www.what2do.co.il

אי החזרת קטין למדינה אחרת למרות אמנת האג, אימתי?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 02/01/2012
אי החזרת קטין למדינה אחרת למרות אמנת האג, אימתי?

אמנת האג הינה אמנה בינלאומית העוסקת בחשיבות של החזרת קטינים חטופים למקום מושבם הטבעי. האמנה הינה אמנה עליה חתומות מספר רב של מדינות וביניהן מוסכם כי קטין אשר הוברח למדינה אחרת, תוך שהוא מטולטל ונפגע ממעבר זה, יושב לאלתר למקום ממנו נחטף. בישראל, נותן חוק אמנת האג תוקף לסעיפי האמנה בדבר ההיבטים האזרחיים של חטיפה בינלאומית של ילדים. מטרתו של החוק הינה להבטיח את החזרתם של קטינים באופן מיידי למקום מגוריהם הרגיל, זאת בהתקיים התנאים הקבועים באמנת האג.

 

סעיף 12 לאמנת האג קובע כי הקטין יוחזר למדינתו באופן מיידי כל אימת שלא חלפה שנה מיום פתיחת ההליכים ויום ההרחקה שלא כדין. עם זאת, לכלל זה נקבעו באמנה מספר חריגים. אחד מן החריגים הללו הינו במקום בו הוכח שהילד כבר השתלב בסביבתו החדשה.

 

      קראו עוד בתחום:

 

קביעת פרק זמן של שנה נועדה לאזן בין תכלית האמנה להחזיר קטין חטוף למקום ממנו נחטף במהירות המרבית, לבין התחשבות בטובתו של הקטין אשר השתלב בסביבתו החדשה והתאקלם בה כך שהחזרתו למקום מגוריו עובר להרחקה תפגע בטובתו.

 

סעיף 13 לאמנה מוסיף וקובע מקרים נוספים בהם ניתן למנוע את החזרתו של קטין במסגרת אמנת האג. על פי הוראות סעיף זה, מדובר בחריג המושפע מעילת ההסכמה מצידו של ההורה השני. לאמור, האדם (או המוסד או הגוף) אשר בידיו מופקדת ההשגחה על גוף הילד, לא פעל בכדי להעפיל את זכויות המשמורת בעת אי ההחזרה או ההרחקה, או הסכים עימן או השלים עימן לאחר מעשה.כמו כן, במקרים בהם קיים חשש חמור כי החזרתו של ילד עלולה לחשופו לנזק פסיכולוגי או פיזי, יש לבחון את עיקרון טובת הילד במסגרת ההחזרה.

 

ההלכה הפסוקה קבעה כי נטל ההוכחה לקיומו של אחד החריגים מוטל על המתנגד להחזרה. כמו כן, מיותר לציין כי פרשנות חריגים אלו נעשית בבית המשפט תוך מתן משקל מכריע לתכילתה של האמנה והוא החזרת הקטין.

 

חריג רצון הילד

 

חריג רצון הילד נבחן, כיתר החריגים אשר באמנת האג, בצמצום רב. כמו כן, נטל ההוכחה להתקיימותו של חריג זה מוטל על הטוען לו. הוכחתו נשענת למעשה על שלושה תנאים מצטברים - קיום התנגדות דומיננטית וחזרה להחזרה למקום המושב, גילו ובגרותו של הילד, וגיבוש רצון הילד באופן עצמאי.

 

      דוגמא לפסק דין:

 

עקרונות ומבחנים אלה מתבקשים מתוך תכליתה של האמנה, ההסדר הנורמטיבי אותו באה לכונן וסדרי העדיפויות והאיזונים המתבקשים מכך בין המערכות השונות הנושקות או חופפות לציר האמנה.

 

 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

סמכות אפוטרופוס בהליך גירושין

בתי המשפט נוטים להגדיר נושאים מהותיים בחיי הקטינים כגון מדור וחינוך כתלויים בהסכמתו של ההורה הלא משמורן. פעמים רבות ימנע בית המשפט מהורה משמורן להעתיק את מקום מגוריו באופן שימנע מההורה שאינו משמורן לראות את הילדים... 

הסדרי ראיה

הסדרי ראיה

מהם הסדרי ראייה? מה קורה במקרה בו אחד ההורים מפר את הסדרי הראייה?  

עירעור על פסק דין משמורת

פסק דין בעניין משמורת והסדרי ראייה אינו סופי, וניתן לפנות שוב לערכאה שהכריעה בעניין המשמורת בתביעה חדשה למשמורת/הסדרי ראייה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.