www.what2do.co.il

אלימות כלכלית במשפחה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 08/04/2012
אלימות כלכלית במשפחה

בשנים האחרונות נחשף הציבור ליותר ויותר מקרים של אלימות במשפחה. אלימות כנגד נשים, ילדים וחסרי ישע, מונחת לא אחת לפתחן של הערכאות המשפטיות. לעיתים מדובר בתלונות פליליות, ולא אחת עסקינן באלימות אשר מקורה בגירושין וסכסוכים פנים משפחתיים.

 

רבים אינם מודעים לכך שאלימות כנגד נשים יכולה להיות גם אלימות כלכלית. פעמים רבות, השליטה הכלכלית על הנכסים והכספים המשפחתיים נמצאת אצל הגבר, בעוד האישה, אשר הורחקה במשך שנים מהגישה לעניינים הפיננסיים, הופכת להיות תלויה בגבר לשם מחייתה. תלות זו עלולה להיות מקור לאלימות כלכלית כלפי האישה. כאשר גבה טורא בין בני הזוג, עלולה אלימות כלכלית גם לגרום להפעלת לחץ על האישה לוויתורים במסגרת הגירושין.

 

שליטה מלאה של הבעל או בן הזוג על הנכסים, הכספים, הזכויות והחשבונות המשותפים, מהווה למעשה אלימות כלכלית. יש להדגיש כי אלימות כלכלית איננה קמצנות או חסכנות מצידו של הבעל. מדובר אפוא בהתנהגות חריגה במסגרתה לא מאפשר הבעל לאשתו (או בן הזוג לבת זוגו) להתנהל באופן סביר מבחינת התא המשפחתי המשותף. אלימות כלכלית מבוססת פעמים רבות גם על הליכת אימים. לדוגמא, חשש של האישה מפני ביקורת או התפרצויות זעם מצידו של בן הזוג.


מספר קווי חירום אשר עוסקים במקרים של אלימות כנגד נשים במשפחה, טוענים כי מרבית הנשים אשר סובלות מאלימות מילולית או פיסית, סובלות גם מאלימות כלכלית. כמו כן, על פי נתונים של קווי החירום, נשים רבות הינן נשים עובדות ומשכילות, אשר תורמות אף הן למאמץ המשפחתי. לעיתים נשים אלו כלל אינן יודעות שהן נמצאות תחת שליטה של הגבר, גם בנוגע להוצאות מהחשבון המשותף המבוססות על כספים עליהן עמלו בזעת אפן.

 

"חיסכון ודאגה" או אלימות כלכלית?


יש להבהיר כי פעמים רבות אלימות כלכלית מוסתרת תחת מסווה של "חיסכון ודאגה" (אשר נועדו, לכאורה, לטובת התא המשפחתי). ישנן מספר דרכים לאבחן אלימות כלכלית ולבור את המוץ מן התבן בעניין זה.

 

ראשית, יש לבדוק האם השליטה המלאה על הכספים והנכסים המשותפים נמצאת בידיו של הבעל, או שמא מדובר במערכת יחסים הגיונית, שוויונית, ומסודרת. כמו כן, יש כדאי לבדוק האם לשני הצדדים יש גישה חופשית ופתוחה לחשבונות הבנק, קל וחומר לחשבונות בהם נמצאים כספים משותפים.

 

      קראו עוד על אלימות במשפחה:

 

נשים אשר חוששות שהן נתונות תחת אלימות כלכלית, יכולות לשאול עצמן האם הן חלק מההחלטות בבית והאם דעותיהן בדבר הוצאות כלכליות נשמעות. לדוגמא, כיצד תתקבל החלטה על הוצאה כלכלית, אשר תוחלט על ידי האישה ללא התייעצות עם הבעל. דוגמא נוספת, האם האישה נאלצת להתחנן לקבלת כספים, עבורה או עבור ילדיה, וזאת לצרכים בסיסיים כגון חינוך, תרופות, בגדים ונסיעות.


כיצד מתמודדים עם אלימות כלכלית?

 

נשים אשר סבורות כי הן סובלות מאלימות כלכלית, מומלץ כי יפנו לייעוץ משפטי בעניין. שורה של פסקי דין אשר התקבלו בבית המשפט לענייני משפחה הכירו כבר באלימות כלכלית כעילה להגדלת מזונות אישה, חלוקת רכוש ואף כעילת גירושין.

 

בפסק דין אשר ניתן לאחרונה בבית המשפט לענייני משפחה, התייחס השופט בן ארי למונח אלימות מילולית. השופט בן ארי דן במקרה בו בעל מנע מאשתו את השימוש ברכב המשפחתי. כמו כן, הבעל הפסיק לשלם הוצאות שונות הדרושות לאחזקת הבית, וזאת בניגוד להתנהלותו בטרם עזיבתו את בית הצדדים.

 

"לא ייתכן שיוטל על אישה אמברגו כלכלי, וזאת רק משום שנתגלעה מחלוקת בין הצדדים. בהגבלות בכלכליות על האישה, במקביל לניהול ההליכים המשפטיים, מהוות אלימות כלכלית של ממש. מניעת השימוש ברכב מהווה סנקציה כלכלית בלתי סבירה בעליל", כתב השופט בפסק הדין.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.