חלוקת רכוש בין בני זוג אשר נישאו לאחר כניסתו לתוקף של חוק יחסי ממון בין בני זוג (1974) נעשית על ידי הסדר איזון משאבים. הסדר זה קובע כי החל ממועד הקובע, מחולק רכושם של בני הזוג באופן שווה ביניהם (לא כולל נכסים מלפני נישואין, נכסים שהתקבלו בירושה, נכסים שניתנו במתנה או נכסים אשר לגביהם יש הסכמה של הפרדה רכושית).
מועד תחילת חישוב הסדר איזון משאבים בין בני זוג יהודים הינו יום הנישואין (ובמקרים מסוימים לפני כן). כיצד יש לבחון את מועד תחילת איזון המשאבים בקרב בני זוג מוסלמים?
קראו גם:
- מזונות ילדים מוסלמים
- חשש ל"ממזרות" בדין השרעי, האם תיערך בדיקת האבהות?
- פיצויים לאישה מוסלמית בעקבות גירושין חד צדדיים
- הפרת הבטחת נישואין בעדה המוסלמית לאחר טקס האירוסין
- תביעה למזונות אישה וילדים עפ"י הדין השרעי
בית המשפט המחוזי נדרש לסוגיה זו במסגרת דיון בין בני זוג מוסלמים אשר התגרשו בבית הדין השרעי. האישה טענה כי יש לחשב את מועד תחילת האיזון בטקס העאקד, גיבוש הסכם הנישואין. טקס זה נערך בין בני הזוג דנן, כמוקבל בעדה המוסלמית, שנתיים לפני שהצדדים עברו לגור ביחד והחלו לנהל משק בית משותף. הבעל הגיש ערעור על פסק דינו של בית הדין השרעי ובמסגרתו טען כי יש לחשב את מועד איזון המשאבים מיום החתונה בפועל.
איזון המשאבים מתחילת החיים המשותפים בפועל
בית המשפט קבע כי יש לקבל את הערעור שכן למרות עריכת הסכם הנישואין במסגרת טקס העקאד, חלוקת הרכוש נוגעת ליחסים הכלכליים הרלבנטיים. השופטת שושנה שטמר קבעה כי איזון משאבים בחוק יחסי ממון נועד לאפשר עריכת חלוקה צודקת בין בני זוג במועד פרידתם.
מדובר אפוא בנכסים וזכויות אשר נצברו לטובת בני הזוג במסגרת מאמצם המשותף. אי לכך, סביר להניח כי המאמץ המשותף חל ממועד המגורים המשותפים ועבור כל התקופה בה בני הזוג חיו חיי משפחה וניהלו משק משותף.
לאמור, איזון משאבים בין בני זוג מוסלמים יהיה ממועד החתונה ועד למועד הקרע או הגירושין. בטרם נעלה השופטת את הדיון, ציינה היא כי פסיקתה יפה לענייני רכוש במסגרת חוק יחסי ממון, אך לא מדובר בהלכה גורפת לענייני גירושין, מזונות, משמורת וסוגיות נוספות.