www.what2do.co.il

האם ניתן להתנות בעל פה העברת נכסים בתוך המשפחה?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 02/05/2025
האם ניתן להתנות בעל פה העברת נכסים בתוך המשפחה?

פעמים רבות נותנים הורים לילדיהם, במרוצת השנים, עזרה רבה ברכישת דירה או מעבירים להם נכס אשר בבעלותם. כיצד ניתן להוכיח בבית המשפט לענייני משפחה, שמדובר בנכס או הלוואה אשר ניתנו בכפוף לתנאים מסוימים, ולא מדובר במתנה ללא תמורה. במילים אחרות - כיצד יכול בן המשפחה שלא קיבל את הנכס, להוכיח בבית המשפט שבן המשפחה שקיבל את המתנה, אמור להשיבה בעתיד לשינוי הרישום?

 

      קראו עוד בתחום:


המסגרת המשפטית

חוק המתנה קובע בסעיף 5 במפורש ש"התחייבות לתת מתנה בעתיד טעונה מסמך בכתב". דרישת הכתב הינה מהותית, היות ומדובר בעסקאות חשובות אשר לא אמורות להיעשות בחיפזון. תחילתו של כתב זה הינה גם להעניק לבית המשפט ראיה חלוטה לגבי גמירות אומרם של המעניקים מחד והמקבלים מאידך.

 

מן ההלכה ידוע כי ברבות הימים היו שדיברו בעניין "ריכוכה" של דרישת הכתב. עם זאת, גם שופטים התומכים בגישה זו מכוח עקרון תום הלב אינם מוותרים ויתור מוחלט על ראשיתה של ראיה כתובה. אף שופטים אלו, הפוסקים בדרך בית הלל, מדגישים שויתור על הכתב יעשה אך ורק במקרים חריגים ויוצאי דופן בהם עולה וזועקת "זעקת ההגינות המצדיקה סטייה מעקרון הכתב".

דוגמא - תביעה להעברת נכס עתידית בין אחים

 

לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה הונחה תביעה לשינוי רישום במקרקעין במסגרת הבטחה למתנה עתידית. התובע טען שהוריו רכשו במרוצת השנים נכסים שונים, תוך שהם רושמים אותם באופן שווה על שם האחים, פעם עליו ופעם על אחיו.

 

האח טען שהרישום במקרקעין נעשה "למראית עין" בלבד, וכוונתם של ההורים הייתה לחלק בבוא היום את הנכסים באופן שווה. עם זאת, האח לא השכיל להציג בפני בית המשפט כל ראיה כתובה לטענותיו, ודבריו אף לא נשקפו מצוואתו של האב (אשר הוריש את רכושו באופן שווה ולא באופן יחסי לאח "הנפגע").

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

הלכת השיתוף

הלכת השיתוף

על אילו נכסים חלה חזקת השיתוף ... 

הסדר איזון משאבים

הסדר איזון משאבים

מהו הסדר איזון משאבים ? למי הוא מועיל ? על אלו נכסים הוא חל ? ועוד שאלות ותשובות רבות ... 

מדוע חשוב לערוך הסכם ממון בטרם הנישואין?

מהם היתרונות בעריכת הסכם ממון? ... מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.