איזון משאבים הינו הדרך המשפטית לחלק את רכושם של זוגות אשר התחתנו לאחר שנת 1973 (במהלכה נכנס לתוקפו חוק יחסי ממון בין זוג) ולא חתמו על הסכם ממון ביניהם. ברור לכל כי מועד הפרידה הרשמי של בני זוג נשואים הוא הסדרת הגט.
עם זאת, זוגות רבים נפרדים זמן מסוים לפני כניסת הגירושין והגט לתוקף. לעיתים מדובר בתקופות האורכות חודשים ושנים, ובמהלכן פועלים בני הזוג למען שמירת כמה שיותר נכסים באחזקתם לאחר הנישואין. אי לכך, בתי המשפט לענייני משפחה נדרשים לבחון באופן מיומן את מועד הקרע לחישוב איזון המשאבים.
קראו גם:
-
מענק היובל - האם נכס בר איזון במסגרת הליך גירושין? -
האם ניתן לערוך הסדר איזון משאבים לפני הגירושין? - כוונת שיתוף בין ידועים בציבור
- האם ניתן לפרק שיתוף בדירה בתחילת הליך הגירושין?
סע’ 8 לחוק יחסי ממון קובע כי במידה ובית הדין או בית המשפט רואה נסיבות המצדיקות זאת, רשאי הוא לקבוע שאיזון שווי הנכסים (כולם או מקצתם) לא יהיה לפי שווים בשעת פקיעת הנישואין. לדוגמא, במקרים בהם קיים חשש שאחד הצדדים עלול לפגוע בערכם של נכסים משותפים בתקופה שבין הקרע לבין הגט.
כמו כן, בית המשפט רשאי לקבוע כי איזון המשאבים לא יתייחס לנכסים שהיו לבני הזוג זמן פקיעת הנישואין, אלא לנכסים שהיו להם במועד מוקדם יותר.
מהו "מועד הקרע"?
הלכה פסוקה היא שסעיפים אלו מקנים לבית המשפט סמכות לסטות ממועד פקיעת הנישואין באופן שאיזון המשאבים ייעשה על פי שווים של הנכסים ברי האיזון נכון למועד מוקדם יותר ממועד פקיעת הנישואין. במילים אחרות, בית המשפט צריך לבחון מהו "מועד הקרע".
בדרך כלל, בית המשפט מקבל את הטענה שיש להכיר במועד מוקדם יותר מפקיעת הנישואין, כאשר בני הזוג נפרדו באופן סופי ומוחלט. דוגמא נוספת לכך היא כאשר ישנם סממנים מובהקים אחרים המעידים על קרע סופי, בלתי ניתן לאיחוי ,שבעטיו לא יהא זה צודק לקבוע שכל אחד מהם ממשיך לצבור זכויות ברכושו של האחר.
- הלוואה בתוך המשפחה, האם מדובר במתנה?
- האם יחולקו התכשיטים לאחר הגירושין?
- איזון משאבים לאור תיקון חוק יחסי ממון בין בני זוג
- ביטול הסכם לחיים משותפים, האמנם?
בית המשפט קובע בד"כ את מועד הקרע במקום בו לא הייתה כל תקווה לחידוש מערכת היחסים בין הצדדים והשכנת שלום בית. משמע, לא כל ריב או עזיבת אחד הצדדים את הדירה המשותפת, מהווה מועד קרע לצורך חישוב איזון משאבים.
שימו לב, במקרים בהם אחד הצדדים מתכחש להליך הגירושין, למרות שהצד השני פועל נמרצות לכיוון הפרידה, לא מדובר במועד קרע רלבנטי. מועד הקרע נקבע על פי גמירות דעתם של שני הצדדים והבנתם כי קשר הנישואין לא יהיה עוד.
כיצד מוכיחים?
ככלל, הצד המבקש לקבוע מועד מוקדם יותר שעל פיו יבוצע איזון המשאבים, הוא הנושא בנטל להצביע על נסיבות מיוחדות המצדיקות זאת.
סעיף 5א לחוק, שנחקק ביום 12.11.08 עוסק בעניין זה בדיוק. על פי התיקון, כאשר "הוגשה בקשה לביצועו של הסדר איזון משאבים" ובחובה "הקדמת המועד, החוק קבע שלושה מצבים המאפשרים הקדמת מועד האיזון - חלוף שנה מיום שהוגשו סוגים שונים של תביעות משפטיות בין בני הזוג, קרע ביחסים הזוגיים, ואו תקופת פירוד של תשעה חודשים מתוך שנה.