עניינו של הליך זה היא בקשת פ. הסעד לאפשר מתן ריטלין לקטין. אמו של הקטין - פלונית מתנגדת למתן טיפול תרופתי לבנה. הקטין הוצא ממסגרת משמורת אמו בגין הליכים על פי חוק הנוער (טיפול והשגחה) והוא נמצא במשפחה אומנת.
ב- 5.8.08 הגישה פ. הסעד המחוזית גב’ חוה לוי ביקשה בבקשה כי אאשר מתן ריטלין לקטין. פ. הסעד תיארה את מצבו של הקטין הבדיקות שעבר והמלצת הרופאים על מתן ריטלין וזאת באופן מיידי , מאחר והקטין היה אמור להתחיל ללמוד בכתה ב’ ב- 1 בספטמבר 2008. לבקשת פ. הסעד צורפו מסמך רפואי של רופא ילדים, מסמך רפואי של הפסיכיאטר ד"ר שוסהיים ,דיווח של מנחת האומנה.
האם יש לאשר מתן ריטלין לילד בניגוד לעמדת אימו?
בהעדר כל ראיה אחרת, ובהסתמך על חוות דעת כל הפסיכיאטרים שבדקו את הקטין – לא יכולה להיות מחלוקת כי להקטין יש בעיות רגשיות וכן בעיית קשב וריכוז. הצדדים חלוקים בשאלה כיצד יש לטפל בבעיות אלו.
קראו עוד בתחום:
עמדת פקידת הסעד,,עו"ד הס בכר, ב"כ היועץ המשפטי לממשלה ועו"ד טורס האפוטרופוס לדין הנסמכות על דעת המומחים השונים, היא כי יש לעזור לקטין ולתת לו ריטלין. עמדת פלונית אמו של הקטין באמצעות ב"כ עו"ד נקר היא כי אם יוחזר הקטין למשמורתה, יפתרו כל בעיותיו של הקטין. עוד לעמדת פלונית וב"כ עו"ד נקר - אין לתת לקטין כל טיפול תרופתי בריטלין מאחר והדבר מסוכן הן בהווה מחשש לתופעות לוואי קשות והן בעתיד- מחשש להתמכרות לסם.
הפסיכיאטרים קובעים כי יש לקטין בעיות קשב וריכוז
כל שלושת הפסיכיאטרים שבדקו את הקטין, בזמנים שונים, מצאו כי יש לו קשיי קשב וריכוז וכן בעיות רגשיות ובהן חרדתיות. מעדויות ד"ר זקהיים וד"ר שוסהיים עולה בבירור כי לקטין יש קשיי קשב וריכוז הטעונים טיפול. לא הוברר דיו מדוע המלצות שני הרופאים היו שונות.
בבדיקה, איש מהם לא מצא הפרעת חרדה, והשוני לגבי רמת החרדה של הקטין- היה ברמת הדיווח של גורמי הטיפול וההורים האומנים. אולם היתה תמימות הדעים בין שני הפסיכיאטרים הנ"ל, כי יש להקטין בעיית קשב וריכוז ושניהם המליצו על מתן טיפול תרופתי.
ד"ר רצוני אשר מונה מטעם ביהמ"שאישר כי נכון להיום הבעיה העיקרית של הקטין שיש להתייחס אליה היא בעיית הקשב וריכוז – ADHD, אשר ללא טיפול בה לא יוכל הקטין לממש את הפוטנציאל שלו, ויש לו. זאת בנוסף להדרכות הורים וטיפול פסיכותרפואיטי.
כל הפסיכיאטרים שהעידו בתיק זה חזרו ואמרו כי יש צורך בבדיקות רפואיות מקדימות בטרם מתן הריטלין ועם מתן התרופה - יש צורך במעקב רפואי צמוד על מנת לבחון את השפעתה הן לחיוב והן לשלילה. יש לציין כי אף אחד מהפסיכיאטרים שהעידו לא הקלו ראש בסיכונים שיש במתן התרופה , אולם לעמדתם ניתן בעזרת הבדיקות הרפואיות המקדימות, ומעקב הרפואי השוטף לתת מענה לסיכונים אפשריים.
כל המומחים שבדקו את הקטין בזמנים שונים מצאו כי יש לתת לו ריטלין וזאת לאחר ביצוע בדיקות רפואיות מקדימות כולל הבדיקות קרדיאליות על רקע הבעייתיות שהתגלתה במתן ריטלין לילדים עם בעיות קרדיאליות. עוד אמרו כל המומחים כי לאחר תחילת מתן התרופה יש לבצע מעקב רפואי הן לבדיקת השפעת התרופה והן למעקב אחר תופעות לוואי אפשריות.
- הקטינות, ערביות נוצריות, יעברו לבי"ס הערבי לפי רצון האב
- מינוי דודים כאפוטרופוסים לילדים שהתייתמו מהוריהם
עוד הוברר כי בזמן קצר יחסית של כשבועיים ועד חודש , ניתן לדעת מה ההשפעה של הריטלין על הקטין לטוב ולרע. כאשר שלושה פסיכיאטרים שבדקו את הקטין ממליצים שלושת על מתן טיפול תרופתי , תוך התייחסות גם לטיפולים אחרים נלווים ותוך התייחסות לסיכון שבלקיחת תרופה, לא ניתן לבטל את חוות דעתם אך ורק על שום החשש לתופעות לוואי בהווה ובעתיד.
בית המשפט מתיר את השימוש ברטלין
נכון להיום הקטין מטופל במסגרת האומנה בטיפולים שונים, אולם אלו לא סייעו לו עם תחילת הלימודים בבית הספר. הקטין היום תלמיד כתה ב’ והוא אינו מסוגל לתפקד כתלמיד על רקע קשיי הקשב והריכוז שלו. לא נראה כי יש למנוע מהקטין את האפשרות למצות את הפוטנציאל שלו וללמוד רק על שום עמדה עקרונית של אמו המשיבה.
התנגדותה של המשיבה למתן ריטלין היא עקרונית וזאת ללא כל יחס לעובדה כי יתכן שהריטלין יכול לסייע לקטין. מול עקרון זה וחשש ערטילאי לנזק אפשרי, נמצאות בפני חוות דעת של שלושה אנשי מקצוע ולכולם מסקנה אחת- יש לעזור לקטין תרופתית כדי להרגיעו ולסייע בידו ללמוד כפי יכולותיו.
לסיכום, על מנת לעזור לקטין לתפקד יש לתת לו ריטלין. אולם אם תביע האם הביולוגית - פלונית רצון להיות חלק מהתהליך זה, יש להתחשב בדעתה בנושא זה ובלבד שהדבר יותנה בשיתוף פעולה מלא מצידה בהדרכה ההורית. בטרם יינתן ריטלין לקטין, הוא יעבור את כל הבדיקות הנדרשות על מנת למנוע מראש השפעות לוואי מסוכנות. בנוסף הקטין יהיה נתון בפיקוח רפואי צמוד במהלך כל התקופה בה הוא יקבל ריטלין. חודש לאחר תחילת מתן הריטלין תעשה הערכה מחודשת האם יש מקום בהמשך מתן התרופה על פי מצבו של הקטין.