www.what2do.co.il

עיקרון חיסיון הסודיות במסגרת הליך גישור

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 02/05/2025
עיקרון חיסיון הסודיות במסגרת הליך גישור

חוק בתי המשפט מטיל חיסיון מוחלט על הנאמר בהליך הגישור, וקובע כי "דברים שנמסרו במהלך הליך הגישור לא ישמשו ראייה במשפט אזרחי". עיקרון סודיות זו מהווה יסוד משמעותי בחשיבות עליונה בהליך הגישור, ובתי המשפט נוטים להגן עליו.

בית המשפט מכיר בחשיבות הרבה שיש במתן אפשרות לצדדים בהליך גישור להיות מוגנים וחופשיים בדבריהם במהלך משא ומתן. חופש זה ניתן לצדדים על מנת שיוכלו להביא לסיום המחלוקות ביניהם, ותכלית החיסיון בגישור הינה למעשה - חיץ בין הליך הגישור לבין ההליכים בבית המשפט. במילים אחרות – חיסיון הליך הגישור נועד לאפשר לצדדים למסור באופן חופשי מידע אשר מטרתו לקדם את המשא ומתן, אף אם אין בכוונתם להביא מידע זה לידיעת בית המשפט.

      קראו עוד בתחום:


הפסיקה הכירה בכך שניהול משפט איננו הנתיב היחידי ליישוב מחלוקת בין בעלי דין. מעת שנוצרה יריבות בין צדדים, ישנן דרכים שונות ומגוונות להביאה לידי פתרון ויישוב. בין השאר, מוכר בישראל הליך הגישור (אשר פעמים רבות נעשה בהוראת בית המשפט), במסגרתו נפגשים הצדדים בנוכחות מגשר, ומנהלים משא ומתן לצורך גיבוש הסדר פשרה.

הליך גישור, או הליך פישור, המנוהל ביד צד שלישי בחסות בית המשפט, מכיר באינטרס החברתי המובהק בעידוד הפנייתם של בעלי דין ליישוב מחלוקות מחוץ לכותלי בית המשפט. ערוצים חלופיים ליישוב סכסוכים מקדמים את תחושת עשיית הצדק אצל בעלי הדין, המגיעים לפתרון המחלוקת בדרך מוסכמת, גם אם תוך ויתורים הדדיים מסוימים.

יתרונות הליך הגישור:

 

  • פעמים רבות הליכים חלופיים להליך שיפוטי הינם יעילים יותר.
  • לא אחת עלותם של הליכי הגישור נמוכה מהתדיינויות משפטיות ושכר טרחת עורכי דין.
  • הליכי גישור משחררים את בתי המשפט הכורעים תחת עומס ההליכים מדיונים ארוכים ומורכבים שעלותם כבדה בזמן ובממון.


חשיפת תכנים מהליך הגישור בבית המשפט, אימתי?

הרציונאל העומד מאחורי הענקת החיסיון להליך הגישור, הינו כי לצדדים הלוקחים חלק בהליך ישנה מטרה כנה ואמיתית להביא לסיום הסכסוך.

 

לפיכך, המחוקק ביקש להביא למצב בו צדדים תמי לב לא יחששו לחשוף אינטרסים ומאווים העלולים לפגום בעמדתם במסגרת הליך משפטי עתידי. בית המשפט רשאי להתיר לאחד הצדדים להציג מידע שנחשף בפניו במסגרת הליך גישור, זאת למרות החיסיון, במקום בו הצד השני פעל שלא בתום לב (לדוגמא, הסתיר נכסים, העלים צוואה, הגיש תביעה במהלך הליך הגישור לערכאה נוספת וכו’).

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.