www.what2do.co.il

למרות חזקת הגיל הרך - האב יקבל משמורת על הקטינים

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 05/04/2012
למרות חזקת הגיל הרך - האב יקבל משמורת על הקטינים

במקרים בהם בני זוג אשר יש להם ילדים משותפים, גומרים אומר ללכת בדרך של הליך גירושין, בית המשפט צריך לבחון למי תינתן המשמורת על הילדים. קביעת משמורת ילדים נעשית על בסיס עיקרון על אחד – עיקרון טובת הילד. יחד עם זאת, סעיף 25 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות מקבע תפיסה לפיה, כאשר מדובר בילדים מתחת לגיל 6, מומלץ לקבוע את המשמרות בידי האם.


מדובר בעדיפות אשר מבוססת על דוקטרינת הגיל הרך, גישה פסיכולוגית-סוציולוגית אשר יש לה מתנגדים ותומכים לרוב. על פי חזקת הגיל הרך, כאשר עסקינן בילדים מתחת לגיל 6, אין כמעט צורך לבדוק מיהו ההורה המתאים לגדל את הילד, והילדים צריכים להיות במשמורתה של האם. לא מדובר בסוף פסוק, ישנם מקרים בהם האם תוכיח "אי מסוגלות בוטה" ויהיה צורך לקבוע את משמורת הילדים בידי האב. דוגמא לכך ניתן לראות בתמ"ש (009892/01), פסק דין אשר ניתן בבית המשפט לענייני משפחה בכפר סבא.

 

"ישנם אבות אשר עונים על הקריטריונים"


מדובר בהליך גירושין אשר ניטש בין שני הורים לילדים מתחת לגיל שש (בני 3 ו-5). בעקבות משברים קשים בחיי הנישואין, החליטו ההורים להיפרד. האם הינה מורה לשחייה אשר עוסקת בהעברת קורסי שחייה, והאב הינו מורה בבית ספר על יסודי. עלמנת לקבוע את משמורת הילדים, נעזר בית המשפט במומחים מטעמו.

 

מומחים אלו קבעו כי מסוגלותו ההורית של האב, ויכולתו הכלכלית, גבוהים באופן משמעותי מיכולת אלה של האם. אי לכך, בית המשפט קבע כי יש להעביר את משמרות הילדים הזמנית לאב, וזאת תוך איזונה עם הסדרי ראיה נרחבים עבור האם.

 

      קראו עוד בתחום:


וכך כתב המומחה מטעם בית המשפט - "בהבנה שלי את חזקת הגיל הרך וכפי שהיא מוצאת לעצמה ביטוי בספרות המקצועית ברוב המקרים יש לאם כישורים מתאימים יותר לגדל ילדים צעירים. כישורים אלה נובעים מאורח חיים, מהתניה חברתית, מרמה גבוהה יותר של סבלנות ומנכונות להתעסק בדברים הקטנים הקשורים בגידול היומיומי של ילד. עם זאת, ישנם בהחלט אבות אשר עונים על הקריטריונים הנ"ל ואשר יכולים להעניק לילדיהם מענה הולם למגוון צרכיהם".

 

האם אינה מציבה את הילדים בראש סדר העדיפויות


לעומת חוות הדעת החיובית בעניינו של האב, המומחים היו סבורים כי האם מתקשה להעמיד את ילדיה בראש סדר העדיפויות. על פי התסקיר שהוצג בפני בית המשפט, האם מרוכזת באופן כמעט אובססיבי בעבודתה בתור עצמאית,.

 

לדוגמא, הוכח כי במספר ימים בהם הילדים היו אמורים לשהות עם האם (כזכור, מדובר בילדים בגיל הרך), האחרונה הלכה לעבודה תוך שהיא משאירה את הילדים לטיפול בידי מטפלות זרות. הדברים נאמרו ביתר שאת כאשר לעיתים הילדים אף עברו תחת ידיהן של מספר שמרטפיות ביום אחד.


בפסק הדין נכתב עוד כי האם מצויה במערכות יחסים סבוכות, עכורות ומסוכסכות, כמעט בכל תחום בחייה. כמו כן, מערכות יחסים אלה, נקבע, מביאות את האם למצבי קיצון אשר באים לעיתים לידי ביטוי בחוסר שליטה ומעשים אשר אף גובלים באלימות.


בית המשפט קבע כי למרות שמדובר בילדים רכים, ניכר כי עיקרון טובת הילד מטה את הכף בבירור לכיוונו של האב. חזקת הגיל הרך, כתב השופט, איננה אלא אחד מן השיקולים אשר עומדים בפני בית המשפט בבואו לקבוע משמורת ילדים. חזקה זו איננה יכולה לשמש את בית המשפט כמכשול מפני קבלת ההחלטה הטובה ביותר עבור הילדים ועתידם.

 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
4 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

סמכות אפוטרופוס בהליך גירושין

בתי המשפט נוטים להגדיר נושאים מהותיים בחיי הקטינים כגון מדור וחינוך כתלויים בהסכמתו של ההורה הלא משמורן. פעמים רבות ימנע בית המשפט מהורה משמורן להעתיק את מקום מגוריו באופן שימנע מההורה שאינו משמורן לראות את הילדים... 

הסדרי ראיה

הסדרי ראיה

מהם הסדרי ראייה? מה קורה במקרה בו אחד ההורים מפר את הסדרי הראייה?  

עירעור על פסק דין משמורת

פסק דין בעניין משמורת והסדרי ראייה אינו סופי, וניתן לפנות שוב לערכאה שהכריעה בעניין המשמורת בתביעה חדשה למשמורת/הסדרי ראייה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.
יעוץ אישי