה ולזהות גורמי סיכון לצורך מניעה, זיהוי וריפוי של מחלות תורשתיות, השתלת-איברים ותכנון-המשפחה. ידיעה זו תשרת את האינטרס הבריאותי-רפואי של הילד עצמו, אבל גם את זה של ילדיו שיבואו לעולם בעתיד.
בהיבט של תכנון המשפחה- כיום, בני זוג נוהגים לערוך בדיקות גנטיות לפני כניסה להריון בכדי לגלות זוגות בסיכון-יתר להולדת ילד הנושא מחלה תורשתית, בין היתר, לפי מוצא עדתי – אתני.
כמו כן- ידיעת הזהות הגנטית של האב עשויה למנוע נישואי /יחסי קרובים, המעלים כשלעצמם את הסיכון למומים קשים, למחלות ולתמותה בצאצאיהם. ראה א. פנחס חמיאל וב. ריכמן "גילוי עריות – עוון אבות על בנים" הרפואה 121, חוברת ז-ח עמ’ 253-252.
נטל ההוכחה בתביעת אבהות
הלכה פסוקה היא כי על התובעים בתביעת אבהות נטל כבד במיוחד להוכיח את תביעתם, כאשר מבחינה ראייתית, חובתו של בית המשפט להסתמך על הראיה הטובה ביותר, בבואו לקבוע אבהות- זוהי בדיקה לסיווג רקמות.
"בדיקת-רקמות", כמבחן גנטי, היא ראיה עצמאית ואובייקטיבית לבירור אבהות, מקום שזו שנויה במחלוקת. המדובר באבהות גנטית, להבדיל מן המושג של אבהות חברתית (פסיכולוגית), שמתייחס למי שנוטל על עצמו תפקידיו של אב-בפועל, ביחס לילד.
בפרשת שרון נ’ לוי נפסק כי ביהמ"ש יזקק לאחר שיתבררו לו, לכאורה, נסיבות העניין- בכל דיון בדבר קביעת אבהות, בראש ובראשונה, לבדיקת סיווג הרקמות, וייעשה כל מאמץ כדי לקבל לשם כך הסכמתם של שני בעלי הדין.
כאמור בדיקה זו בשיטת H.L.A נתקבלה ברב מערכות המשפטיות... ולאחרונה גם אצלנו, כבדיקה שיש בה כדי להכריע בקביעת האבהות הן לשלילה והן לחיוב".