תזכיר אשר הפיץ משרד המשפטים, לתיקון בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, ממליץ לקבוע כי אדם יוכל למנות מראש מיופה כוח אשר יפעל בשמו במידה והוא יגיע למצב בו הוא לא היה מסוגל יותר לקבל החלטות בגין התדרדרות במצבו השכלי או הנפשי. מדובר למעשה באחד העדכונים המורכבים והמשמעותיים ביותר בחוק אשר נכנס לתוקפו בשנת 1963 (הצעת החוק מתפרסת על כ-60 עמודים ונוגעת לשורה ארוכה של סעיפים בחוק).
משרד המשפטים כותב בתזכיר כי מטרתו של התזכיר הינה להתאים את החוק למציאות אשר נוצרה בשנים האחרונות ואשר גרמה להתארכות תוחלת החיים והתרבות המצבים בהם אנשים נזקקים לאפוטרופוס לגופם ו/או לרכושם.
קראו עוד בתחום:
- מינוי אפוטרופוס
- בקשה למינוי אפורטופוס לחסויה - מחלוקת בין קרובי משפחה
- ביטול מינוי אפוטרופוס לאחר הגשת ערעור לבית המשפט המחוזי
- חתימה על הסכם מתנה בהעדר גמירות דעת ולאחר מינוי אפוטרופוס לגוף ורכוש
הגישה הפטרנליסטית, אשר ראתה בקבוצות אוכלוסיה אלה כקבוצות חלשות, השתנתה במסגרת השינויים החברתיים. כיום, נכתב בתזכיר, החברה אינה רואה בקבוצות הנ"ל כאוכלוסיות חלשות הזקוקות להתערבות המדינה ולקביעות באופן חד צדדי. במקומה, קמה וצומחת לאחרונה גישה אשר גורסת כי יש להעניק את הכוח והבחירה לאדם, וזאת תוך שימת דגש על זכויותיו וכבודו. גישה זו, נאמר בתזכיר, יוצאת מנקודת הנחה כי יש להגן על זכויותיהם של האזרחים ולהגביר את עצמאותם תוך הדגשת נבדלותו ושונותו של כל אדם ואדם.
מספר עקרונות עומדים במרכזו של החוק המתוקן:
1. הגבלת התחומים בהם יכול האפוטרופוס לפעול.
2. מינוי אפוטרופוס רק במקרים בהם קיים צורך אמיתי לכך.
3. שיתופו של החסוי בפעולות ובמידע אשר נוגעים אליו.
4. העמדת עיקרון טובת החסוי ורצונו כעיקרון על המוביל בסוגיות אלה.
5. כיבוד עיקרון ההחלטה העצמאית.
6. שמירה על האוטונומיה של החסוי.
7. שמירה על מעורבותו של החסוי בחיי החברה.
יצירת "ייפויי כוח מתמשך" מהווה אפוא את השינוי המשמעותי והמרכזי על פי התזכיר. דהיינו, כל אדם יוכל לקבוע את מינויו של אדם אחר אשר יהיה בא כוחו במידת הצורך. כמו כן, האדם הממנה יוכל לקבוע הוראות מקדימות אשר יחייבו את מיופה הכוח ביום פקודה.
בתזכיר הוכנסו שינויים נוספים כגון – חיובו של בית המשפט לבחור באמצעים פחות קיצוניים מאשר מינוי אפוטרופוס בכל מקום בו הדבר אפשרי (לדוגמא – מינוי מנהל לנכסים או עוזר אישי). כמו כן, יבוטל המונח "הפוגעני" פסול דין, החיובים הכלליים אשר חלים על מיופה כוח ואפוטרופוס יעוגנו באופן מפורט, יקבעו דרכי הפעולה שלהם וסמכויותיהם, ותינתן סמכות פיקוח למפקחים עליהם מטעם האפוטרופוס הכללי.