סעיף 9 לחוק מזונות (הבטחת תשלום) קובע כי המוסד לביטוח לאומי לא ישלם דמי מזונות לאישה שיצאה מהארץ בעד התקופות המפורטות שבהן שהתה בחו"ל, אלא אם היא או בן משפחתה נזקקו לטיפול רפואי מיוחד שלא ניתן לקבלו בארץ, או שהיא יצאה מטעמי עבודה על חשבון המעסיק, או מטעמי אבל של קרוב משפחה מדרגה ראשונה, או שהיא לא עברה את מספר הימים הקבוע בחוק בעת השהייה בחו"ל.
קצבת מזונות מהמוסד לביטוח לאומי
אישה או ילד עד גיל 18 שנפסקו לטובתם מזונות והאב אינו משלם אותם עשויים להיות זכאים לקצבת מזונות מהמוסד לביטוח לאומי. סכום קצבת המזונות הוא הסכום המופיע בתקנות ביטוח לאומי, או הסכום שנפסק לאישה או לילד - הנמוך מבין השניים. במקרה שפסק המזונות גבוה מהסכום המופיע בתקנות, הזכאים יקבלו את ההפרשים רק לאחר גביית התשלום מהחייב.
אם ביטוח לאומי לא הצליח לגבות מהבעל את הסכום, ניתן לתבוע את החייב באופן ישיר. אולם לא ניתן לקבל דמי מזונות מהביטוח הלאומי במקביל לנקיטת הליכי הוצאה לפועל וכאשר נוקטת האישה הליכי הוצאה לפועל נגד בעלה, תשלום קצבת המזונות יופסק.
כאשר האישה יוצאת לחו"ל לצורך טיול או ביקור משפחה או חברים, המוסד לאומי מפסיק לשלם את הקצבה בזמן היותה בחו"ל, והתשלומים חוזרים לסדרם עם החזרה ארצה. עם זאת בתנאים מסוימים, האישה עשויה להמשיך ולקבל את הקצבה גם בעת השהייה בחו"ל.
מספר הימים בחו"ל אינו עולה על 72
על פי חוק מזונות (הבטחת תשלום), הזכאות נתונה לאישה שיצאה לחו"ל החל מחודש אוגוסט 2012 ואילך, בתנאי שהיא יצאה לחו"ל עד שלוש פעמים במהלך אותה שנה קלנדרית, כלומר מה - 1 בינואר עד ל - 31 בדצמבר של אותו שנה אזרחית, ובתנאי שמספר הימים הכולל בעת ששהתה בחו"ל במהלך אותה שנה אינו עולה על 72 ימים.
יציאה לצורך ניחום אבלים בחו"ל
הזכאות תלויה גם בסיבת היציאה לחו"ל, לפיכך בעת יציאה עד שלושה שבועות בעקבות אבל על בני משפחה מדרגה ראשונה, שיכולים להיות בני זוג, הורים, ילדים או אחים, תמשיך האישה לקבל את הקצבה מביטוח לאומי.
קבלת טיפול רפואי שלא ניתן לקבלו בארץ
הזכאות לקבלת מזונות ממשיכה גם עקב יציאה לחו"ל במעבר גבול יבשתי לתקופות קצרות, וכדי לקבל טיפול רפואי שאין אפשרות לקבלו בארץ, או בעת ליווי לבן משפחה חולה לצורך קבלת טיפול רפואי, עד למשך שישה חודשים, בתנאי שניתן לאישה אישור ממשרד הבריאות לגבי היציאה.
יציאה לחו"ל מטעם מקום העבודה
במקרה שעובדת נאלצת לצאת לחו"ל מטעם מקום עבודתה, עליה להציג בפני פקיד התביעות של ביטוח לאומי אישור מהמעסיק על הצורך ביציאה לחו"ל ועל מימון הנסיעה על ידו, וזכאותה תיבדק על ידי פקיד התביעות, אשר יקבע על פי הנסיבות האישיות האם יש לשלם את הקצבה במהלך השהות בחו"ל, או להמשיכה רק בעת חזרתה ארצה.