הורים רבים, הן מסיבות של אי יכולת להביא ילדים, והן מסיבות סוציאליות, פונים לבית המשפט לענייני משפחה על מנת לאמץ ילדים. אימוץ ילדים במדינת ישראל מוגבל על פי חוק האימוץ במספר פרמטרים.
ראשית, ניתן לאמץ בישראל רק קטינים, כאשר אימוץ בגירים יאושר אך ורק במקרים חריגים, ובהתאם להחלטה של בית המשפט.
שנית, אימוץ ילדים יאושר רק לבני זוג אשר נשואים על פי דין, אך לעיתים מתיר בית המשפט אימוץ ילדים גם על ידי בני זוג חד מיניים או "ידועים בציבור". חוק נוסף במדינת ישראל הוא כי אימוץ ילד יאושר רק במידה ושני ההורים הם בני אותה הדת כמו הילד, וההפרש בין גילו של ההורה הצעיר לבין הילד לא יהיה נמוך מ-18 שנים.
קראו עוד בתחום:
- לסבתא אין זכות מעמד כצד לדיון בהליך הכרזת קטין כבר אימוץ
- אימוץ ביחס לאב אשר זהותו אינה ידועה
- הוצאת ילדה בת 4.5 ממעון לצרכי אימוץ בניגוד לרצון אמה וסבה
הסכמה של ההורים הביולוגים, אימתי?
על מנת להביא הליך אימוץ לאישור במדינת ישראל, יש להשיג את אישורם של ההורים הביולוגיים. עם זאת, ישנם מקרים מסוימים בהם יאשר בית המשפט אימוץ של ילדם גם בניגוד לרצונם של ההורים הביולוגיים, עם הכרזה על האישור על ידי היועץ המשפטי לממשלה.
אישור זה יינתן במקרים בהם לא ניתן לאתר את ההורים הביולוגיים, במקרים בהם ההורים הביולוגיים אינם מכירים בילד, כאשר הוריו של הילד הינם פסולי דין או שאין ביכולתם לדאוג לצרכיו. מקרים נוספים בהם יאשר היועץ המשפטי לממשלה אימוץ ילדים ללא הסכמה מפורשת של ההורים הביולוגיים הינם מקרים בהם ההורים הביולוגיים מזניחים או מפקירים את הילד או מסרבים למסרו לאימוץ מתוך מניעים לא מוסריים או בגין מטרות לא חוקיות.
קראו עוד:
- בקשה להכריז כבת אימוץ כלפי אימה וכלפי אב בלתי ידוע
- פסק דין בנושא אימוץ קטין כאשר האם הביולוגית מתנגדת לכך
- בנו של עובד זר יוכרז כבר אימוץ למרות התנגדות האב
האם ניתן להיות מאמץ יחיד?
מאמץ יחיד יוכל להיות כזה במידה והייתה הורות בפועל לפני האימוץ או במקרים בהם הוריו של הקטין נפטרו ויש למנות את אחד מבני המשפחה כמאמץ יחיד של הילד.
מהן זכויותיהם של ההורים המאמצים?
לאחר שהומצא בבית המשפט צו אימוץ אשר קיבל תוקף של פסק דין, נשמטים זכויותיהם של ההורים הביולוגיים מתחת לסמכותם של ההורים המאמצים. לעיתים מאשר בית המשפט צמצום בסמכויותיהם של ההורים המאמצים ומאפשר הסדרי ראייה בין ההורים הביולוגיים לבין הילדים.
- קראו עוד על אימוץ ילדים באתר משרד הרווחה - השירות למען הילד
האם ישמע האפוטרופוס?
חוק האימוץ קובע כי במידה ויש לילד אפוטרופוס כדין אשר מונה מטעם בית המשפט ואו רשויות הרווחה. לא יוכרז ילד כבר אימוץ, כל אימת שלא ניתנה לאופטרופוס ההזדמנות להשמיע טענותיו ולהראות ראיותיו.