www.what2do.co.il

תצהיר מטעם קטין בבית המשפט לענייני משפחה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 27/02/2011
תצהיר מטעם קטין בבית המשפט לענייני משפחה

פעמים רבות מגיעות לפתחם של בתי המשפט לענייני משפחה תובענות ובקשות הנוגעות לקטינים. לא אחת מדובר בסוגיות כגון משמורת ילדים, מזונות ילדים, הגירה וכדומה. סעיף 14 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות קובע כי הורים של קטינים משמשים עבור הילדים בתור אפוטרופוס טבעי.

 

אפוטרופסות זו כוללת בין השאר ייצוג משפטי בכל ענייניו של הקטינים. האם במקרים בהם נידון עתידם של הקטינים בנוגע למשמורת אחד ההורים לאחר הליך גירושין, קיימת הצדקה לשמוע את הקטינים בבית המשפט? לאמור, מהי חשיבותו של רצון הילד במסגרת זו?

 

רצון הילד תלוי בכל מקרה באופן אמביוולנטי ועל פי נסיבות המקרה. כך, למשל, אין דין קטין בן 5 כדין קטין בן 17. ההלכה הפסוקה הכירה בכך שקטין, אף בגיל 10, הינו איש קטן בעל רצונות ושיקול דעת. יתרה מכך, ככל שהקטין מתבגר והשנים נוקפות, נוטים בתי המשפט לייחס משקל רב לעמדתו (כמובן על פי שיקול דעת).

  

מדובר בגישה אשר מקורה גם באמנה הבינלאומית בדבר זכויות הילד, שישראל הצטרפה אליה החל מ-1991. סעיף 12 לאמנה מקנה לילד זכות להישמע ולהביע דעה - "מדינות חברות יבטיחו לילד המסוגל לחוות דעה משלו את הזכות להביע דעה זו בחופשיות בכל עניין הנוגע לו, תוך מתן משקל ראוי לדעותיו, בהתאם לגילו ולמידת בגרותו של הילד".

 

אכן, רצון הילד אינו שיקול יחיד. עם זאת, מדובר בהחלט בשיקול רב משקל. הלכה פסוקה היא כי במידה ומדובר בקטין בוגר ובעל מודעות, יש מקום לשמוע את עמדתו ולהטות אוזן לרצונו. זאת עם כל אי הנוחות אשר כרוכה בשמיעת קטין בלשכת השופט או התייחסות לתצהיר מטעמו.

 

תצהיר מטעם קטין

 

בתי המשפט נוטים לנקוט בזהירות יתרה בעת החתמת קטין על תצהיר על-ידי אחד הצדדים. זאת מטבע הדברים ומן החשש של מדרון חלקלק. ידוע כי בעת עריכת תצהיר על ידי קטין, יתכן חשש להשפעה. על בית המשפט מוטל לבדוק את התצהיר בקפידה בכל מקרה. הדעת נותנת כי את טובת הקטין, גם בהליך זמני, קשה לגלות ולהבהיר על פי תצהיר שחתם עליו במשרד באי כוחו של אחד מהוריו, אלא על פי התרשמותו של בית המשפט מן הקטין וכמובן על-ידי חוות דעת של מומחים.

 

      קראו עוד בתחום:

 

לדוגמא, שופטים רבים מעדיפים מכתב שכתב הקטין בעצם ידו ובסגנונו, גם אם אף כאן יש מקום לזהירות. יש לבחון האם מדובר במעשה חד צדדי של הקטין או שמא עסקינן במכתב אשר ניתן לראות את מקורותיו מובילים לאחד הצדדים.

 

כמו כן, תצהיר מטעם הקטין חייב להיות חף מהשפעה בלתי הוגנת. ככל שניתן לזהות השפעה על הקטין בתצהיר, כך יורד באופן ברור משקלו בפני בית המשפט. תצהירו ועדותו של הקטין אינם יכולים להיות שופר לאחד הצדדים בסכסוך. מדובר בבחינה אמיתית וכנה של רצון הקטין מבחינת העניינים הנוגעים אליו, הא ותו לא.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
4 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

סמכות אפוטרופוס בהליך גירושין

בתי המשפט נוטים להגדיר נושאים מהותיים בחיי הקטינים כגון מדור וחינוך כתלויים בהסכמתו של ההורה הלא משמורן. פעמים רבות ימנע בית המשפט מהורה משמורן להעתיק את מקום מגוריו באופן שימנע מההורה שאינו משמורן לראות את הילדים... 

הסדרי ראיה

הסדרי ראיה

מהם הסדרי ראייה? מה קורה במקרה בו אחד ההורים מפר את הסדרי הראייה?  

עירעור על פסק דין משמורת

פסק דין בעניין משמורת והסדרי ראייה אינו סופי, וניתן לפנות שוב לערכאה שהכריעה בעניין המשמורת בתביעה חדשה למשמורת/הסדרי ראייה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.