www.what2do.co.il

האם ניתנה מתנה במקרקעין בתוך המשפחה?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 24/07/2012
האם ניתנה מתנה במקרקעין בתוך המשפחה?

תמ"ש 25501-05 ז.ש. ואח' נ' ש


מתנה במקרקעין מוגדרת בחוק המתנה, תשכ"ח-1968. סעיף 2 לחוק מגדיר מתנה לאלתר באופן הבא - "מתנה אשר נגמרת בעת הקניית דבר המתנה מהנותן למקבל תוך הסכמה כי עסקינן במתנה". סעיף 6 לחוק קובע כי הדרך להקנות מתנה הינה כאשר מקבל המתנה מקבל את הדבר לידו, או מקבל מסמך אשר מזכה אותו בנכס. במידה והדבר היה בידיו של המקבל, הנותן יכול למסור לאחרון הודעה בנוגע למתנה.


במקרים בהם עסקינן במתנה במקרקעין, קיימת הוראת חוק רלבנטית הנמצאת בסעיף 7 לחוק המקרקעין, תשכ"ט-1969. על פי סעיף זה, עסקה במקרקעין טעונה רישום והיא נגמרת ברישום. החוק קובע כי כאשר עסקה במקרקעין לא נגמרה ברישום, מדובר רק ב"התחייבות לעשות עסקה".


פרופ' ראבילו אלפרדו, בספרו "פירוש לחוקי החוזים", עוסק בכך בכותבו כי עסקה במקרקעין לפי חוק המקרקעין הינה הקנייה של בעלות. דהיינו, מתנה במקרקעין טעונה, בהתאם לחוק, ברישום בטאבו. אלפרדו מוסיף כי מתנה במקרקעין מסתיימת עם רישומה בפנקס המקרקעין ורק מאותו הרגע היא מקוימת והנותן לא יוכל לחזור בו ממנה. השופטת שטרסברג-כהן התייחסה לכך בע"א 1284/92 רותם נ' רותם בקובעה - "כל עוד לא בוצע הרישום על שם הנעבר, לא הושלמה המתנה והנעבר מחזיק בידיו רק התחייבות למתנה".

 

      קראו עוד בתחום:


במילים אחרות, כל אימת שמתנה במקרקעין לא נרשמה, עסקינן רק בהתחייבות ליתן מתנה. סעיף 5 לחוק המתנה קובע כי התחייבות לתת מתנה בעתיד דורשת מסמך בכתב. כמו כן, בסעיף זה נקבע כי כל אימת שמקבל המתנה לא שינה את מצבו בהסתמך על ההתחייבות הנ"ל, נותן המתנה רשאי לחזור בו (זולת אם הוא וויתר בכתב על זכותו זו). יודגש כי חזרה ממתנה יכולה להיות גם חרף התחייבות בכתב וזאת כאשר מקבל המתנה התנהג בצורה מחפירה כלפי הנותן (או בני משפחתו) או שחלה הרעה ניכרת במצבו הכלכלי של הנותן.


האם מגורים בדירת הורי הבעל העידו על נתינת הנכס במתנה?


להלן דוגמא למחלוקת באשר מתנה במקרקעין בין בני זוג במהלך גירושין. התביעה הוגשה בנוגע לזכויות שונות בנכס. האישה, במסגרת תביעה לחלוקת רכוש, טענה כי חמותה נתנה לה ולבעלה את הנכס במתנה במסגרת חייהם המשותפים. בעת ההליך המשפטי, הנכס היה רשום באופן מוחלט על שמה של אם הבעל. עסקינן במעין קומפלקס אשר היו בו שלוש יחידות דיור. באחת מהם גרה האם, באחת בתה ומשפחתה, ובאחת גרו בני הזוג במשך תקופה קצרה. עיקר המחלוקת בין הצדדים נגעה לשאלה - האם התובעת הייתה זכאית לזכויות ביחידת הדיור אשר היא ובעלה לשעבר גרו בה, מכוח טענות להשקעות בבניה ומתנה.


התובעת טענה כי היא הייתה זכאית לבעלות במחצית הזכויות ביחידת הדיור מתוקף מתנה שניתנה לה ולבעלה ומכוח מימון משכנתא והוצאות בנייה. מנגד, הבעל ואימו טענו כי יש לדחות את התביעה מכל וכל. הנתבעים הדגישו כי מדובר בעסקה במקרקעין אשר דרישת הכתב בה הינה מהותית. לטענתם, חסרונו של מסמך כתוב העיד כי לא מדובר במתנה שניתנה לתובעת. כמו כן, נטען כי השיפוץ ביחידת הדיור בוצע מכספי האם, בתקציב מצומצם, ועל בסיס הלוואות שהיא נטלה שנים רבות לפני כניסת בני הזוג לנכס. באשר למשכנתא, נטען כי מדובר היה בסך הכל בשכר דירה.


בית המשפט לענייני משפחה בחן את טענות הצדדים וקבע כי הדין עם הנתבעים. נקבע כי התובעת לא הוכיחה ו/או הציגה מסמך בכתב אשר העיד על "רצון האם להעניק מתנה לבנה ואשתו". הודגש כי לכל היותר מדובר היה ב"התחייבות לתת מתנה" אשר אפשרה לאם לחזור ממנה בהתאם לסעיף 5(ג) לחוק המתנה העוסק ב"התנהגות מחפירה". יתרה מזאת, חוק המתנה קובע, כפי שצוין לעיל, כי ניתן לחזור ממתן מתנה במקרקעין כל אימת שהעסקה לא הסתיימה ברישום בטאבו.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

הלכת השיתוף

הלכת השיתוף

על אילו נכסים חלה חזקת השיתוף ... 

הסדר איזון משאבים

הסדר איזון משאבים

מהו הסדר איזון משאבים ? למי הוא מועיל ? על אלו נכסים הוא חל ? ועוד שאלות ותשובות רבות ... 

מדוע חשוב לערוך הסכם ממון בטרם הנישואין?

מהם היתרונות בעריכת הסכם ממון? ... מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.