www.what2do.co.il

זכויות אישה בדירה במסגרת הליך גירושין - נכס השייך לבעל מלפני הנישואין

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 30/04/2025
זכויות אישה בדירה במסגרת הליך גירושין - נכס השייך לבעל מלפני הנישואין

האם כאשר בני זוג היו נשואים במשך תקופה ארוכה, וגרו בדירה שנרכשה במלואה על ידי הבעל לפני החתונה, קיימת לאישה זכות לתבוע מחצית מהזכויות בנכס? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט המחוזי כערעור על החלטת בית המשפט לענייני משפחה.

הצדדים בתביעה נישאו בשנת 1981 וחיו בדירה אשר הייתה בבעלותו של הבעל עוד לפני הנישואין. במהלך השנים לא נולדו לבני הזוג ילדים ולאחר כ-19 שנים עזב הגבר את הדירה. שנתיים לאחר מכן התגרשו בני הזוג והתפתחו ביניהם דיונים משפטיים בנוגע לסוגיית חלוקת הרכוש. האישה הגישה לבית המשפט לענייני משפחה תביעה לסעד הצהרתי לפיו תירשם מחצית הדירה על שמה.

בית המשפט לענייני משפחה קבע כי על המקרה חל חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973. אולם, בית המשפט ציין כי האישה יכולה לטעון לשיתוף בדירה מכוח דיני החוזים הכלליים והסכם מכללא שנוצר בין הצדדים במהלך חיי הנישואין. בית המשפט לענייני משפחה קבע כי בנסיבות המקרה, לאחר תום השנתיים הראשונות לנישואין, היו הנישואין בין הצדדים "ריקים מתוכן".

 

      קראו עוד בתחום:

 

השופטים סברו כי בין הצדדים לא היה שיתוף כמקובל בחיי נישואין, הן מבחינה כלכלית הן מבחינה של אירועים ופעולות משותפות. אי לכך, בית המשפט לענייני משפחה דחה את התביעה ביחס לדירה. בעקבות החלטה זו, הגישה האישה ערעור לבית המשפט המחוזי אשר הפך את החלטת בית משפט קמא.

 

בית המשפט המחוזי - "הדירה היא רכוש משותף אחרי שנות נישואין רבות"


בית המשפט המחוזי קבע כי בנסיבות המקרה היה שיתוף בין בני הזוג וציפייה לשיתוף בנכסים. מסקנה זו ביסס בית המשפט על כך שבני הזוג ישנו באותה מיטה וניסו למשך זמן מה לקבל טיפולי פוריות. כמו כן, השניים היו נשואים במשך כ-20 שנה ולא היו מסוכסכים כלל. בית המשפט המחוזי הוסיף כי האישה העבירה בדי חודש חלק ממשכורתה, כולל כספי הפיצויים שקיבלה, לבעלה.

בית המשפט סיכם את הדין כך שבן זוג שהביא עמו לנישואין דירה בה בני הזוג מתגוררים, שעה שאין לבן הזוג השני דירה אחרת, יוצר מצג כלפי בן זוגו כי הדירה היא רכושם המשותף. השופטים ציינו כי הבעל לא הביע את רצונו לשמור את הדירה לעצמו עם פקיעת הנישואין במשך כל השנים הללו.

בית המשפט הוסיף כי דברים אלה יפים אף ביחס לזכויות בקופות גמל ופנסיה של הצדדים. לפיכך, בית המשפט המחוזי קיבל את ערעורה של האישה וקבע כי היא זכאית למחצית מהזכויות בדירה.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

הלכת השיתוף

הלכת השיתוף

על אילו נכסים חלה חזקת השיתוף ... 

הסדר איזון משאבים

הסדר איזון משאבים

מהו הסדר איזון משאבים ? למי הוא מועיל ? על אלו נכסים הוא חל ? ועוד שאלות ותשובות רבות ... 

מדוע חשוב לערוך הסכם ממון בטרם הנישואין?

מהם היתרונות בעריכת הסכם ממון? ... מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.