www.what2do.co.il

האם צד שלא סייע בעבודות התא המשפחתי יהיה זכאי לרבע מהנכסים?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 03/05/2025
האם צד שלא סייע בעבודות התא המשפחתי יהיה זכאי לרבע מהנכסים?

בית המשפט נדרש לדון בתביעה של אישה, אשר טענה כי לבעלה לשעבר אין זכויות כלשהן בנכסים ובזכויות שצברה היא במהלך שנות הנישואין המשותפות. לטענתה, בקשה זו מתבססת על הוראות חוק יחסי ממון בין בני זוג, בו נקבע כי על אף שכל צד מבני הזוג זכאי למחצית הרכוש, רשאי בית המשפט לקבוע לפי שיקול דעתו איזון על פי יחס שונה.

 

האישה טענה כי במקרה דנן מתקיימות נסיבות מיוחדות, מאחר והגבר לא תרם תרומה משמעותית כלשהיא במשך 22 שנות הנישואים לתא המשפחתי ולצבירת הנכסים במקום עבודתה.

 

      קראו עוד בתחום:


הגבר טען כי עבד הוא מרבית הזמן, ותקופת אבטלתו התפרשה על פני שליש בלבד משנות הנישואין. כמו כן, לטענת הגבר - גם בימים בהם ישב מובטל בביתו, קיבל הוא דמי אבטלה מהביטוח הלאומי אשר נתרמו לקופת המשפחה. לדבריו, במשך שנתיים העבירה אימו סכומים רבים לזוג ויש להתחשב בסכומים אלו כתרומה ממנו לכלכלת המשפחה.

 

בנוסף, במסגרת בניית הבית המשותף של הצדדים, היה הוא אמון על הפיקוח וביצוע הבנייה, לרבות רכישת החומרים וביצוע עצמאי של עבודות רבות. הגבר סיכם כי מאמציו אלו הביאו חיסכון ניכר למשפחה, שניתן לחשבו כתרומה כלכלית.

 

איזון משאבים לא מאוזן, האמנם?

בית המשפט הוסמך על ידי המחוקק לבצע איזון משאבים בין בני זוג, תוך הפחתת חלקו של אחד מן הצדדים מתחת למחצית, אם ראה שקיימות "נסיבות מיוחדות המצדיקות זאת".

 

בבואו לפסוק החלטה מסוג זה, בוחן השופט את ה"דומיננטיות של הגישה הנורמטיבית הממוקדת במאמץ המשותף של הצדדים שעמדה בעיצובו המקורי של חוק יחסי ממון". במילים אחרות, בית המשפט רשאי במקרים חריגים לחלק את הרכוש באופן שאיננו שווה, כאשר מוכח שתרומתו של אחד הצדדים הייתה פחותה באופן בלתי ניתן להסבר לעומת הצד השני.

 

עבד או ניסה למצוא עבודה?

 

בית המשפט קבע כי מקרה דנן מהווה דוגמא קלאסית לכוונתו של המחוקק בבואו להניח בידי הערכאה השיפוטית את אפשרות חלוקת המשאבים באופן שאיננו שווה.

 

השופטים ציינו, לדוגמא, כי הגבר הודה בעצמו שבמשך תקופות משמעותיות לא עבד. אילו היה מדובר במקרה שבן הזוג משקיע מאמצים סבירים למציאת עבודה, ולא מצליח, נדמה היה כי זכותו לחלקו באיזון המשאבים לא הייתה נפגעת.

 

 

עם זאת, בפסק הדין הקודם שניתן בתביעת המזונות קבע בית המשפט כי "הנתבע לא הצליח להעלות בפניי הסבר כלשהו לעובדת היותו מובטל, פרט לכך שלא היה מוכן לקבל עבודה אשר לדעתו אינה הולמת את מקצועו ומעמדו".

 

האם אימו של הגבר הזרימה כספים לקופה המשפחתית?

בכל הקשור לטענת הנתבע כי הזרים כספים לתא המשפחתי באמצעות אמו, טענה התובעת שאמו מיעטה לצאת מביתה עקב מצבה הבריאותי הלקוי והנתבע נהג לעשות לה קניות ולבצע עבורה תשלומים שונים. לטענת האישה, אשר התקבלה בבית המשפט, הגבר קיבל מאימו כספים שונים שהופקדו לחשבונו האישי (ולא לחשבון בני הזוג). אי לכך, לא ניתן לראות בכספים אלו כ"עזרה לתא המשפחתי" אלא כתשלומים בעבור הסיוע לאם הסיעודית.

 

האם הגבר העניק סיוע אמיתי בעבודת גידול הילדים?

בנושא הטיפול בבית ובילדים, הכחישה התובעת את היקף התרומה אשר נטענה על ידי הנתבע. בנושא זה נשמעה בבית המשפט גם עדותו של בנם של בני הזוג. לפי דברי הבן, תרומתו של האב לטיפוח וגידול הילדים היתה מצומצמת ביותר, ובאה לידי ביטוי בעיקר בתיקונים בבית (הבן סיפר על כמה פרויקטים של צבע בבית שביצע האב כל כמה שנים) ובהסעות של הילדים לבית הספר, לחוגים, לרופא וכדומה.

 

 

מאידך גיסא, היתה זו האם, והאם בלבד, אשר התייצבה לאסיפות הורים, שבישלה, שעשתה שיעורי בית עם הילדים, ושעשתה קניות, וההתרשמות הכללית מדברי הבן אינה אלא שתרומתו של האב בתוך הבית פנימה היתה יחסית מינורית. "התרשמתי מגרסתו של הבן כגירסה מהימנה ואני מקבלה", קבעה השופטת.

 

לסיכום, הגבר זכאי רק ל-25% מהנכסים


"בנסיבות הענין, אם כן, נחה דעתי שיש להפחית מחלקו של הנתבע באיזון הכולל. עם זאת, אין המדובר במקרה כה קיצוני שיש לשלול מן הנתבע מלקבל חלק כלשהו בנכסים ברי - האיזון כפי שמבקשת התובעת, מאחר שבכל זאת תרם הנתבע, בדרך שלו, בתחומים מסוימים, אם כי מצומצמים לפי ממצאי בית המשפט המפורטים לעיל", כתבה השופטת.

 

מכל האמור לעיל נקבע כי החלוקה הצודקת בין בני הזוג תעמוד על יחס של 75% לתובעת מול 25% לנתבע.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

הלכת השיתוף

הלכת השיתוף

על אילו נכסים חלה חזקת השיתוף ... 

הסדר איזון משאבים

הסדר איזון משאבים

מהו הסדר איזון משאבים ? למי הוא מועיל ? על אלו נכסים הוא חל ? ועוד שאלות ותשובות רבות ... 

מדוע חשוב לערוך הסכם ממון בטרם הנישואין?

מהם היתרונות בעריכת הסכם ממון? ... מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.