תביעה שמהותה סעד הצהרתי וצו עשה, אשר במסגרתה הגיעו הצדדים לכלל הסכם, אשר אושר ע"י בית המשפט לענייני משפחה. עתה חלוקים הצדדים באשר לאופן ביצוע ההסכם וביצוע הסדר איזון המשאבים שבניהם.
משממנה בית המשפט מומחה על מנת שחוות דעתו תספק לבית המשפט נתונים מקצועיים לצורך הכרעה בדיון, סביר להניח שבית המשפט יאמץ ממצאיו של המומחה אלא אם כן נראית סיבה בולטת לעין שלא לעשות זאת. אכן עד מומחה כמוהו ככל עד – שקילת אמינותו מסורה לבית המשפט ואין בעובדת היותו מומחה כדי להגביל שקול דעתו של בית המשפט.
לא נראה כי חוות הדעת מגמתית ומיטיבה עם התובעת ומעלה תחושה קשה בקרב הנתבע. התובעת הציגה בפני המומחה טענות ביחס לחשד, לכאורה, להברחת כספים ונכסים ע"י הנתבע, אך המומחה לא מצא לנכון לקבל את טענותיה אלו. זאת ועוד, המומחה בחוות דעתו הגדיל את השכר הראוי שמקבל הנתבע, דבר שהקטין, בעצם, את שווי החברה ופגע בזכויותיה של התובעת, ע"כ לא ברורה טענתו של הנתבע בדבר המגמתיות של המומחה.
אופן ביצוע חלוקת החברה לאור האמור בהסכם
המלצת המומחה הינה כי המניות והשליטה בחברה יישארו ברשות הנתבע, ואילו הנתבע ישלם לתובעת לאחר איזון כל הזכויות אשר ע"ש הצדדים, לרבות הזכויות בחברה, סך של 799,418 ₪.
בחברה משפחתית קטנה, רישום מחצית המניות ע"ש האשה עלול להביא למריבות אין סופיות בהפעלת החברה, ולשיתוק פעולות החברה. בחברה משפחתית, שהיא מעין חברת יחיד הבנויה בעיקרה על עבודתו של הבעל, אין זה רצוי לרשום מחצית מניות ע"ש האשה, שאינה רצויה בה. הדבר גם עלול להביא לכך ששווי זכויות האשה בחברה ירד ערכם כתוצאה מדפוסי התנהגות שינקוט הבעל. הסדר ממוני הקושר את בני הזוג זה לזה אחרי פרידתם אינו רצוי, והוא מאריך שלא לצורך את תהליך הפרידה. מטרת בית המשפט למשפחה ללכת בדרך של חלוקה מהירה, שלמה, וסופית של רכוש בני הזוג.
קראו גם:
מבסס ב"כ הנתבע את טענתו ביחס לפירוק החברה על ההסכם שבין הצדדים, כך, שלטענתו עפ"י ההסכם אין לכפות עליו להישאר בעל זכויות בחברה. כפי הנראה, בעת כריתת ההסכם מטרת הנתבע בקביעת הסיפא של ס’ 17 להסכם הייתה להימנע מתשלום כלשהו לתובעת בגין הזכויות בחברה ובכך מתעוררת שאלת תום ליבו של הנתבע טרם כריתת ההסכם. קיום ההסכם, באופן המתבקש ע"י הנתבע ,תוך התעקשותו על שימוש בזכות המוקנית לו בהסכם, ניתן לראות בו משום העדר תום הלב.
מכל האמור, המסקנה המתבקשת היא כי לצורך ביצוע פירוק השיתוף בחברה, יש להעריך את שווי המניות המגיע לאשה במועד הקובע. שווי המניות המגיע לאשה, כפי שנעשה ע"י המומחה, נגזר מהערכת שווי המניות הרשומות ע"ש הבעל נכון ליום הקובע, כאשר לצורך עריכת החישוב נעזר בית המשפט במומחה.
לסיכום,
סגרת איזון המשאבים הכולל אין מקום להתייחס לנכסים באופן פרטני אלא לכלל נכסי בני הזוג. במקרה דנן לא נפל כל פגם בהערכת שווי החברה ע"י המומחה.