בית המשפט לענייני משפחה קבע כי פסק דין מזונות אשר ניתן בין בני זוג במזרח הרחוק, יהיה בר תוקף לאכיפה בישראל. מדובר בהליך בין בני זוג אשר התחתנו בישראל, התגוררו באירופה, ועברו בשנת למזרח הרחוק לשם עבודת הבעל כאשר ילדיהם נולדו בחו"ל.
בשנת 2007 גבה טורא בין הצדדים והם החלו לנהל הליכי גירושין בחו"ל. בסופו של היום, הבעל חויב בתשלום מזונות בסך 11,000 דולרים בחודש. כעבור מספר שנים, האם חזרה לישראל עם ילדיה. לאחר חזרתם, האב הגיש בקשה להפחית את דמי המזונות.
בית המשפט קיבל את בקשתו של האב וקבע כי צרכיהם של הקטינים צריכים להיקבע בהתאם למדינה שבה הם חיים וברור כי הפורום הנאות לשם קיום ההליך דנן הוא בית המשפט לענייני משפחה בישראל. נקבע כי לתובעים לא הייתה כל זיקה לחו"ל ועל כן יש לבחון את עלויות המחייה (הבריאות, החינוך, הלימודים המדור וכדומה) על פי עלותם בישראל, ולא בהתאם לעלותם במזרח הרחוק.
קראו עוד בתחום:
- שינוי מזונות ילדים אשר גובשו בהסכם גירושין
- מזונות ילדים יופחתו בעקבות התעלמות ילדים מאביהם
- הפחתת מזונות לסכום מינימאלי בגין מצב כלכלי קשה בו נמצא האב
- העברת משמורת קטין ותביעה להפחתת דמי מזונות
השופט בחן את העילות אשר הוצגו על ידי האב לשם הפחתת המזונות וקבע כי דינן להתקבל. בפסק הדין נקבע כי נוכח העובדה שהוצאות האם והקטינים פחתו באופן משמעותי עם מעברם חזרה לישראל, והיות והאם החלה לעבוד, הרי שהאב איננו חייב לשלם לגרושתו מזונות אישה ועליו לשאת רק בתשלום בסך 5,000 דולרים עבור כל אחד מהילדים.
"אני מקבל את עמדת התובע כי צורכי הקטינים פחתו באופן משמעותי לאחר עלייתם לישראל", כתב השופט בפסק דינו, "הלכה פסוקה היא כי קטינים זכאים למזונות לפי צרכיהם, ולאו דווקא לפי יכולתו הכלכלית של אביהם". לדוגמא, בפסק הדין אחר באותו נושא נקבע כי: "צרכי הקטינים הם אמת המידה הראשונה והעיקרית אותה צריך בית המשפט לשוות לנגד עיניו, ולא על פי שינוי השכר של האב".
במקרה זה, בית המשפט עמד על שלושה היבטים שהצדיקו את הפחתת המזונות:
- האב הקים משפחה חדשה עם בת זוגו הנוכחית.
- רכושה ומשכורתה של האישה גדלו באופן משמעותי.
- צורכיהם של הקטינים, בשל המעבר לישראל, פחתו באופן משמעותי. כך למשל הם הולכים לבתי ספר ציבוריים ולא לבתי ספר יהודיים פרטיים.