בשנת 1994 הצדדים נישאו, להם בן משותף ולאשה שני ילדים מנישואים קודמים. בשנת 2009 הבעל הגיש תביעת גירושין ועזב את הדירה המשותפת לאחר שלדבריו האישה נתפסה במעשי כיעור. מנגד דרשה האשה שלום בית וסירבה להתגרש.
לאחר דיונים רבים, בית הדין הגדול קיבל את תביעת הבעל וחייב את האשה להתגרש בגין מעשי כיעור, שבוצעו לטעמו מעבר לנורמה המקובלת בציבור החילוני. עקב כך אף פטר את הבעל ממזונות ומתן פיצוי מעבר לחלוקת הרכוש על פי חוק, והאשה נדרשה לשלם דמי שימוש עבור מגוריה בדירה המשותפת.
איך מחשבים תשלום דמי שימוש בדירה המשותפת?
בית הדין הרבני האזורי בחיפה נדרש להגיע להכרעה בתביעה הרכושית ולקבוע כיצד יש לחייב את האשה בתשלום דמי שימוש. על פי הערכת שמאי המקרקעין דמי השימוש הראויים עומדים על סך של 4,800 שקלים לחודש, ועלות דמי השימוש עבור חלקו של הבעל בדירה מוערך בסך של 2,400 שקלים, כאשר הדירה משמשת גם למגוריו של הבן המשותף.
מאחר שבני הזוג נישאו בשנת 1994, חל עליהם חוק יחסי הממון, ולא הלכת שיתוף החלה על בני זוג שנישאו לפני שנת 1973. כמו כן, הצדדים לא ערכו הסכם ממון אשר קבע מפורשות כי קיים שיתוף ממון מעבר לנאמר בחוק.
במקרה זה הצדדים רכשו דירה משותפת בבנייה כחודשיים לפני מועד הנישואין, והיא נקנתה מכספים משותפים ונרשמה על שם שני הצדדים בשווה. בנוסף רכש הבעל דירה כשנתיים לפני הנישואין אשר נרשמה על שמו בלבד, ולטענת האשה, השניים גרו בדירתה וחיו על חשבונה.
לא התקיימה פעולת שיתוף משמעותית טרם הנישואין
עד למועד בו נכנסה האשה להריון, הצדדים ניהלו חשבונות בנק נפרדים, לפיכך בית הדין לא מצא כי התקיימה פעולת שיתוף משמעותית טרם הנישואין, מלבד חתימת החוזה לרכישת בית בבנייה סמוך לנישואין, לאחר שכבר קבעו מועד לחתונה, ולא ראה לנכון להקדים את מועד תחולת הסדר איזון המשאבים לתקופה שקדמה למועד הנישואין.
הבעל טען כי האשה משכה מהחשבון המשותף ללא ידיעתו סכום של 400,000 שקלים, כאשר מנגד טענה כי מקור הכספים הוא מדמי מזונות ששולמו על ידי בעלה הקודם, כהחזר הוצאות עבור הוצאותיה בגידול הילדים.
האשה נדרשה לצרף את דמי המזונות מבעלה הקודם לחלוקת הרכוש
בית הדין ציין כי מזונות הילדים מנישואין קודמים אינם מהווים חלק מהרכוש המשותף, אולם כאשר הבעל השני מפרנס את ילדיה של אשתו מנישואיה הקודמים מתוך הכספים של הקופה המשותפת, יש לכלול את סכום המזונות בנכסים המשותפים.
בסופו של דבר קבע בית הדין כי יש לחייב את האשה בתשלום דמי שימוש ראויים החל מיום הגירושין ועד למועד עזיבת הבן את דירה בסך 1,200 שקלים לחודש, לאחר מכן היא נדרשת לשלם סכום של 2,400 שקלים לחודש. עוד קבע כי לאשה אין זכויות מעבר למחצית הזכויות בדירה המשותפת.
תיק 585019/1