בית המשפט לענייני משפחה נדרש לדון האם יש לקבוע משמורת משותפת לבני זוג על שני ילדיהם התאומים בני השנתיים, או שמא יהיה זה נכון לקבוע הורה משמורן תוך קביעת הסדרי ראיה בין התאומים לבין ההורה השני? בני הזוג נישאו בשנת 2005, כאשר בשנת 2007 נולדו להם זוג תאומים. לאחר לידת התאומים נוצר משבר בין הצדדים, הם פנו תחילה לייעוץ אך לא התמידו בהליך זה.
טענות האישה
האם טענה כי האב מנהל מאבק כפייתי וחסר פשרות בכדי לקבל משמורת משותפת על הילדים. לטענתה, האחרון לא הפנים את פרידתם, הוא מסרב לתת לה גט ומשתמש בילדים במאבקו. עוד טענה האם כי גם פקידת הסעד ציינה את התרשמותה מכך שהאב מביא לידי ביטוי את צרכיו שלו ולא את צרכי הילדים. לסיכום סברה האם כי על הילדים להיות תחת משמורתה, גם בהתאם ל"הלכת הגיל הרך".
טענות האב
האב טען לעומת אשתו כי הוא זה שגידל וטיפל בילדים, כאשר בני הזוג התגוררו תחת קורת גג אחת. לטענתו, האישה עובדת מבוקר עד ערב, מבצעת תורנויות בבית החולים, ולעיתים חוזרת הביתה רק ביום המחרת. לטענתו של הגבר, גם כשהיא בבית, היא עוסקת בקידום הקריירה שלה ומי שמטפל בפועל בקטינים אלו הם הוריה - אותם הופכת האם למשמורנים בפועל.
מהי משמורת משותפת?
לרוב, שקילת עיקרון טובת הילד בעניין קטינים שהוריהם נפרדו אינה אלא תפיסת הרע במיעוטו מכיוון שטובת הילדים מחייבת כי יגדלו במחיצת אביהם ואמם במסגרת תא משפחתי יציב ואוהב, ואילו בפרדה של הורים כרוכה מידה של ניתוק בין אחד ההורים לילדיו.
לפיכך, במציאות הנוצרת לאחר פרדת ההורים, על בית-המשפט לקבוע הסדרי משמורת המדגישים במידה המרבית האפשרית את אינטרס הילדים ליהנות ממסגרת יציבה במשמורתו של ההורה שנמצא מתאים יותר. זאת כמובן תוך כדי שמירת הקשר בין הילדים לבין ההורה האחר. לשם כך על בית-המשפט לערוך בחינה מדוקדקת של מכלול ההיבטים של כל אחת מהאפשרויות הקיימות, לרבות השפעתה על ההורים, ככל שהדבר עשוי להשפיע על יחסם אל הילדים.
בשנים האחרונות התפתחה גישה חדשה בתחום המשמורת בבתי המשפט, כאשר יותר ויותר שופטים נוטים להעניק לשני ההורים משמורת משותפת על הקטינים. מודל זה מתבסס על ממצאי מחקרים שהצביעו על חשיבות תפקידם של שני ההורים בהתפתחות ילדיהם (חשיבות זו הופכת למשמעותית עוד יותר כאשר ההורים מתגרשים).
קראו גם:
- תביעת משמורת שהוגשה על ידי האב לאחר התקף פסיכוטי של האם
- סמכות בית הדין הרבני לדון בשאלת חינוך ילדי הורים גרושים
- בית המשפט קבע - הקטינים הורחקו לארה"ב שלא כדין
מסקנותיהם של אותם מחקרים היו שככל שאבות היו מעורבים בחיי ילדיהם והיה סיפק בידיהם להעניק להם תמיכה רגשית, ביטחון וסיוע במתן מענה לצרכיהם הלימודיים, התפקודיים והחברתיים, אותם קטינים תפקדו ברמה חברתית טובה יותר והסתגלו למצב שנוצר בעקבות הגירושין טוב יותר מאלו שלא זכו בשני הורים תומכים ושותפים לגידולם.
מהם השיקולים לקביעת משמורת משותפת?
יחד עם זאת כדי לקבוע ששני ההורים יקבעו כאחראיים במשותף לילדיהם או במילים אחרות כדי שתקבע משמרות משותפת חייבים להתקיים מספר תנאים מקדימים:
- מסוגלות הורית טובה של שני ההורים.
- רמה טובה של שיתוף פעולה בין ההורים.
- תפיסת הילדים את שני הבתים כמרכזים בחייהם.
- מרחק גיאוגרפי קטן בין בתי ההורים.
- הערכה הדדית בין ההורים
בית המשפט סקר את הקשר בין בני הזוג וקבע כי יש לקבוע משמורת משותפת על התאומים הקטינים, תוך מעקב אחריה על ידי פקידת הסעד.
השופט קובע - משמורת משותפת
השופט ציין כי שני ההורים נמצאו בעלי מסוגלות הורית טובה, גם בהתאם לועדת תסקירים שהתקיימה בעניינם. צוות הוועדה הגיש את ממצאיו לבית המשפט ומהם עלה מפורשות כי שני ההורים מראים אכפתיות, מסירות והורות אחראית.
גם מהגן שבו מתחנכים הקטינים התקבלו דיווחים על התנהלות טובה של הצדדים ביחס לילדיהם ואף צוין ש"משברון" קטן שהיה לקטינים בתקופת חג הפסח האחרון, חלף וכיום הקטנים מתפקדים כראוי וגם הקשר שלהם עם שני ההורים תקין .