הליכי גירושין עוסקים בסוגיות שונות הקשורות במערכת היחסים בין הבעל והאישה. במסגרת הגירושין, יש לקבוע, בין השאר, בידי מי תהיה משמורת הילדים, מה יהיה היקף הסדרי הראיה, האם ישולמו מזונות לאישה, מהו היקף מזונות הילדים ועוד. בין השאר, הצדדים צריכים לחלק את רכושם וחלוקת הרכוש נעשית במסגרת איזון משאבים לפי חוק יחסי ממון בין בני זוג (כל אימת שהחוק חל על הצדדים בשל נישואיהם לאחר שנת 1974).
קראו עוד על פנסיה וגירושין:
- האם יבוטל הסכם גירושין בגין שינוי בתנאי פנסיה לאחר פרישה מוקדמת?
- פנסיה לא תחולק למרות נישואין של 50 שנה
- פרישה מוקדמת - איזון זכויות פנסיה במסגרת הלכת פרידמן
איזון המשאבים כולל את הנכסים אשר נצברו במהלך הנישואים פרט למספר חריגים (לדוגמא, נכסים שעברו בירושה). בין נכסים אלו ניתן למנות גם כספי פנסיה של בני הזוג. השאלה המתבקשת היא, אימתי יאוזנו כספי הפנסיה, וזאת היות והם משולמים עם פרישתו של אדם מעבודתו ויציאתו לפנסיה. בית המשפט לענייני משפחה בנצרת, פסק לאחרונה כי כספי הפנסיה ישולמו במועד קבלתם ולא בעת הגירושין.
אימתי ישולמו הכספים?
מדובר במחלוקת בין בני זוג אשר פנו להליכי גירושין. האישה טענה כי היא זכאית למחצית מכספי הפנסיה של הגבר, וזאת משום שמדובר בכספים אשר נצברו במהלך חיי הנישואים המשותפים. בית המשפט קיבל טענותיה ונותרה רק מחלוקת בנוגע למועד. בעוד האישה טענה כי הכספים צריכים להיות משולמים בעת הגירושין, הגבר גרס כי יש לחלק הכספים עם קבלתם.
בית המשפט מינה מומחה מטעמו אשר הניח בפני בני הזוג שתי המלצות – תשלום חד פעמי של הבעל, על סך 180,000 שקלים, או דחיית התשלומים למועד קבלת כספי הפנסיה, וזאת תוך עדכון הסכומים בהתאם לתשואות אשר הקרנות השונות ישיגו במרוצת השנים.
השופט קבע כי הנטייה הרווחת בפסיקה גורסת כי יש לערוך את האיזון בכספי הפנסיה במועד הפדיון, ואין כל סיבה כי מקרה זה יהיה חריג להלכה הפסוקה. זאת ועוד, נקבע כי לבעל אין מקור כספי זמין, פרט לחלקו בדירת בני הזוג, וזכותו להמשיך בחייו איננה נופלת מזכותה של אשתו. כספי מכירת דירת בני הזוג צריכים לשמש את הבעל כמשענת להמשך חייו לאחר הגירושין, ואי לכך אין לקבוע כי נתח משמעותי מכספים אלו יעבור לאישה מכוח "כספי הפנסיה המאוזנים".
איזון חסרונות מול יתרונות
בפסק הדין נכתב עוד כי האישה אינה זכאית כיום לכספים אשר הבעל יזכה לקבל רק בעוד כ-15 שנה. הקדמת התשלום אף עלולה לפגוע בעיקרון העומד בבסיס צבירת כספי פנסיה, הבטחת כלכלתו של אדם לאחר פרישה ולעת זקנתו. השופט לא התעלם מחסרונותיו של האיזון הדחוי.
אין ספק כי קיימת אי נוחות בכך שבני הזוג מתגרשים מחד, אך נותרים קשורים עד למועד קבלת הכספים. זאת ועוד, קיים חשש משמעותי כי האישה תתקשה לגבות כספים אלו במידה והבעל ילך לבית עולמו בטרם יציאתו לפנסיה (וזאת בגין תקנון הפנסיה הספציפי של הבעל – עובד חברת חשמל). עם זאת, השופט ציין כי חסרונות אלו אינם יכולים לגרום לאיזון מיידי. השופט אף הפנה קושיות שונות למחוקק וטען כי ייתכן ויש להסדיר בחקיקה מקרים מסוימים הנוגעים לאיזון כספי פנסיה.