www.what2do.co.il

אישה עזבה את הבית - האם תהיה זכאית למזונות אישה?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 23/07/2012
אישה עזבה את הבית - האם תהיה זכאית למזונות אישה?

תמש (ב"ש) 9727-06-10

 

דיני משפחה בישראל נקבעים על בסיס הדין האישי אשר חל על הצדדים המעורבים. דהיינו, כאשר עסקינן בבני זוג יהודים, הבעל יהיה חייב במזונות אשתו על בסיס הדין העברי. המשפט העברי קובע כי גבר נשוי חייב לשאת במזונות אישה כל אימת שאשתו "עימו". דהיינו, כל עוד היא גרה יחד איתו תחת אותה קורת גג, ממלאת את חובותיה כלפיו וכדומה.

 

הנשיא שמגר, בהלכת פדן, התייחס לכך בקובעו כי אישה תהיה זכאית למזונותיה מבעלה בהתקיים תנאי מהותי והוא "ניהול חיי משפחה משותפים". החיוב, על פי פסיקה זו, מתערער כאשר תנאי זה איננו מתקיים. עם זאת, חשוב לציין כי גם נשים אשר אינן גרות ביחד עם בעליהן יכולות להיות זכאיות למזונות. במקרים כגון דא, בית המשפט יתבקש להתחקות אחר סיבת העזיבה של האישה. נטל ההוכחה בעניין זה רובץ לפתחה של האישה ועליה להוכיח כי "המניעה לא הייתה ממנה". דהיינו, להוכיח כי היא עזבה את בעלה, אך לא בגין אשמתה.

 

      קראו עוד בתחום:

 

הדין העברי קובע כי כאשר אישה עוזבת את ביתו של בעלה, חובת ההוכחה לגבי הטעם אשר לשמו היא עזבה את הבית מונח על כתפיה. יודגש כי נטל ההוכחה לעניין זה הוגדר בפסיקה כ"בעל משקל סגולי כמשקל נוצה". דהיינו, לא מדובר בנטל כבד ודי לאישה להוכיח "טעם קל שבקלים" להצדקת מעשיה, בכדי שהיא לא תאבד את מזונותיה מבעלה. להלן דוגמא למקרה שבו אישה לא השכילה להרים אף את הנטל הקל הנ"ל.

 

טענות אלימות נטענו בשלב מאוחר

 

במסגרת ההליך בבית המשפט, הוכח כי בני הזוג לא גרו ביחד זמן רב עובר להגשת התביעה למזונות אישה. האישה עזבה ביחד עם הילדים את הבית המשותף, והבית אף נמכר לבקשתה. עם זאת, התובעת לא הסבירה מדוע היא עזבה את הבית ואת בעלה. נסיבות הפירוד תוארו בכתב התביעה באופן הבא: "חיי הנישואין עלו על שרטון, התקשורת בין בני הזוג הפכה ללקויה והם הלכו והתרחקו זה מזו. בחודשים האחרונים בני הזוג ישנו בחדרים נפרדים וחיי הנשואין התדרדרו לנקודת האל-חזור. בשל היחסים הרעועים, התובעת הגיעה למסקנה כי לא היה כל מנוס מגירושין והם נפרדו תוך מכירת ביתם המשותף".

 

במסגרת חקירתה הנגדית של האישה בבית המשפט, היא ניסתה ליצור רושם כאילו "אירע מקרה" אשר גרם לה לעזוב את הבית. לטענתה, בעלה "התפרץ כלפיה באלימות" והתרחשה "סצינה קשה מול עיני הילדים". בית המשפט לא קיבל את טענותיה כלל וכלל בדבר אלימות במשפחה. נקבע כי הטענה בדבר ה"התפרצות האלימה" עלתה לראשונה רק במהלך דיון ההוכחות ולא היה לה זכר בכתב התביעה ו/או בתצהיר העדות הראשית של התובעת. כמו כן, הוכח כי גם טרם "האירוע האלים" בני הזוג התרחקו ולא היה מנוס מגירושין.

 

בסופו של היום, בית המשפט קבע כי האישה הייתה מעוניינת בגירושין מזה זמן רב ולא היה כל אירוע אשר הצדיק את עזיבתה את הבית. היא אף הצהירה כי היא "מעוניינת להתגרש בהזדמנות הראשונה". אי לכך, נקבע כי התובעת לא הייתה זכאית למזונות אישה וזאת כאשר ברור שחיי הנישואין הגיעו לקיצם והבית המשותף, אשר האישה עזבה לכאורה שלא באשמתה, נמכר זה מכבר.

 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
4 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

שינוי דמי מזונות, אימתי?

ככל הסכם אשר קיבל תוקף של פסק דין, גם הסכם מזונות לא ישונה בנקל בבית המשפט. כאמור, נטל ההוכחה לשינוי הנסיבות מוטל על כתפיו של המבקש אותו ועליו לעמוד במבחן מצטבר של שלושה תנאים: תביעתו נעשתה בתום לב. בהסכם המזונות הושאר פתח לשינוי אשר מקובל על שני הצדדים. עקב שינוי הנסיבות (פיטורין מעבודה, מחלה, וכו'), אין באפשרותו לשאת את ההסכם כפי שהוא כיום והשארתו על כנו תעשה עימו עוול... קראו עוד בפורטל משפחה... 

אי תשלום מזונות

מה קורה אם האב מסרב לקיים את פסק הדין ולשלם את המזונות?  

מהם מזונות אישה?

בהתאם לדין העברי, יש לאישה עקרונית זכות לתשלום מזונות ("מזונות אישה") בגובה רמת החיים שהורגלה אליה ... 

מתי תובעים מזונות אישה?

כל עוד קשר הנישואין שריר וקיים, ניתן עקרונית לתבוע מזונות, אולם חשוב להדגיש כי לא ניתן לתבוע מזונות רטרואקטיבית וחיוב הבעל במזונות האישה, אם ייקבע, ייקבע רק החל מיום הגשת התביעה ... 

איך מגישים תביעה למזונות האישה?

כללים להגשת תביעת מזונות ... 

סירוב תשלום מזונות אישה

סירוב הבעל לשלם לאשתו מזונות כפי המגיעים לה, בין אם יש לו יכולת והוא מסרב לעשות כן, ובין אם מפני שהוא מסרב לצאת לעבודה ולהשתכר, יכול עקרונית לתת לאישה את הזכות לדרוש את חיובו במתן גט. ... 

גובה המזונות ומה כולל החיוב במזונות

בדומה למזונות ילדים, גם החיוב במזונות אישה מורכב מצרכיה של האישה במובן הרחב של המילה, היינו לצד צרכים בסיסיים דוגמת מדור מזון לבוש ובריאות, יכול החיוב במזונות לכלול אף החזקת רכב, נסיעות, קוסמטיקה, מכון כושר וכו’. 

מדור ספציפי, מזונות האישה

לצו מדור ספציפי שניתן ע"י בית הדין הרבני ישנה חשיבות רבה, משום שהוא עלול לעכב, לתקופות משתנות את מכירת הבית בו מתגוררים בני הזוג ... 

מתי ניתן לשנות פסק דין מזונות?

במקרה בו קיימה יחסי אישות עם מישהו אחר... 

סירוב הבעל לשלם מזונות

במקרה כזה, קיימות שתי אפשרויות לגביית המזונות... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.