האם בית הדין הרבני רשאי למנות רב שאיננו מומחה לילדים או פסיכולוג, כבורר במסגרת גירושין בין בני זוג? סוגיה זו נדונה במסגרת עתירה שהוגשה לבג"צ, כחלק מהליכים משפטיים בין שני צדדים אשר לא השכילו למצוא פיתרון למחלוקת בנוגע להסדרי ראיה על ילדיהם המשותפים.
בני הזוג במקרה דנן התחתנו בשנת 2001 ובמהלך נישואיהם נולדו להם שלושה ילדים. במסגרת הליך גירושין בין הצדדים, המליץ מומחה אשר מונה על ידי בית הדין הרבני, על מינוי בורר שיעזור לשני ההורים לעבד את המכשולים של הפירוד לגבי הילדים. המומחה הוסיף והמליץ שהילדים יעברו בדיקות פסיכולוגיות כוללניות. בני הזוג אימצו את המלצות המומחה במסגרת הסכם הגירושין, אשר קיבל תוקף של פסק דין, אך המילה בורר שונתה לביטוי – "מומחה שהצדדים יסכימו עליו".
קראו עוד בתחום:
- ההורים לא מתקשרים אלא בהודעות SMS, האם תתכן משמורת משותפת?
- בית המשפט אישר לאם לעבור עם בנה הקטין לקולומביה
- דחיית תבעה לכפות הסדרי ראיה בין סבים לבין נכדתם התינוקת
לאחר שהצדדים לא השכילו להסכים על זהות הבורר, הוחזרה הסוגיה לבית הדין הרבני אשר מינה כבורר רב פלוני. הגבר הלין על בחירתו של הרב, משום שמדובר ב"מומחה" שאיננו בעל הסמכה ראויה לדון במחלוקות דנן. לטענת הגבר, הרב שנבחר איננו יועץ זוגי, פסיכולוג או מתמחה בילדים.
בית הדין הרבני הגדול, אליו הוגש ערעורו של הגבר, טען כי אמנם לא ברור מדוע מונה הרב כבורר בסכסוך, אך ייתכן שבחירתו נעשתה משום ש"בית הדין מכיר היטב את המצב בין ההורים ובחר ברב מתוך ידיעה שבידו לסייע בפתרון עניין הסדרי הראיה". בית הדין הרבני הגדול החזיר את הדיון לבית הדין הרבני האזורי ונתן לו את הסמכות להעניק תוקף למינוי הרב.
הגבר עותר לבג"צ
הגבר לא אמר נואש והגיש עתירה בנושא לבית המשפט העליון, אך גם ערכאה זו דחתה את טענותיו. שופטי בית המשפט העליון קבעו כי באשר לסוגיית המומחה שמונה, עניין זה כשלעצמו אינו מגלה עילה להתערבות בית משפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק. כמו כן, במסגרת ההסכמות שקיבלו תוקף של פסק דין, היה בית הדין מוסמך למנות את הרב פלוני - שכן ההסכמות לא דרשו מינוי פסיכולוג או מומחה לענייני ילדים בדוק (יוזכר, כי בהמלצות שכתב המומחה שמינה בית הדין, פסיכולוג במקצועו, הומלץ למנות בורר - והתפקיד שיועד לו הוא יישוב מחלוקות בין הצדדים).
השופטים ציינו כי מקריאת העתירה עולה שעיקר המחלוקות נובע מחילוקי דעות באשר לתפיסות עולם דתיות. לפיכך, יתכן שזה השיקול שעמד לעיני בית הדין בבואו למנות את הרב כבורר.