בקשה למינוי אפוטרופוס זמני לגופה ולרכושה של חסויה
עובדות המקרה
בקשה "בהולה" למינוי אפוטרופוס זמני לגופה ולרכושה של החסויה. מדובר בחסויה אשר סובלת ממספר רב של מחלות פיזיות ונפשיות. על פי המסמכים אשר צורפו לבקשה עולה, כי החסויה אינה יכולה לטפל בצרכיה.
בין היתר, היא סובלת מאי ספיקת ריאות, לב וכליות, היפוקסמיה כרונית (חוסר חמצן), אצידוזיס חריף בדם ו- CO2 נקוזיס הנגרמים מחסימה כרונית ובלתי הפיכה בדרכי הנשימה (COPD) כתוצאה מעישון כבד. נטען, שעקב התמכרותה של החסויה לעישון, היא מנתקת עצמה מהמכשירים המסייעים לה לנשום, כדי שתוכל לעשן סיגריות.
על פי המסמכים בתיק לחסויה אין היכולת ו/או הרצון לציית לאנשי המקצוע, לחוות הדעת וההדרכות הרפואיות למיניהם. כמו כן נטען, ששכנה של החסויה נוקטת בצעדים על מנת להשתלט על רכושה של החסויה ולהביא להתדרדרות מצבה הנפשי והפיזי.
האם יש להיעתר לבקשה?
1. התמכרות לעישון טבק אינה שונה בתכלית מהתמכרות ל"טיפה המרה", או כל סם אחר. שהרי ניתן לייחס להתמכרות לעישון טבק את אותן הסימפטומים להתמכרות ל"טיפה המרה", שכן אדם מכור לא יכול לשלוט על עצמו ועל אף העובדה שהוא מודע לכך שהעישון/שתיית "הטיפה המרה" יזיקו לו, אין הוא נמנע מלצרוך אותך.
2. כאשר ההתמכרות גוברת על שכלו הישר של האדם בכך שגרם לעצמו נזק, ביהמ"ש מוסמך להתערב.
3. ככלל העישון מסוכן לבריאות ועל אחת כמה וכמה במצבה של החסויה במקרה דנן.
4. בעניין הרכוש, אין מניעה בנקיטת צעד משפטי על מנת שישמור על נכסי החסויה. סע’ 33(א)(4) לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופוסית, לפיו: "מינוי עפ"י סעיף זה נועד למטרת ניהול נכסי החסוי, ויש לבחון האם בפני ביהמ"ש הונחה התשתית העובדתית ממנה עולה כי המדובר באדם אשר אינו מסוגל לדאוג לנכסיו...".
5. אשר על כן, הנני ממנה את המבקשת כאפוטרופוס זמנית לגוף החסויה ומסמיכה לשמור על רכושה (ולצורך כך לקבל רכוש) ולממש רכוש החסויה לפי הצורך, והכוונה להוצאות הקשורות לצרכיה וטיפולה בלבד. תקופת המינוי יפה למשך 60 יום.
לסיכום,
יש להעתר לבקשה ולמנות אפוטרופוס זמני לגוף החסויה ולרכושה.