בית המשפט לענייני משפחה נדרש לדון בתביעה רכושית בין אישה לבין בעלה לשעבר, קצין בדרגת סגן אלוף. האישה טענה כי זכאית היא למחצית מכספי הפנסיה והתמלוגים של הגבר, במסגרת הליך הגירושין, ואילו הנתבע טען כי מרבית הזכויות המגיעות לו נצברו לאחר פקיעת הנישואין.
בני הזוג היו נשואים במשך תשע שנים, כאשר ביום הנישואין שירת הגבר כבר עשר שנים בצבא הקבע. האישה סמכה את טענותיה על הסכם הגירושין אשר נחתם בין הצדדים במועד פקיעת הנישואין – וקיבל תוקף של פסק דין.
לדבריה, הסכם הגירושין קבע באופן חד משמעי כי היא זכאית למחצית מזכויות הפנסיה ו/או כל זכות אחרת שרכש הבעל במהלך ועקב שירותו הצבאי, בתקופה שבין יום הנישואין 5.9.90 ויום הפירוד 13.9.99 (לרבות קרן השתלמות, קופות תגמולים, מענק שחרור, פנסיה תקציבית, קרן חסכון בבנק אוצר החייל סניף 368 וכן מחצית מכל זכות ו/או כל סכום כסף אחר מכל סוג שיקבל הבעל בעתיד בגין תקופת החיים המשותפים).
קראו עוד בתחום:
- כיצד מחשבים פיצויים לאישה אשר גורשה בעל כורחה?
- מרוץ הסמכויות - פער של דקות בין הגשת התביעות
- בגידה והליך גירושין
המחלוקת בין הצדדים הייתה – האם מגיע לתובעת 9% מהפנסיה לפי שכרו של הנתבע נכון ליום הפירוד, לפי שיטת הגבר - או שמא היא זכאית ל-17.7% מהפנסיה נכון ליום פרישתו, לפי טענת האישה.
עד יום הגירושין או עד יום הפרישה?
התובע טען כי נוסח הסכם הגירושין קובע במפורש שהאישה זכאית לזכויות "שרכש" הוא במהלך שירותו הצבאי, כאשר הכוונה הייתה לזכויות עד ליום הגירושין ולא לזכויות שנוצרו והושבחו לאחריו. התובע טען כי הגידול בשכרו לאחר הגירושין לא נגרם כתוצאה מסיוע של האישה. לדבריו, אין כל הצדקה שהתובעת תיהנה מפירות שצמחו לאחר שנכנסו הגירושין לתוקפם, כאשר לו הייתה בכלל בת זוג אחרת.
הגבר טען שהגידול בשכרו נבע מכך שהוא הועלה לאחר היום הקובע מדרגת רב סרן לדרגת סגן אלוף וכן עקב העובדה כי לאחר הפירוד הוא למד לתואר שני מכספיו הנפרדים. כמו כן, הגדלת שכרו נבעה, לטענתו, מכך שהוא עבר מתפקיד מטה לתפקיד של מג"ד סדיר, תפקיד שהצריך השקעת עבודה רבה הרבה יותר.
השופטת - מקור עליית השכר נעוץ בתקופת החיים המשותפת
במקרה דנן מדובר בזוג אשר היה נשוי רק תשע שנים מתוך עשרים וחמש שנות שירותו של הגבר בצבא הקבע. עם זאת, בית המשפט קבע כי מאחר ומאז הפירוד ועד הפרישה עלה התובע רק בדרגה אחת, ורוב קידומו בסולם הדרגות היה במהלך החיים המשותפים, אין זה נכון לנתק בין התקופות. אי לכך, גם עלייתו של הגבר בדרגה לאחר הפירוד, נובעת באופן ישיר מעזרתה של אשתו במהלך חייהם המשותפים.
במילים אחרות - בשנים שלאחר הגירושין עבר אמנם התובע לתפקיד אחראי וקשה יותר כמג"ד סדיר, אך שורשיו של קידום זה יונקים מתקופת החיים המשותפים.
מכל האמור לעיל, בית המשפט קבע כי היא זכאית ליהנות מהפרות שצמחו כתוצאה מתרומתה לתא המשפחתי. התוצאה היא, שהאישה זכאית לחלק היחסי בפנסיה של התובע לפי המשכורת האחרונה בניכוי מרכיב התוספת לשכר, שהתובע קיבל כתוצאה מהיותו בעל תואר שני.