מענק היובל הינו מענק אשר ניתן לעובד בשירות המדינה או בצה"ל לאחר 25 שנה (לפחות) של שירות ציבורי. האם במסגרת גירושין בין בני זוג, כאשר הגבר שירת בצבע למעלה מ-25 שנה, אך השניים היו נשואים רק תשע שנים מתוכן, קיימת לאישה זכאות למחצית זכויותיו במענק היובל?
קראו עוד בתחום:
- איזון נכסי קריירה בין רואה חשבון ליועצת חינוכית
-
תביעה לחלוקת זכויות במקרקעין בין יורשי ידועים בציבור - דוגמא לחישוב נכסי קריירה במסגרת תביעת גירושין
- האם האישה זכאית לקבל מחצית מפיצויי הפיטורים של הגבר?
התובע טען כי מי שזכאי למענק יובל הוא רק מי ששירת שירות מלא של 25 שנים בצה"ל. לטעמו, כשם שמי ששירת רק עשרים וארבע שנים - לא מקבל חלק יחסי ממענק היובל והוא לא זכאי כלל למענק זה, זהו דינה של אשתו לשעבר. לטענת הגבר, האישה לא חיה עם עימו אפילו מחצית מתקופה זו - אי לכך, לא מגיע לה דבר ממענק היובל.
הגבר הוסיף והטעים כי המענק מגיע רק למי "שלא אמר נואש ולא הרפה ידיו והמשיך לשרת, למרות העייפות והשחיקה המצטברים, לטפס ולהעפיל עד קו הסיום". לטענתו, האישה לא הייתה עימו "בקו הסיום" והיא פרשה מהמרוץ שנים רבות קודם לכן. לפיכך, לא מגיע לה כלל ולו חלק ממענק היובל.
זכויות במענק יובל מן הפסיקה
השופט, נפתלי שילה, הביא בפסק דינו את דבריה של השופטת חנה קיציס, אשר דימתה את הזכות לגמול מענק היובל במסגרת הליך גירושין כזכויות על פרי עמלם של בני הזוג יחדיו. השופטת קיציס קבעה בפסיקתה כי "הזכות למענק היובל אומנם מתגבשת בחלוף תקופת עבודה של 25 שנה, אך רגליה נטועות בתקופת הזמן שקדמה לה. משמע, ניתן להגדירה אותה כזכות הצומחת במהלך השנים. תחילתה של הזכות הינה בזרע הנטמן במועדת תחילת העבודה, הזכות מכה שורשים במהלך שנות העבודה ופרייה מבשיל בחלוף התקופה".
הזכות למענק היובל - זכות משותפת
במילים אחרות - הפרי לא יוכל להבשיל אלמלא ניטע הזרע ואלמלא צמחו השורשים לאורך השנים. האישה הייתה לגבר לעזר בצבירת הזכות, בעוד היא מסייעת לו, עומדת לצידו, מגדלת עימו את ילדיו ונושאת יחד עימו בעול משק הבית. הלכה פסוקה היא שהושטת כתף זו היא הדשן בזכותו הבשיל הפרי.
במקרה דנן, השופט סבור היה כי לא ניתן להתעלם מתרומתה זו של האישה ולקבוע כי גם בלעדיה היה מצליח הנתבע להתמיד בעבודתו. אי לכך, הזכות לקבל את מענק היובל הינה בגדר "זכות שנוצרה במהלך הנישואין" ובהתאם להוראת הסכם הגירושין בין הצדדים, על הבעל והאישה לחלוק גם זכות זו במסגרת תביעה רכושית.