www.what2do.co.il

נישואין ובניית בית על מגרש השייך לאחר הצדדים מלפני החתונה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 19/12/2012
נישואין ובניית בית על מגרש השייך לאחר הצדדים מלפני החתונה

בעמ 7181/12 פלוני נ' פלונית


האם ניתן לחלק נכס מגורים אשר נבנה על קרקע שניתנה לבעל במתנה מהוריו טרם הנישואין? זוהי המחלוקת אשר נדונה בפני בית המשפט במקרה דנן.


בני זוג התחתנו בשנת 1986 ובמרוצת השנים נולדו להם שלושה ילדים. בשלב מסוים, יחסי בני הזוג עלו על שרטון והאישה עזבה ביחד עם הילדים את בית המגורים. מדובר בבית אשר נבנה על מגרש שניתן במתנה לבעל מהוריו עובר לחתונה. במסגרת הליכי גירושין ותביעה שהוגשה לשם חלוקת רכוש, האישה עתרה להכרה בזכויותיה על מחצית זכויותיו של הבעל וכן לפירוק שיתוף בבית המגורים. יש להדגיש כי בני הזוג הרחיבו את הבית במהלך נישואיהם המשותפים.

 

      קראו עוד בתחום זה:


בית המשפט לענייני משפחה בחן את הסוגיה וקבע כי הבית במקרה הנ"ל היה "נכס חיצוני". דהיינו, נקבע כי אין ספק שהבית נבנה על קרקע שניתנה במתנה לבעל מאביו. בית המשפט הוסיף וקבע כי היה קיים קושי להחיל על המקרה את הוראותיו של חוק יחסי ממון בין בני זוג זאת משום שהאישה לא תבעה סעד של איזון משאבים.


כמו כן, בית המשפט הוסיף כי איזון המשאבים לא היה בר ביצוע ולא היה ניתן לערוך איזון משאבים חלקי. עם זאת, בית המשפט קבע כי גם לולא ראיות אודות משאבי הצדדים, היה ניתן להקים שיתוף ספציפי בבית המגורים. בית המשפט בחן את הסוגיה וקבע כי אין לקבל את טענות האישה לחלוקת רכוש וזאת בגין אי הוכחת כוונת שיתוף.


ערעור לבית המשפט המחוזי


האישה הגישה ערעור על פסק הדין הנ"ל לבית המשפט המחוזי. בית המשפט המחוזי קיבל את הערעור וקבע כי השאלה אשר עמדה על הפרק הייתה - האם, חרף מקור המימון, הייתה כוונה ליצור שיתוף ספציפי בבית למרות שדובר על "נכס חיצוני"? המחוזי מצא כי יש לענות על שאלה זו בחיוב. דהיינו, נקבע כי האישה הייתה זכאית למחצית מערכו של הבית, הן מכוח הצדק והן מכוח הדין.


בית המשפט המחוזי התייחס גם לקביעתו של בית המשפט לענייני משפחה באשר לחובות הרובצים על הבית אשר הינם גבוהים מערכו. נקבע כי לא היה בכך כדי לשמוט את הקרקע תחת זכויותיה של האישה על הנכס, וזאת בין השאר מחמת אי הוכחת מקור החובות. אכן, שותפות בנישואין כוללת גם שותפות בחובות ולא רק שותפות בזכויות. עם זאת, הבעל לא השכיל להוכיח מה היה מקור החוב ועל כן לא הוכח שהאישה הייתה צד בעניין. בנוגע לבית, לעומת זאת, האישה הציגה טענות טובות וחזקות בנוגע לזכויותיה. למשל, היא גרה במקום כ-17 שנה, סייעה בשיפוץ הנכס מבחינה כלכלית, שילבה ידיים עם בעלה בחיים המשותפים לשם קיום התא המשפחתי ועוד.


בית המשפט: האישה הייתה "שרת הפנים של הבית"


בית המשפט המחוזי הדגיש כי ללא ספק מדובר היה ב"מקרה גבולי". גבוליות זו באה לידי ביטוי בכך שהקרקע מתחת לבית הבעל באה ממשפחתו של האחרון. דהיינו, לא היה ספק כי כוונת ההורים הייתה לסייע לבנם להקים בית עבור משפחתו, אשר כולם קיוו כי חיי המשפחה יהיו ארוכים ומאושרים. עם זאת, בית המשפט קבע כי לא היה ניתן להתעלם מכך שבני הזוג חיו ביחד 23 שנים, מתוכן 17 שנים בבית נשוא הערעור.


השופט ציין את "השקעתה של האישה במשפחה" וקבע כי ברור שזכויותיה בכנס היו כ"חלקה מעמלה". היות ולא ניתן לקבוע נוסחה מתמטית אשר תביא לחלוקה צודקת של שיתוף בנכס מגורים בנסיבות כגון דא, לא היה מנוס מפסיקת חלוקה בדרך של מחצה על מחצה. בפסק הדין הוטעם באופן מובהק ובמיוחד השיקול הנובע מתוך "ההשקעה האישית הרבה" של האישה בנכס. השופט ציין כי האישה הייתה "שרת הפנים של הבית" והיא טיפחה לאורך שנים את הקן המשפחתי מתוך צפייה לעתיד.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

הלכת השיתוף

הלכת השיתוף

על אילו נכסים חלה חזקת השיתוף ... 

הסדר איזון משאבים

הסדר איזון משאבים

מהו הסדר איזון משאבים ? למי הוא מועיל ? על אלו נכסים הוא חל ? ועוד שאלות ותשובות רבות ... 

מדוע חשוב לערוך הסכם ממון בטרם הנישואין?

מהם היתרונות בעריכת הסכם ממון? ... מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.