www.what2do.co.il

מעבר מגורים עם קטין ללא אישור בית המשפט, האם יתקבל בתביעת משמורת?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 24/05/2012
מעבר מגורים עם קטין ללא אישור בית המשפט, האם יתקבל  בתביעת משמורת?

תמש 43185-05-10 ע.ל. נ' ש.ל.


בית המשפט לענייני משפחה קבע כי יש לקבוע משמורת לאם למרות שזו עברה, ללא אישור כדין, לגור במרחק של כ-90 דקות נסיעה ממגורי האב. במסגרת פסק הדין בעניין המשמורת, בית המשפט קבע כי ניתן היה להתרשם מחוות דעתה של המומחית שמונתה מטעמו כי הדבר לא ייפגע בעיקרון טובת הילד.


מדובר בבני זוג אשר נישאו זה לזו ומנישואיהם נולדה להם הקטינה. לאחר מספר שנות נישואין בלבד, פרץ משבר במשפחה. בעקבותיו, בני הזוג עזבו את מקום מגוריהם, אשר היה בסמוך למגורי הורי האב, ועברו למקום מגורים אחר. המשבר אשר הביא למעבר היה למעשה רק הסנונית אשר בישרה את בוא האביב. בסופו של היום, בני הזוג החליטו להיפרד.

 

      קראו עוד בתחום:


לאחר הפרידה, האם ובתה עברו לגור במקום מגורים הרחוק שעה וחצי נסיעה מביתם. הצדדים היו חלוקים בנוגע להסכמתו או התנגדותו של האב למעבר. מצד אחד, האם טענה כי טובת הקטינה חייבה את השארתה תחת משמורתה, גם במקום המרוחק מאביה. מאידך, האב טען כי ההחלטה הטובה עבור הקטינה הייתה חייבת להיות החזרתה לעיר מגוריה. לשיטתו, המעבר של הקטינה למקום המרוחק ייפגע באופן וודאי בזכותו לאבהות, וכפועל יוצא מכך ייפגע בקטינה. כמו כן, האב הוסיף כי יש לקבוע אותו כהורה משמורן, או לחילופין לקבוע משמורת משותפת על הקטינה. האב טען גם כי אם ייקבע שהאם תהיה משמורנית, יש לפסוק לטובתו הסדרי ראיה רחבים.


יצירתיות בהסדרי הראיה


בית המשפט קבע כי השאלה המרכזית אשר הייתה צריכה להנחותו במקרה דנן הייתה - האם מעבר הקטינה עם אמה היה לטובתה, אם לאו. השופט ג'יוסי הדגיש כי למרות שיש לפנות לבית המשפט בטרם נקיטת מהלכים חד צדדיים (לדוגמא, מעבר מקום מגורים עם קטין), עליו לבחון את הסוגיה לגופה. יתרה מכך, בית המשפט קבע כי גם כאשר ההורה העביר את הילד שלא כדין, יש לבחון את המקרה הספציפי ואין מקום להעניש את ההורה כאשר המעבר התיישב עם טובת הקטין.


בשלב ראשון, בית המשפט שלל את האפשרות לקבוע משמורת משותפת על הקטינה וזאת משום ששני ההורים לא הסכימו לשקול מעבר למקום מגוריו של הצד השני. לאחר מכן, בית המשפט נדרש לבחון האם לקבוע את המשמורת בידי האם, או בידי האב. בית המשפט מינה מומחית מטעמו אשר התבקשה להאיר ולבאר את הנסיבות הרלבנטיות למקרה. בפסק הדין הודגש כי היות וחוות הדעת המקצועית הייתה "מעמיקה ומהימנה", בית המשפט מצא לקבלה באופן מוחלט.


על פי חוות הדעת הנ"ל, שני ההורים הוכרו כמסוגלים לגדל את הקטינה. כמו כן, הודגש כי הקטינה, בשל גילה הצעיר, זקוקה לשני הוריה ולמפגשים תדירים עימם. המומחית הוסיפה והעריכה כי התאמתה של האם כהורה משמורן במקרה דנן התיישבה גם עם "הלכת הגיל הרך" (הלכה אשר קובעת כי ילדים עד גיל שש צריכים להיות עם אמם).


באשר למרחק בין ההורים, המומחית קבעה כי למרות שמדובר במרחק ניכר, אין עסקינן בניתוק של הילדה מאביה. למעשה, המומחית הייתה סבורה כי יהיה ניתן לרפא את המרחק על ידי "קביעת הסדרי ראיה יצירתיים". בית המשפט קיבל את הדברים וציין בפסק דינו כי לעיתים, הגבלה על הורה לעבור למקום מגורים מסוים, באופן אשר עלול להיות בר השפעה עליו מבחינת עיסוקו ומשפחתו, איננה מתיישבת עם עיקרון טובת הילד (וזאת משום שהילד מושפע באופן ישיר ממצבו של ההורה המשמורן).
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

סמכות אפוטרופוס בהליך גירושין

בתי המשפט נוטים להגדיר נושאים מהותיים בחיי הקטינים כגון מדור וחינוך כתלויים בהסכמתו של ההורה הלא משמורן. פעמים רבות ימנע בית המשפט מהורה משמורן להעתיק את מקום מגוריו באופן שימנע מההורה שאינו משמורן לראות את הילדים... 

הסדרי ראיה

הסדרי ראיה

מהם הסדרי ראייה? מה קורה במקרה בו אחד ההורים מפר את הסדרי הראייה?  

עירעור על פסק דין משמורת

פסק דין בעניין משמורת והסדרי ראייה אינו סופי, וניתן לפנות שוב לערכאה שהכריעה בעניין המשמורת בתביעה חדשה למשמורת/הסדרי ראייה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.