www.what2do.co.il

אישה מוסלמית עזבה את הבית לכאורה בשל אלימות - האם היא תקבל מזונות אישה?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 26/06/2012
אישה מוסלמית עזבה את הבית לכאורה בשל אלימות - האם היא תקבל מזונות אישה?

תמ"ש 48375-12-11 א.ע. נ' א.ד.


מזונות אישה בישראל נקבעים על בסיס הדין האישי החל על הצדדים. במקרים בהם מדובר בבני זוג מוסלמים, הדין האישי הרלבנטי קבוע בחוק המשפחה המוסלמי משנת 1917. חוק זה מבוסס על האסכולה החנפית. כמו כן, הלכה פסוקה היא כי כאשר יש צורך לפרש את החוק, הפרשנות נעשית על בסיס "מקורות האסלאם ודיני השריעה".


הדין השרעי קובע כי גבר חייב לאחר הנישואין במזונות אשתו ומדובר בחובה הנובעת משלושה מקורות עיקריים - דיני השריעה הקלאסיים, חוק המשפחה המוסלמי, והקוראן. על פי חוקים אלה, לאחר שקשר הנישואין הושלם, הבעל חייב בתשלום המוהר, פרנסת המשפחה, וחלים על האישה דיני הירושה. המזונות נקבעים על ידי בני הזוג או לפי החלטת שופט.

 

      קראו על מזונות אישה:


סכום זה ניתן להגדלה או להפחתה בגין שינוי במחירים ו/או שינוי במצבו הכלכלי של הזוג. סעיף 94 לחוק המשפחה המוסלמי קובע כי במידה והבעל מסרב לפרנס את אשתו, שופט יוכל לקצוב לאישה מזונות לפי בקשתה ובהתאם ל"מצב בין הצדדים מיום הבקשה". כמו כן, השופט רשאי גם לצוות על פירעונם של המזונות מראש עבור תקופה שתיקבע על ידו.


"הבית" בדין המוסלמי - גורם מאחד


סעיף 101 לחוק המשפחה קובע כי כאשר האישה מרדה ועזבה את בעלה, או שמנעה ממנו להיכנס לביתה, וזאת לפני שדרשה ממנו להעבירה לבית אחר, היא איננה זכאית למזונות בגין תקופת "מרדנותה". פרט לסעיף הנ"ל, אין בחוק המשפחה המוסלמי פעולות נוספות (או חוסר פעולות) של האישה אשר נחשבות למרידה (אף לא סירוב להתייחדות). דהיינו, האישה זכאית למזונותיה כל אימת שהיא לא עזבה את בעלה או מנעה כניסתו לביתה.


בדין המוסלמי, כפי שניתן לראות, הבית נחשב כיסוד מאחד (שאף גובר על הסכמה ליחסי אישות). מדובר אפוא במוסד אשר מטיל מראש את הסדרת המדור המשותף וחובת הפרנסה לפתחו של הבעל בלבד, ומנגד דורש ציות מוחלט מהאישה והיצמדות (עד כדי ריתוק) לבית המגורים שהבעל הסדיר. במילים אחרות, אישה יכולה להיות זכאית למזונותיה גם כאשר היא מפרה את חובת הציות, וכל אימת שהיא איננה עוזבת את בית המגורים. להלן דוגמא למקרה כאמור.


האישה עזבה את הבית בטענת אלימות


בית המשפט לענייני משפחה נדרש במקרה דנן לסוגיה בה אישה מוסלמית טענה כי היא עזבה את הבית מ"סיבה שרעית מוצדקת" וזאת משום שהיא סבלה מאלימות במשפחה מצד הבעל. הבעל טען כי הוא לא נקט כלפי אשתו באלימות, בוודאי לא סמוך למועד עזיבתה, ומדובר בסכסוך שהיה למעשה בין אחותה ואחיו. בית המשפט בחן את טענות הצדדים וקבע כי גרסתו של הבעל הייתה מהימנה יותר.

 

      קראו עוד על אלימות במשפחה:


השופט מצא סתירות עמוקות בגרסאותיה של האישה באשר לנסיבות עזיבתה את הבית. הודגש כי הבעל הגיש כנגד האישה תביעת ציות לאחר עזיבתה, ובכתב ההגנה מטעמה לא הוזכרה כלל טענת האלימות. השופט ציין כי במידה והאישה אכן "סבלה מאלימות כה קשה", הרי שסביר להניח שהיא הייתה מעלה טענה בעניין זה כבר בשלב הראשוני הנ"ל.


יתרה מזאת, בית המשפט מצא כי "עלו תהיות עד כדי ספק רב ביחס לשאלה האם האישה סבלה מאלימות". לדוגמא, האישה טענה כי היא סבלה מאלימות שהצריכה כל פעם טיפול רפואי. עם זאת, לא הוצגו מסמכים רפואיים אשר היו יכולים לאשש טענה זו. במהלך הדיון, האישה אף העידה כי מעולם לא הלכה לקבל טיפול רפואי בגין מעשי בעלה. כמו כן, האישה הגישה אמנם תלונה במשטרה כנגד בעלה, אך בגין "איומים" ולא בגין "אלימות". בסופו של היום, בית המשפט דחה את תביעתה של האישה למזונותיה וקבע כי האחרונה לא עזבה את הבית מחמת אלימות אלא - ככל הנראה - בשל נסיבות אחרות.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

שינוי דמי מזונות, אימתי?

ככל הסכם אשר קיבל תוקף של פסק דין, גם הסכם מזונות לא ישונה בנקל בבית המשפט. כאמור, נטל ההוכחה לשינוי הנסיבות מוטל על כתפיו של המבקש אותו ועליו לעמוד במבחן מצטבר של שלושה תנאים: תביעתו נעשתה בתום לב. בהסכם המזונות הושאר פתח לשינוי אשר מקובל על שני הצדדים. עקב שינוי הנסיבות (פיטורין מעבודה, מחלה, וכו'), אין באפשרותו לשאת את ההסכם כפי שהוא כיום והשארתו על כנו תעשה עימו עוול... קראו עוד בפורטל משפחה... 

אי תשלום מזונות

מה קורה אם האב מסרב לקיים את פסק הדין ולשלם את המזונות?  

מהם מזונות אישה?

בהתאם לדין העברי, יש לאישה עקרונית זכות לתשלום מזונות ("מזונות אישה") בגובה רמת החיים שהורגלה אליה ... 

מתי תובעים מזונות אישה?

כל עוד קשר הנישואין שריר וקיים, ניתן עקרונית לתבוע מזונות, אולם חשוב להדגיש כי לא ניתן לתבוע מזונות רטרואקטיבית וחיוב הבעל במזונות האישה, אם ייקבע, ייקבע רק החל מיום הגשת התביעה ... 

איך מגישים תביעה למזונות האישה?

כללים להגשת תביעת מזונות ... 

סירוב תשלום מזונות אישה

סירוב הבעל לשלם לאשתו מזונות כפי המגיעים לה, בין אם יש לו יכולת והוא מסרב לעשות כן, ובין אם מפני שהוא מסרב לצאת לעבודה ולהשתכר, יכול עקרונית לתת לאישה את הזכות לדרוש את חיובו במתן גט. ... 

גובה המזונות ומה כולל החיוב במזונות

בדומה למזונות ילדים, גם החיוב במזונות אישה מורכב מצרכיה של האישה במובן הרחב של המילה, היינו לצד צרכים בסיסיים דוגמת מדור מזון לבוש ובריאות, יכול החיוב במזונות לכלול אף החזקת רכב, נסיעות, קוסמטיקה, מכון כושר וכו’. 

מדור ספציפי, מזונות האישה

לצו מדור ספציפי שניתן ע"י בית הדין הרבני ישנה חשיבות רבה, משום שהוא עלול לעכב, לתקופות משתנות את מכירת הבית בו מתגוררים בני הזוג ... 

מתי ניתן לשנות פסק דין מזונות?

במקרה בו קיימה יחסי אישות עם מישהו אחר... 

סירוב הבעל לשלם מזונות

במקרה כזה, קיימות שתי אפשרויות לגביית המזונות... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.