www.what2do.co.il

צירוף חברה להליך משפטי בבית המשפט לענייני משפחה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 08/04/2012
צירוף חברה להליך משפטי בבית המשפט לענייני משפחה

פסיקת בתי המשפט איננה מאפשרת בדרך כלל את צירופן של חברות להליכים משפטיים בנושאי גירושין וחלוקת רכוש בין בני זוג. הרציונאל העומד מאחורי פסיקות אלו הוא כי זכויותיה של האישה אינן זכויות קנייניות ואו זכויות מיידיות. על פי רוב, מדובר בזכות אובליגטורית אשר מועד איזונה הינו דחוי (וזאת מכוח חוק יחסי ממון בין בני זוג).


עם זאת, במרוצת השנים התפתחה הפסיקה גם בעניין זה. הלכה פסוקה היא כי למרות שזכותה של בת הזוג הינה זכות אובליגטורית דחויה, הרי שהיא עלולה להיות מרוקנת מכל תוכן באם לא תצורף החברה כצד להליך (וניתן יהיה לקבל מידע אודות ניהולה כמו-גם מתן צווים שימנעו הברחת רכוש ממנה ואליה).

 

      השיקולים שהוכרו כמצדיקים צירוף חברות לתביעות רכושיות בין בני זוג הם אלה:

  • חשש ממשי כי בעל השליטה בחברות יפעל להברחת נכסים.
  • חשש לריקון החברה מתוכן והפחתת שוויה על ידי שימוש במניפולציות מתוחכות (חרף צווי מניעה המופנים כנגד בן הזוג באופן אישי). 
  • קיים צורך לקבל מידע אמין ואובייקטיבי לגבי פעילות החברה ומצבה העסקי בזמן אמת. כמו כן, צירוף החברות מאפשר הפעלת מפקח או משקיף על פעילותה (הן לצורך קביעת שוויה והן לצורך פיקוח על התנהלותה התקין).

 

דוגמא לפסק דין

 

להלן דוגמא לקבלת בקשה לצירוף חברות להליך גירושין במסגרת תביעת רכוש. בני הזוג במקרה דנן נישאו זה לזו לפני כ-15 שנה ובמהלך נישואיהם נולדו להם שלושה ילדים. במרוצת השנים, גבא טורא בין הצדדים והשניים החלו לפעול בהליכים משפטיים על מנת להתיר את הקשר ביניהם.

 

במסגרת הליכים אלו, הגישה האישה בקשה למתן צו לצירוף חברות להליך הגירושין. מדובר אפוא בחברות אשר נמצאות בבעלותו של הגבר. האישה טענה כי יש לצרף את החברות כצד בהליך וזאת על מנת לשמור על זכויותיה בנכסים המשותפים. האישה הוסיפה כי קיים חשש כי הבעל מנסה להבריח נכסים. כמו כן, לטענתה אישה הבעל השתמש בכספי החברות עבור הוצאות אישיות.

 

הגבר טען כי אין מקום לצרף את החברות כצד להליך וזאת בשל היעדר עילה בינן לבין האישה. לטענתו, צירופן של החברות עלול להביא לפגיעה של ממש במוניטין שלהן.

 

חשש להברחת נכסים בחברה משפחתית


בית המשפט קבע, בצעד חריג, כי יש לצרף את החברות להליך המשפטי, וזאת חרף המגמה בפסיקה שלא לערב חברות בהליכים רכושיים בין בני זוג. השופט ציין בפסק הדין כי במקרים בהם קיים חשש אמיתי להברחת נכסים, קיימת עילה הגיונית ומשפטית לצרף את החברות כצד בתביעה.

 

      קראו עוד בתחום:

 

בפסק הדין ציין השופט שיקול נוסף אשר הביא אותו לקבל החלטתו. צירוף החברות, קבע השופט, התאפשר במקרה דנן שכן מדובר בחברות אשר קיים מיעוט לגבי בעלי מניות זרים. לאמור, מדובר בחברות משפחתיות אשר מרבית מניותיהן מוחזקות על ידי הבעל וקרובי משפחה נוספים. במקרים אלו, קבע השופט, יש לשקול בחיוב את צירוף החברות להליך בין בני המשפחה.


בנוגע לנזקים אשר עלולים להיגרם לחברות בשל צירופן להליך המשפטי, השופט קבע כי ניתן להתגבר על מכשול זה בהתאם להפקדת ערבויות מתאימות מצידה של האישה. כמו כן, כל חברה יכולה להגיש באופן נפרד עתירה לבית המשפט לענייני משפחה ובמסגרתה להתנגד לצירופה להליך.


לסיכום, במקרה דנן נקבע כי היות ומדובר בקרע עמוק ומשמעותי בין בני זוג, אשר אין כל סיכוי שישכון שלום ביניהם, ובהתחשב בעובדה שהבעל ממשיך למשוך כספים מחשבונות החברה לצרכיו הפרטיים, צירוף החברה הינו מהלך נחוץ.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
1 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

הלכת השיתוף

הלכת השיתוף

על אילו נכסים חלה חזקת השיתוף ... 

הסדר איזון משאבים

הסדר איזון משאבים

מהו הסדר איזון משאבים ? למי הוא מועיל ? על אלו נכסים הוא חל ? ועוד שאלות ותשובות רבות ... 

מדוע חשוב לערוך הסכם ממון בטרם הנישואין?

מהם היתרונות בעריכת הסכם ממון? ... מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.
יעוץ אישי