www.what2do.co.il

מינוי אפוטרופוס לקשיש וסכסוך בין אחים בדבר זהות המינוי

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 31/10/2010
מינוי אפוטרופוס לקשיש וסכסוך בין אחים בדבר זהות המינוי

בית המשפט לענייני משפחה נדרש לבחון סוגיה העוסקת בדבר מינוי אפוטרופוס לקשיש כאשר שני בניו של החסוי חלוקים בדבר זהות האפוטרופוס. הבן הבכור, אשר החסוי הורה עליו כבן ממשיך בנחלה בה הוא התגורר, טען כי אין זה נכון למנות את אחיו הצעיר לאפוטרופוס של הקשיש. לעומתו, הבן הצעיר גרס כי הוא האדם המתאים לדאוג לרכושו וגופו של החסוי, ועל כן יש למנותו בתור אפוטרופוס לאביו.


הבן הצעיר טען כי יש למנות אותו כאפוטרופוס של אביו וזאת בשל מצבו המתדרדר של החסוי. כמו כן, לדבריו, מתקיימים יחסים קרובים במיוחד בין אביו לבינו. ראיה לכך הציג הבן הצעיר בייפוי כוח נוטריוני אשר ניתן לו על ידי אביו לשם טיפול בכל ענייניו.

 

      קראו עוד בתחום:

 

כמו כן, הבן הצעיר טען כי אביו ביקש באופן מפורש שהוא יהיה זה אשר יתמנה כאפוטרופוס עבורו בבוא היום. בנוסף, הבן הצעיר צירף לבקשתו חוות דעת רפואית אשר ממנה עולה כי אמנם הקשיש זקוק לעזרה בכל ענייניו, אך עדיין מדובר באדם צלול המסוגל לחוות דעתו בנושאים הקשורים אליו.

 

האם מדובר במינוי אפוטרופוס תוך ניגוד עניינים?


הבן הבכור התנגד למינוי אחיו מכל וכל. לדבריו, בינו לבין אחיו ישנו מתנהל מזה שנתיים סכסוך עסקי ומשפחתי אשר נדון בערכאות המשפטיות השונות. כמו כן, הבן הבכור ביקש לטעון כי החסוי נשלט על ידי אחיו הצעיר כ"בובה על חוט". לטענת הבן הבכור, כל רצונו של אחיו להתמנות כאפוטרופוס לאב נשען על קידום ענייניו האישיים.


בית המשפט מינה, לצורך קבלת מידע נוסף והמלצות, פקידת סעד אשר תגיש תסקיר לגבי מערכת היחסים בין הצדדים. פקידת סעד קבעה בתסקירה כי אכן החסוי זקוק באופן דחוף למינוי אפוטרופוס אשר ידאג לכלל צרכיו. לדבריה, מבחינה כלכלית דואג הבן הצעיר לענייניו הכלכליים של החסוי וזאת באמצעות ייפוי הכוח והתקבולים בשותפות החקלאית. פקידת הסעד סברה כי החסוי הביע בפניה את רצונו, באופן חד משמעי, שהוא מעוניין כי בנו הצעיר יתמנה כאפוטרופוס עבורו. לסיכום, פקידת הסעד המליצה על מינוי הבן הצעיר.

 

 

בית המשפט ציין בפסק הדין את המשקל הרב אשר מייחסות הערכאות המשפטיות לתסקירים אשר נערכים עבורן על ידי גורמים מקצועיים כגון פקידת הסעד. "פקידת הסעד הינה אחד הכלים המובהקים שיש לבית המשפט בתיקי אפוטרופסות לבחינת טובתם של חסויים", כתב השופט בפסק הדין, "גם בתיק זה סבורני, כי התסקיר ועדות פקידת הסעד סייעו לשפוך אור על טובת החסוי ועל טיב ההמלצות בעניינו".

 

הפיתרון - מינוי אפוטרופוס תוך הטלת מגבלות על נושאים הנוגעים לסכסוך המשפטי


השופט קבע כי אכן הוכח בפניו שהחסוי מעוניין כי בנו הצעיר יתמנה כאפוטרופוס על גופו ועל רכושו. רצון זה הובע במספר הזדמנויות, הן בפני עורך דינו של הבן הצעיר, הן בפני הבן בעצמו, והן בפני פקידת הסעד ו\או גורמים אחרים. כמו כן, סעיף 36 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות קובע במפורש כי לרצונו של החסוי ישנו משקל רב ועל בית המשפט לשים רצון זה לנגד עיניו.

עם זאת, בעקבות הסכסוך המשפטי בין הצדדים, נקבע בפסק הדין כי הבן הצעיר יתמנה לאפוטרופוס לרכוש ולגוף עבור אביו, וזאת תוך שלילת סמכויותיו בדבר עניינים הנוגעים למחלוקת המשפטית בין אחיו לבינו. השופט קיבל את הצעתו של עורך דינו של הבן הצעיר וקבע כי יש להגביל את האפוטרופסות באופן נקודתי וזאת מכוח סעיף 48 לחוק הכשרות המשפטית.


"הנכון הוא לקבוע מראש, ככל האפשר מהן הפעולות המשפטיות (והאחרות) שבהן מנוע האפוטרופוס לייצג את החסוי ולא ליתן מנוי גורף לאפוטרופוס עם הוראה כללית שעליו לפנות לבקש אישור בית המשפט לפי סעיף 48 לעיל", נכתב בפסק הדין.

 

מינוי אפוטרופוס אחר, מהו?


מדובר למעשה במינוי אפוטרופוס אחר לקשיש. .מינוי "אפוטרופוס אחר", לפי סעיף 33(א)(4) לחוק הכשרות המשפטית, נועד לניהול "ענייני החסוי", כולם או מקצתם. מינוי ייחודי זה מתבצע כאשר מונחת בפני בית המשפט תשתית מתאימה המלמדת כי החסוי אינו מסוגל לדאוג להם בעצמו ואין מי שמוסמך ומוכן לדאוג להם במקומו.

 

מינויו של "אפוטרופוס אחר" לפי סעיף זה נועד, אפוא, להגן על אנשים - ולעיתים קרובות יהיו אלה הקשישים בקהילה - שאינם מסוגלים לכלכל את ענייניהם. אי לכך, בית המשפט מינה עורך דין נוסף לענייני הרכוש של הקשיש הנוגעים למחלוקת בין ילדיו. בקשר לשאר רכושו של החסוי, מינה בית המשפט את הבן הצעיר לדאוג לכך.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

סמכות אפוטרופוס בהליך גירושין

בתי המשפט נוטים להגדיר נושאים מהותיים בחיי הקטינים כגון מדור וחינוך כתלויים בהסכמתו של ההורה הלא משמורן. פעמים רבות ימנע בית המשפט מהורה משמורן להעתיק את מקום מגוריו באופן שימנע מההורה שאינו משמורן לראות את הילדים... 

הסדרי ראיה

הסדרי ראיה

מהם הסדרי ראייה? מה קורה במקרה בו אחד ההורים מפר את הסדרי הראייה?  

עירעור על פסק דין משמורת

פסק דין בעניין משמורת והסדרי ראייה אינו סופי, וניתן לפנות שוב לערכאה שהכריעה בעניין המשמורת בתביעה חדשה למשמורת/הסדרי ראייה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.