www.what2do.co.il

בני זוג בנו דירת מגורים אך התגרשו לפני שנכנסו לגור בה - תביעה לחלוקת רכוש

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 12/06/2012
בני זוג בנו דירת מגורים אך התגרשו לפני שנכנסו לגור בה - תביעה לחלוקת רכוש

תמש (י-ם) 4120/10 ‏ ‏


חלוקת רכוש בין בני זוג, במסגרת גירושין, איננה משימה פשוטה. על פי רוב, הגירושין יוצרים מחלוקות שונות בין הצדדים, והדבר מקשה על חלוקת הרכוש באופן הוגן ועל פי החוק והפסיקה. במילים אחרות, ישנם מקרים בהם "ערפל המריבה" בין הבעל ואשתו מסתיר את "הצדק והחוק". אצל מרבית הזוגות, הנכס המשמעותי העיקרי ב"קופה המשפחתית" הינו דירת המגורים המשותפת.


היות ולא מדובר בנכס "רגיל" (כגון דירה להשקעה או חיסכון בבנק), והיות ועסקינן בבית המגורים של הצדדים, נכס זה נהנה ממעמד מיוחד בתביעות חלוקת רכוש. הלכה פסוקה היא כי כאשר בן זוג טוען לזכויות בדירת המגורים המשותפת. נטל ההוכחה המונח על כתפיו איננו כבד כנטל ההוכחה לשם שכנוע בדבר שותפות ברכוש אחר. לאחרונה, נקבע גם כי למרות שהמשטר הרכושי החל על זוגות שהתחתנו לאחר 1974 מוסדר בחוק יחסי ממון בין בני זוג, הרי שבכל הקשור לדירת המגורים, ניתן עדיין להסתמך על הלכת השיתוף (המשטר הרכושי שהיה נהוג ערב כניסתו של חוק זה לתוקף לפני כ-40 שנה).


דהיינו, ניתן להביא לחלוקת הזכויות בדירת המגורים על בסיס הלכת השיתוף ולא בהתאם לכוונת שיתוף ספציפית. במילים אחרות, גם אם לא נאמר במפורש, נסיבות חיים של שנים ארוכות ביחד יכולות להעיד על שותפות בדירת המגורים אף ללא תוספות ראייתיות. בן זוג אשר טוען לשותפות בדירת מגורים צריך להוכיח אפוא את קיומם של התנאים המקדימים של חזקת השיתוף על מנת לזכות בסעד ההצהרתי המבוקש.


דירת מגורים גם אם לא גרו בה מעולם


בפסק הדין הבא, אשר ניתן לאחרונה בבית המשפט לענייני משפחה בירושלים, נקבע כי הלכה פסוקה זו חלה גם על דירה אשר בני זוג רכשו לשם הפיכתה לדירת מגורים, אך לא הספיקו לגור בה מחמת משבר ביחסים שהוביל לגירושין. השופט, נמרוד פלקס, קיבל את טענתו של הגבר כי למרות שהדירה הייתה רשומה על שם האישה בלבד (ורישום בטאבו מהווה ראיה לכאורה בנוגע לבעלות), הזכויות בנכס היו משותפות. השופט קבע כאמור למרות העדר מגורים משותפים, ועל בסיס נסיבות המקרה (נישואים ארוכים, שלושה ילדים והשקעה כספית משותפת בבניית הנכס).

 

      קראו עוד בתחום:


"לטעמי, אין מקום להבחין בין דירת מגורים בה מתגוררים בני זוג בפועל, לבין דירה אותה רכשו למגוריהם, אך מפאת משבר בחיי הנישואין לא עברו להתגורר בה", נכתב בפסק הדין, "אני סבור כי בסוגיות כגון דא, כוונת הצדדים באשר לאותו הנכס היא העיקר. לאמור, יש לבחון האם עסקינן בנכס משפחתי מובהק שנועד לשם מגורי הצדדים ובני ביתם, או שמא מדובר בנכס עסקי". במילים אחרות, השופט קבע כי די בכוונה להשתמש בנכס כדירת מגורים, לשם הוכחת הלכת השיתוף, וזאת גם אם כוונה זו לא יצאה מן הכוח אל הפועל.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

הלכת השיתוף

הלכת השיתוף

על אילו נכסים חלה חזקת השיתוף ... 

הסדר איזון משאבים

הסדר איזון משאבים

מהו הסדר איזון משאבים ? למי הוא מועיל ? על אלו נכסים הוא חל ? ועוד שאלות ותשובות רבות ... 

מדוע חשוב לערוך הסכם ממון בטרם הנישואין?

מהם היתרונות בעריכת הסכם ממון? ... מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.
יעוץ אישי