בית המשפט נדרש לדון בתביעה של אישה, אשר טענה כי לבעלה לשעבר אין זכויות כלשהן בנכסים ובזכויות שצברה היא במהלך שנות הנישואין המשותפות. לטענתה, בקשה זו מתבססת על הוראות חוק יחסי ממון בין בני זוג, בו נקבע כי על אף שכל צד מבני הזוג זכאי למחצית הרכוש, רשאי בית המשפט לקבוע לפי שיקול דעתו איזון על פי יחס שונה.
האישה טענה כי במקרה דנן מתקיימות נסיבות מיוחדות, מאחר והגבר לא תרם תרומה משמעותית כלשהיא במשך 22 שנות הנישואים לתא המשפחתי ולצבירת הנכסים במקום עבודתה.
קראו עוד בתחום:
- ביטול הסכם לחיים משותפים, האמנם?
- השפעה בלתי הוגנת של מטפל על קשישה
- זכויות האישה בפנסיה הצבאית
- האם לבית המשפט הישראלי סמכות לדון במזונות בין עובדים זרים?
הגבר טען כי עבד הוא מרבית הזמן, ותקופת אבטלתו התפרשה על פני שליש בלבד משנות הנישואין. כמו כן, לטענת הגבר - גם בימים בהם ישב מובטל בביתו, קיבל הוא דמי אבטלה מהביטוח הלאומי אשר נתרמו לקופת המשפחה. לדבריו, במשך שנתיים העבירה אימו סכומים רבים לזוג ויש להתחשב בסכומים אלו כתרומה ממנו לכלכלת המשפחה.
בנוסף, במסגרת בניית הבית המשותף של הצדדים, היה הוא אמון על הפיקוח וביצוע הבנייה, לרבות רכישת החומרים וביצוע עצמאי של עבודות רבות. הגבר סיכם כי מאמציו אלו הביאו חיסכון ניכר למשפחה, שניתן לחשבו כתרומה כלכלית.
איזון משאבים לא מאוזן, האמנם?
בית המשפט הוסמך על ידי המחוקק לבצע איזון משאבים בין בני זוג, תוך הפחתת חלקו של אחד מן הצדדים מתחת למחצית, אם ראה שקיימות "נסיבות מיוחדות המצדיקות זאת".
בבואו לפסוק החלטה מסוג זה, בוחן השופט את ה"דומיננטיות של הגישה הנורמטיבית הממוקדת במאמץ המשותף של הצדדים שעמדה בעיצובו המקורי של חוק יחסי ממון". במילים אחרות, בית המשפט רשאי במקרים חריגים לחלק את הרכוש באופן שאיננו שווה, כאשר מוכח שתרומתו של אחד הצדדים הייתה פחותה באופן בלתי ניתן להסבר לעומת הצד השני.
עבד או ניסה למצוא עבודה?
בית המשפט קבע כי מקרה דנן מהווה דוגמא קלאסית לכוונתו של המחוקק בבואו להניח בידי הערכאה השיפוטית את אפשרות חלוקת המשאבים באופן שאיננו שווה.
השופטים ציינו, לדוגמא, כי הגבר הודה בעצמו שבמשך תקופות משמעותיות לא עבד. אילו היה מדובר במקרה שבן הזוג משקיע מאמצים סבירים למציאת עבודה, ולא מצליח, נדמה היה כי זכותו לחלקו באיזון המשאבים לא הייתה נפגעת.
- האם הסכם נאמנות מעיד על כוונה לשיתוף בנכס?
- תביעה לחלוקת זכויות במקרקעין בין יורשי ידועים בציבור
- איזון נכסי קריירה בין רואה חשבון ליועצת חינוכית
- הסדר איזון משאבים - חשיפת זכויות שותף במשרד עורכי דין
עם זאת, בפסק הדין הקודם שניתן בתביעת המזונות קבע בית המשפט כי "הנתבע לא הצליח להעלות בפניי הסבר כלשהו לעובדת היותו מובטל, פרט לכך שלא היה מוכן לקבל עבודה אשר לדעתו אינה הולמת את מקצועו ומעמדו".
האם אימו של הגבר הזרימה כספים לקופה המשפחתית?
בכל הקשור לטענת הנתבע כי הזרים כספים לתא המשפחתי באמצעות אמו, טענה התובעת שאמו מיעטה לצאת מביתה עקב מצבה הבריאותי הלקוי והנתבע נהג לעשות לה קניות ולבצע עבורה תשלומים שונים. לטענת האישה, אשר התקבלה בבית המשפט, הגבר קיבל מאימו כספים שונים שהופקדו לחשבונו האישי (ולא לחשבון בני הזוג). אי לכך, לא ניתן לראות בכספים אלו כ"עזרה לתא המשפחתי" אלא כתשלומים בעבור הסיוע לאם הסיעודית.
האם הגבר העניק סיוע אמיתי בעבודת גידול הילדים?
בנושא הטיפול בבית ובילדים, הכחישה התובעת את היקף התרומה אשר נטענה על ידי הנתבע. בנושא זה נשמעה בבית המשפט גם עדותו של בנם של בני הזוג. לפי דברי הבן, תרומתו של האב לטיפוח וגידול הילדים היתה מצומצמת ביותר, ובאה לידי ביטוי בעיקר בתיקונים בבית (הבן סיפר על כמה פרויקטים של צבע בבית שביצע האב כל כמה שנים) ובהסעות של הילדים לבית הספר, לחוגים, לרופא וכדומה.
- חלוקת נכסי מוניטין במסגרת הסדר איזון משאבים
- תביעה לסילוק אישה מדירה משותפת השייכת לבעל
- חלוקת זכויות במשק חקלאי במסגרת הסכם גירושין
מאידך גיסא, היתה זו האם, והאם בלבד, אשר התייצבה לאסיפות הורים, שבישלה, שעשתה שיעורי בית עם הילדים, ושעשתה קניות, וההתרשמות הכללית מדברי הבן אינה אלא שתרומתו של האב בתוך הבית פנימה היתה יחסית מינורית. "התרשמתי מגרסתו של הבן כגירסה מהימנה ואני מקבלה", קבעה השופטת.
לסיכום, הגבר זכאי רק ל-25% מהנכסים
"בנסיבות הענין, אם כן, נחה דעתי שיש להפחית מחלקו של הנתבע באיזון הכולל. עם זאת, אין המדובר במקרה כה קיצוני שיש לשלול מן הנתבע מלקבל חלק כלשהו בנכסים ברי - האיזון כפי שמבקשת התובעת, מאחר שבכל זאת תרם הנתבע, בדרך שלו, בתחומים מסוימים, אם כי מצומצמים לפי ממצאי בית המשפט המפורטים לעיל", כתבה השופטת.
מכל האמור לעיל נקבע כי החלוקה הצודקת בין בני הזוג תעמוד על יחס של 75% לתובעת מול 25% לנתבע.