בני הזוג התחתנו כדת משה וישראל ביוני 1977. במהלך השנים נולדו להם ילדים אשר שניים מהם הינם בגירים הלומדים בתיכון, ואילו אחד קטין (יליד 1997). יחסיהם של השניים עלו על שרטון והתובעת הגישה תביעה למזונות אישה, ילדים, ורכוש.
במסגרת תביעת רכוש אשר הוגשה על ידי התובעת, נטען כי יש לצרף לתביעה לא פחות משבעה תאגידים מסחריים אשר בהם מחזיק הנתבע בבעלויות שונות.
אחת המחלוקות המשמעותיות ביותר בין בני הזוג ניטשה סביב מועד הקרע. התובעת טענה כי יום הפירוד לצורך פירוק השיתוף הכללי בזכויות ובחובות הינו ה-20 למאי 2010, ואילו הבעל טען כי יש לחשב את הפרידה החל מה-1 ליוני 2009 (דהיינו, כשנה וחצי קודם לכן).
הבעל טען כי החל ממועד זה, עזב הוא את הבית המשותף ומאז מנהלים בני הזוג חיים נפרדים לחלוטין. עוד הוסיף התובע כי המועד הנטען על ידי אשתו הינו מועד פיקטיבי אשר נוצר לאחר שהצדדים היו בהליכי גישור ונערך ביניהם הסכם גירושין.
לדבריו, התובעת לא חתמה על ההסכם, הלכה למעשה, וזאת משום מבוקשה "לשפר עמדות ולהיטיב הישגיה". חרף טענות אלו, הציע הבעל מועד חלופי – 31.11.2009. ב"כ של הנתבע הוסיף בהקשר זה כי מדובר במועד נוח מבחינת עריכת חוות הדעת האקטוארית בנוגע לרכוש הצדדים (היות ומדובר בסוף השנה הקלנדרית).
חשיבות המועד הקובע, מהי?
על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג, החל על הצדדים דכאן היות ונישאו הם אחרי ה-1.1.1974, המועד הקובע לאיזון המשאבים בין הצדדים הינו מועד פקיעת הנישואין עקב גירושין או פטירה. במקרה דנן, הייתה הסכמה דיונית הדדית לפיה המועד הקובע לצרכי האיזון אמור להיעשות במועד מוקדם מפקיעת הנישואין בעקבות גירושין. לאחר בחינת הראיות, קבע בית המשפט לענייני משפחה כי יש להעמיד את המועד על ה-31.12.2009, לפי הצעת ב"כ הנתבע.
הצדדים הודיעו כי פנו להליך גישור אשר במסגרתו שכרו אקטואר כבר בדצמבר 2009. התובעת לא הכחישה כי הנתבע עזב את הבית במועד הנטען על ידו.
הלכה פסוקה היא כי המועד אשר על פיו מחלקים את הרכוש המשותף בין בני זוג הינו המועד שבו מפסיקים הצדדים לנהל קופה משותפת, ומשממנו והלאה נוהגים הצדדים לפי שלי-שלי ושלך-שלך.
קראו עוד בתחום:
- זכאות למחצית שווי הכספי של השבחת עסק
- קביעת תאריך למועד איזון המשאבים
- ביטול סעיף בהסכם גירושין בדבר פירוק שיתוף בדירה, האמנם?
- השבת חפצי ילדים לאחר רכישתם במכרז במסגרת תביעת רכוש
השופטת קינן הגדירה זו בפסיקתה באופן הבא – "המועד הקובע לצורך חישוב סל איזון המשאבים בהתייחס לתום התקופה, נקבע בפסיקת בתי המשפט כמועד שבו פסק משק הבית של הצדדים מלתפקד כיחידה כלכלית משותפת. מועד זה נקבע בכל מקרה לפי נסיבותיו, בין אם במועד הפרידה בפועל, בין אם במועד הגשת התובענות לביהמ"ש ובין במועד אחר - על פי הנסיבות המצביעות על ההפרדה הרכושית והכלכלית בפועל".
במקרה דנן, בית המשפט קבע כי מטענות הצדדים בבית המשפט, ניכר כי כבר בחודש דצמבר 2009 (או בסמוך לתאריך זה) – פנו הם לאקטואר על מנת לחלק רכושם.
במועד זה, גמרו הצדדים בדעתם לסיים את יחסיהם וכפועל יוצא מכך לחלק רכושם. למעשה, הפנייה למומחה מטעם הצדדים נעשתה לצורך עריכת הסדר איזון המשאבים בין הצדדים בהסכמה. בית המשפט קבע כי עובדה זו, לצד מגוריהם הנפרדים של הצדדים, מעידה על כך שהמועד הרבלנטי איננו כפי שטוענת התובעת.