מהו היקף זכויותיו של אחיו של הבעל בדירה?
עובדות המקרה
שתי תביעות באשר לדירה בירושלים הרשומה על שם הנתבע. בתביעה הראשונה מבקש התובע, אחיו של הנתבע , מביהמ"ש לקבוע כי הוא בעל הזכויות בדירה, או כי הוא זכאי להירשם בלשכת רישום המקרקעין כבעל זכויות בדירה. בתביעה השניה מבקשת התובעת – אשתו של הנתבע מביהמ"ש ליתן פס"ד הצהרתי לפיו הינה בעלת מחצית הזכויות בדירה.
קרא גם...
חלוקה בדירה הרשומה על שמו הבעל בלבד
תביעה לסילוק ידו של הבעל מהדירה
תביעה לפירוק שיתוף במקרקעין
סבא וסבתא תובעים מנכדיהם זכויות על דירת מגורים
האם יש לקבל את התביעה?
1. יפויי הכח, או המסמך הנושא את הכותרת יפויי כח בלתי חוזר, אכן איננו מסוים, איננו מאומת על ידי עו"ד או נוטריון וחסרים בו פרטים שהיו יכולים לאפשר לתובע להשלים את ביצוע העיסקה במיסוי מקרקעין ובלשכת רישום המקרקעין. יחד עם זאת אין מחלוקת בין הצדדים הן לעצם העובדה שהנתבע התחייב להעביר את זכויותיו בדירה לתובע והן לעניין ההתחייבות הגם שאיננה כוללת את כל הפרטים מתייחסת לדירה הספציפית נשוא התובענה.
2. אין לקבל את טענת הנתבע בנסיבות אלה להעדר תוקף של ההתחייבות רק בשל העובדה שלא מילא בה את כל הפרטים הנדרשים והטענה נטענת בחוסר תום לב. מדובר במסמך מחייב, שנעשה בפני עו"ד, מעמד גם הוא מחייב ואין בידי לקבל את טענת הנתבע שמדובר בהצהרת כוונות או בסתם מסמך שאין להם תוקף.
3. היה באפשרות הנתבע להגיש תביעה בעניין ההתחשבנות הכוללת, ואילו עשה כן יש להניח שכל האירועים וכל העובדות היו נפרסות בפני ביהמ"ש ומן הסתם ביהמ"ש המוסמך היה מכריע בהם.
4. גם העובדה שאינה שנויה במחלוקת שהנתבע העמיד את החזקה בדירה לרשות התובע ואיפשר לו להשכיר אותה ולגבות את דמי השכירות , מהווה ראיה חותכת לויתורו של הנתבע לטובת התובע.
5. מדובר בשותפות כלכלית שנעשתה בין שני אחים, כאשר כל אחד הוא שלוח של בן זוגו (ככל שיש לו כזה) הדירה אינה דירת המגורים של בני הזוג ויש להניח (למרות שהדבר הוכחש) שהנתבע פעל גם בשמה, מכח חזקת השליחות הקיימת בין בני הזוג , כשנתן את ההתחייבות לתובע.
6. האישה לא הביאה שום ראיה מסייעת כנדרש לעדות יחידה של בעל דין, ואם נוסיף לכך את העובדה שעדות בעלה הנתבע אף סותרת את עדותה , למרות שנראה לאורך כל הדרך שהם פועלים יחדיו, כי אז המסקנה היא שאין לקבל עדות זו כראיה ואין לקבל גם את תביעתה להירשם כבעלת מחצית הזכויות בדירה.
לסיכום
התובע זכאי להירשם כבעל הזכויות בדירה. התובע יכול לפנות עם פסק דין הצהרתי זה למנהל מיסוי מקרקעין לדווח על העיסקה , לשלם את המיסים המתחייבים בגינה ולאחר מכן להירשם מכוחו כבעל המקרקעין בלשכת רישום המקרקעין. התובע רשאי גם לרשום לטובתו מכח פסק דין זה הערת אזהרה על זכויותיו של הנתבע בלשכת רישום המקרקעין. תביעת האישה להירשם כבעלת מחצית הזכויות בדירה נדחית.