www.what2do.co.il

שיתוף בנכסים חיצוניים במסגרת חלוקת רכוש, אימתי?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 22/03/2012
שיתוף בנכסים חיצוניים במסגרת חלוקת רכוש, אימתי?

פרופ' ליפשיץ, במאמרו "יחסי משפחה וממון: אתגרים ומשימות בעקבות תיקון מס' 4 לחוק יחסי ממון" (חוקים א', 2009, 7-39), סקר את השפעתו של תיקון מס' 4 לחוק יחסי ממון בין בני זוג על תביעות חלוקת רכוש. לדידו של ליפשיץ, החריגים בחוק יחסי ממון (אשר קובעים כי נכסים שעברו בירושה ומתנה במהלך הנישואין, או נכסים שהיו בבעלות אחד הצדדים לפני הנישואין) מהווים למעשה מראה לעמדת הפסיקה אשר עיצבה במרוצת השנים את הלכת השיתוף (המשטר השיתופי שהיה חל על בני זוג בישראל ערב כניסתו לתוקף של חוק יחסי ממון).


הלכת השיתוף הנ"ל, אשר החלה בפסיקה צרה שהעניקה מעמד ניכר לרישום הנכסים, התפתחה עם השנים ל"מודל נורמטיבי" שהתבסס על שותפות כלכלית, שיקולי צדק וחלוקת תפקידים מסורתית. בשלהי שנות ה-90, הלכת השיתוף הורחבה והוחלה לא אחת גם על נכסים "חיצוניים" שלא הופקו במסגרת "מאמץ משותף". מדובר אפוא בגישה אשר מתעלמת למעשה כמעט לחלוטין מה"היסטוריה" של הנכס ואיננה יוצרת הפרדה ברורה בין נכסים אינדיבידואליים לבין נכסים משפחתיים מובהקים.

 

      קראו עוד בתחום זה:


הנשיא שמגר, בע"א 806/93 הדרי נ' הדרי, התייחס לכך בקובעו כי "ייתכן ותחומי הפרדה בין נכסים אינדיבידואליים ייעלמו במרוצת השנים והנכסים יהפכו לבשר אחד ללא קשר למקורות וההיסטוריה שלהם". במקרים כגון דא, בתי המשפט נדרשים לבחון את נסיבות המקרה הספציפי בהתאם לעקרונות הצדק וההגינות. מדובר למעשה בדרכה של הפסיקה להחיל שיתוף גם על "נכסים חיצוניים במהותם". לדוגמא, בתמ"ש (כ"ס) 22780/05 הוחל שיתוף על דירה שהתקבלה בירושה ובמקרה אחר הוחל שיתוף על נכסים למרות יחסים מעורערים בין בני הזוג במשך תקופה ארוכה.


לא כל נכס חיצוני


יודגש, עם זאת, כי לא כל נכס חיצוני יאוזן וזאת למרות שהדין הרחב מאפשר לפעמים "תיקון עוול". השאלות אשר נשאלות במקרים כגון דא הינן "מהו היקף הצפייה הלגיטימית של הצדדים" וכן "כיצד ואיך התנהל מהלך הנישואין". לדוגמא, שימוש בנכס "חיצוני" במשך שנים רבות יכול ליצור אצל בן הזוג השני ציפייה לכך שביום פרידה הנכס יחולק (גם אם לא שווה בשווה) בין בני הזוג.

 

דוגמא נוספת. לעיתים, נכס חיצוני מפיק פירות משפחתיים והתגמולים מהפירות הנ"ל מתערבבים בנכסים אחרים של המשפחה. ייתכן כי בסיטואציה כגון דא תיווצר ציפייה לגבי שיתוף בנכס במרוצת השנים. במילים אחרות, "חיים משותפים לאורך זמן, מובילים להקמת אינטרס זה, של הסתמכות - הגבולות בין נכס חיצוני לפנימי מיטשטשים, ובן הזוג רשאי להניח כי נכסיו הפרטיים של בן זוגו ישמשו גם אותו בעתיד".


השיקולים


פרופ' ליפשיץ, במאמר אשר הוזכר לעיל, מנה חמישה עקרונות/שיקולים אשר יכולים לאפשר שיתוף (ברמה כזו או אחרת) בנכסים חיצוניים:

 

  1. הבחנה בין נכסי מאמץ משותף אל מול נכסים שנתקבלו ללא מאמץ משותף. שימור זה צריך להיות גם מעצם לשון חוק יחסי ממון.
  2. "טעם הפרי כטרם העץ" – במקרים בהם מושקעים כספים משותפים רבים בנכס או כאשר פירות המופקים מהנכסים הפרטיים מתערבבים יחד עם הנכסים המשותפים. לדוגמא, שיפוצים נרחבים בדירה שהינה נכס חיצוני, או מכירת דירה שהינה נכס חיצוני לשם רכישת דירה אחרת.
  3. כוונה פוזיטיבית לגבי שיתוף בנכס, מעבר לנישואין ארוכי טווח.
  4. מניעת פגיעה בבן זוג מתחלק. כמילותיו של פרופ' ליפשיץ – "לא ייתכן כי בן זוג אשר שיתף בנכסים חיצוניים שלו, ייתקל בחומה בצורה בבואו לבקש שיתוף בנכסים חיצוניים של הצד השני". לדוגמא, אי שיתוף בנכס חיצוני מלפני נישואין למרות שיתוף מלא בנכס ירושה שהתקבל במהלך הנישואין אצל הצד השני.
  5. מקרים בהם הנכס הינו נכס משפחתי מובהק ושני הצדדים השקיעו ממרצם, זמנם וכספם לשימורו. הדברים בולטים בעיקר בדירת מגורים במשך שנים רבות. בעניין זה, נטל הראיה יושפע ממשך חיי הנישואין.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

הלכת השיתוף

הלכת השיתוף

על אילו נכסים חלה חזקת השיתוף ... 

הסדר איזון משאבים

הסדר איזון משאבים

מהו הסדר איזון משאבים ? למי הוא מועיל ? על אלו נכסים הוא חל ? ועוד שאלות ותשובות רבות ... 

מדוע חשוב לערוך הסכם ממון בטרם הנישואין?

מהם היתרונות בעריכת הסכם ממון? ... מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.