אמנת האג הינה אמנה בינלאומית אשר קובעת כי הורים אינם יכולים לקחת עימם קטינים בניגוד להסדרי משמורת אשר נקבעו בערכאה משפטית. כמו כן, גם במקום בו בית המשפט לענייני משפחה לא דן בעניינם של הקטינים, אסור להורה להרחיק את הילד ממקום מושבו הטבעי.
עם זאת, כיצד יש לנהוג כאשר האם ובנה "נעלמו" במשך שנים והקטין כבר השתלב חברתית ותרבותית במדינה החדשה? האם יש להחזירו בכל מחיר, במסגרת האמנה, או שמא יש להכיר בכך שמעבר נוסף יסב לאחרון נזק? תביעה בעניין זה הונחה לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה.
התובע והנתבעת הכירו במסגרת עבודתם במרפאת שיניים בנבאדה, ארה"ב. השניים מעולם לא נישאו ובמהלך מערכת היחסים ביניהם נולד להם בן משותף. ביולי 2005 ניתן צו בארה"ב אשר הורה על משמורת משותפת של ההורים על הקטין. עם זאת, ובעקבות חילוקי דעות בין הצדדים, היגרה האם עם הקטין לישראל והתיישבה בארץ.
קראו עוד בתחום:
- הגירה לניו זילנד של הקטינים ואימם
- העדפת זכויות הוריות של האב על פני הדודה
- משמורת הקטינים בגין מעבר דירה של האם
- עירוב משטרה בגין הפרת צו בית המשפט לענייני משפחה
המעשה נעשה ללא ידיעת האב אשר הגיש בעקבותיו תביעה להשבת הקטין על פי אמנת האג. תביעתו של האב התקבלה בית המשפט, בהיעדר נוכחות האם. בינתיים, השניים לא אותרו בישראל ועל כן פסק הדין לא בוצע הלכה למעשה.
האם מאותרת באופן אקראי על ידי המשטרה
שלוש שנים לאחר מכן אותרה האם באופן אקראי על ידי המשטרה, הקטין הועבר למשפחה אומנת והאב הגיע לישראל. האם הגישה בקשה לביטול פסק הדין אשר ניתן במעמד צד אחד ולהשבת משמורת הקטין לידיה. בית המשפט קיים דיון בבקשותיה במעמד הצדדים וקבע כי יש לבטל את פסק הדין ולהעביר את משמורת הילד לרשות האם. כמו כן, בית המשפט הזמין תסקיר מטעם מומחית אשר תענה על שתי שאלות – האם הקטין השתלב בישראל והאם החזרתו תחשוף אותו לנזק פסיכולוגי או פיסי?
בחוות דעתה של המומחית מטעם בית המשפט, נקבע כי מבחינת הילד, הטוב ביותר היה באם היה נשאר בארץ והיו נקבעים הסדרי ראיה הגיוניים. כמו כן, המומחית סברה שהסכנה להפרדה מאם מטלטלת את שלוותו של הקטין מדי יום. המומחית קבעה בחוות דעתה כי אין אפשרות לנבא מה יקרה לילד אם יחזור לארה"ב.
המומחית - העברת הקטין לארה"ב תיפגע בו לבטח
המומחית לא ידעה האם מדובר בנזק בלתי הפיך אך ציינה כי הקטין בהחלט יעבור טלטלה. "האם יהיה זה נזק בלתי הפיך? קשה לדעת כרגע. דבר אחד ברור בוודאות, שאם הילד ינותק מהאם בשלב זה בחייו, יגרם לו נזק נפשי בלתי הפיך. גם האב מבין זאת היטב", נכתב בחוות הדעת.
- רב שאיננו מומחה לילדים או פסיכולוג ישמש כבורר?
- ערעור על משמורת שנקבעה במסגרת הסכם גירושין
- הקטין מתנגד לשוב למדינה ממנה בה ודורש להישאר בישראל
השופטים קבעו כי חוות הדעת הייתה חד משמעית בכל הנוגע לגורל הקטין כתוצאה מניתוקו מהאם. הואיל וכנגד האם תלוי ועומד צו מעצר אשר יופעל עם כניסתה לארה"ב, הרי שהחלטה להחזיר את הקטין לארה"ב כרוכה בהכרח עם ניתוקו של הקטין מהאם. אי לכך, נקבע כי הקטין יישאר עם אימו בארץ, למרות החטיפה הבלתי חוקית לפני כארבע שנים.